Poreklo prezimena, selo Doljane (Zvečan)

14. april 2018.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Doljane, opština Zvečan  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Doljane je sa obe strane potoka, desne pritoke Kozarevske Reke. Ono je sa potesom opkoljeno Vidovim Brdom, Kosom i Kozarevskom Rekom.

Tip sela.

Kuće su podignute po stranama niskih pobrđa i one su u nizu koji se spušta sa Vidova Brda prema dolini.

Vode.

Voda se upotrebljava sa bunara, koji se nazivaju po prezimenima vlasnika i bunar u Ravni.

Zemlje i šume.

Njive su po stranama pobrđa, ali su glavne one na aluvijalnoj ravni pored reke; livade su na mestima: Živkova Livada, Ledina, Kozarevska Ravan, Padalište, Donja Livada, Srednja Livada, Gornja Livada, Bare, Ora(h)ovica i Kosa; ispaše su po Vidovu Brdu a tamo su i pojila za stoku. Uspevaju razne vrste jabuka, od kojih je najbolja „budimka“.

Istorijat, starine i ostali podaci o selu.

Kao selo Doljani uneto je u turski popisni spisak sela 1455. godine. Ono je tada bilo u župi Zvečanu na mestu Starom Selu niže Vidova Brda. To staro selo zabeleženo je 1711, zatim 1832. godine. Od njega je ostalo groblje i crkvina, na čijim temeljima je podignuta crkvica 1930. godine, posvećena Spasovdanu. U narodu se naziva Doljanska Crkva. Današnje groblje je kod obnovljene crkve. Godine 1948. Doljane je imalo 138 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

– Minići, 4 kuće, Tanaskovići, 4 kuće, Radisavljevići, 2 kuće, Miletići, 9 kuća, slava Đurđevdan, su Drobnjaci, od Miletića u Smilovu Lazu na Rogozni.

-Mekodelac, Milović, 1 kuća, slava Mitrovdan, je doseljen iz Žitkovca, starinom iz crnogorske Hercegovine.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. D.Mihajlović

    Miletići danas ne postoje u selu nego se dele na tri prezimena Mihajlović(Mijajlović), Velimirović i Milutinović. Poreklo iz Smilova Laza nije još potvrđeno.

  2. zivojin

    Tanaskovici i minici slave sv.luku.bila su dva brata Milenko i Tanasko .Od tada su Tanaskovici a Minici zasto nisu milenkovici ?neznaju ovi zivi.pozdrav MLADENOVAC.

  3. zivojin

    Trenutno u doljanima ims upidanih 247 stanovnika