Poreklo prezimena, selo Korilje (Zvečan)

1. maj 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Korilje ( po knjizi Gornja Korilja i Donja Korilja), opština Zvečan  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Gornja Korilja:

Položaj i tip naselja.

Gornja Korilja je na istočnom prisoju Vidova Brda i po kosama koje su sa leve strane potoka; ima kuća i po stranama Doljanske Krčevine.

Vode.

Selo je oskudno vodom. Ona se upotrebljava s bunara i sa izvora Vodice, a leti se donosi sa Stubline koja je pod Vidovim Brdom. U osoju Vidova Brda je „kladenac“ Bara, na koji se poji stoka. Kroz selo periodično teče potok Buban.

Zemlje i šume.

Njive su oko kuća na mestima Preslu, Ornicama, Prisoju, Velikoj Njivi, Maloj Njivi, Krčevini; ispaše su u Šabanovu Lazu, Starom Selu, Dugačkim Livadama, Ibrovoj Livadi i kod Čabranskih Bara.

Istorijat i starine u naselju.

Oko 1316. godine kralj Milutin dao je selo Gornju Korilju, sa svojim zaseocima, manastiru Banjskom. Crkvica, posvećena Malom Spasovdanu, podignuta je na temeljima stare porušene crkvice u starom seoskom groblju. Tu je i sadašnje groblje za Gornju Korilju, Donju Korilju i za Maticu.

Poreklo stanovništva.

U selu su ovi rodovi:

-Kulize, Sovrlići, Vrbljani, sada Janićijevići, 5 kuća, Radovići, 4 kuće, kralj Dečanski, predak iz kolašinskog Burlata, neko vreme bio u naselju Vrbi kod kolašinskog sela Lučke Rijeke, pa otuda praded došao u Gornje Korilje, a u Vrbi su ostali odeljaci Sovrlići. Po predanju starinom su iz pešterskih Korita.

-Mlađovići, Mladenovići, 9 kuća., Vasići, 8 kuća., Milovići, 2 kuće, slava Đurđic, su Drobnjaci iz kolašinskih Brnjaka, došli u selo Maticu, pa pred kraj prošloga veka prešli Korilju; Nedeljkovići u Matici i Nestorovići u Žitkovcu su od njih.

-Karadžići,Đelovići i Anđelkovići, 7 kuća, Matkovići, 5 kuća, slava Sv. Nikola, prešli iz Matice, starinom iz Svinjareva na Kosovu u kome i sada ima Đelovića.

-Gvozdić, 1 kuća, su od Gvozdića u Donjoj Korilji.

-Radovanovići, Timotijevići, 2 kuće, Radulovići, 3 kuće, slava Sv. Stevan, su doseljeni odnekud od Peći (nisu rođaci sa Petkovićima iako imaju istu slavu).

Donja Korilja:

Položaj naselja.

Donja Korilja je između Matičinog Krša, Majdana i Osoja.

Tip naselja.

Kuće su skupljene po rodovima, poređane pored glavnog puta koji vodi iz Velikog Zvečana za Gornju Korilju. Najniža grupa kuća je neposredno do Velikog Zvečana.

Vode.

Voda se upotrebljava s bunara, koji presušuje, pa se tada zahvata na česmi kod škole u Velikom Zvečanu i na „kladencima“ u Gornjoj Korilji. Stoka se poji na Ibru. Kroz selo protiču Koriljačka Reka, Matički Potok, Lužnjački Potok, Micin Potok i Odžin Potok.

Zemlje i šume.

Njive su na mestima koja se nazivaju: Ravna, Krčevine, Bežanija, Bukorovina, Čukarak, Banja i Karaula.

Starine i ostali podaci o naselju.

U potesu je staro groblje. U njivama Miletića ima grob nepoznate ličnosti. Današnje groblje je u Gornjem Korilju, pa se time potvrđuje, da je stanovništvo Gornje Korilje starije od Donje. U selu se vadi kamen u „majdanu“ za zidanje zgrada i za nadgrobne spomenike.

Poreklo stanovništva.

Rodovi su:

-Karadžića, Živkovići, 6 kuća, Aksentijevići, 2 kuće, slava Sv. Nikola, su doseljeni iz Svinjareva na Kosovu; Aksentijevići su bili 1880. godine u Teočinu u Toplici, pa se povratili.

-Gvozdići, 7 kuća, slava Đurđevdan, prekađuju sv. Iliju, su Drobnjaci, predak došao iz kolašinske Preseke.

-Miletići, Kozarevci, 8 kuća, su od Milosavljevića u Kozarevu.

-Timotijevići, 2 kuće, Radovanovići, 3 kuće, Adamovići, 4 kuće, slava Sv.  Stevan, su doseljeni odnekud od Peći, starinom od Plamenaca u Crnoj Gori; od njih su Timotijevići u Gornjoj Korilji.

-Milutinovića, 3 kuće, Petrović, 1 kuća, su od Vasića u Gornjoj Korilji, ded došao kao terzija od Brnjaka u Kolašinu.

-Janićijević, 1 kuća, od Vrbljana, Janićijevića u Gornjoj Korilji.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.