Mitohondrijska DNK (mtDNA)

10. jun 2018.

komentara: 0

PIŠE: Aleksandar Marinković

Mitohondrijski genom je DNK u mitohondrijama (m-DNK) čija je ukupna količina daleko manja od količine jedarne DNK, ali nije zanemarljiva zato što sadrži gene važne za funkcionisanje ćelije. Danas je poznato više naslednih mitohondrijskih bolesti čiji uzrok je mutacija na m-DNK.

MtDNK stiču od majke sva njena deca, i muška i ženska, ali se naravno prenosi isključivo preko žena. To znači da su muškarci samo nosioci, ali ne i prenosioci mtDNK porekla. Mutacije na ovim genima se dešavaju jednom u 10 do 50 generacija

Zanimljivo je da je mitohondrijska DNK postojanija u odnosu na y-DNA i mnogo lakše se utvrđuje u starim kostima (tzv. Drevna DNK).

Prema do sada prikupljenim rezultatima, više je nego očigledno da najviše muških i ženskih pripadnika ima haplogrupa N, a slede J i razni ogranci grupe U.

Značaj pripadnosti nekoj od mtDNK haplogrupa ogleda se i u medicini. Naime, već je utvrđeno da su određene bolesti učestalije odnosno da su njeni nosioci više otporni na neke bolesti i dr. medicinska stanja.

Evo i primera za evropske haplogrupe:

* Parkinsonova bolest – učestalija kod N, a manje prisutna kod J i K.
* Astenospermija (smanjena pokretljivost spermatozoida) – manji rizik kod N, a najveći kod T.
* Dugovečnost – izraženija kod I, J i T.
* Nasledna atrofija očnog živca (Leber hereditary optic neuropathy) – prisutnija kod J i T haplogrupe, a naročito kod J2 ogranka.
* Pripadnik haplogrupe T ima veće šanse da oboli od koronarnih bolesti i dijabetesa.
* Haplogrupa N ima povećani rizik od raka dojki, a ugroženije su i žene koje pripadaju njenim ”nizvodnim” haplogrupama: H, T, U, V, W, X.
* Pripadnik haplogrupe U imaju povećani rizik od raka prostate i raka bubrega.
* Haplogrupe U i K su povezane sa većim rizikom od moždanog udara.
* Haplogrupa H je pogodna za razvoj dijabetesa tip-2, itd.

IZVOR: Vikipedija, www.eupedia.com

DODATAKmtDNA tabela, testirani pojedinci sa teritorije bivše Jugoslavije

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.