Poreklo prezimena, selo Kamenica (Leposavić)

11. mart 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kamenica, opština Leposavić – Kosovomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Kamenica* je u severnom delu predela Vrača, između Bukovika i Ibra. Opkoljavaju ga brda Baljevac, Meteriz, Gradina, Jazbine, Travnik i Bela Stena prema susednom Trebiću.

Tip sela.

Po kosama između potoka podignute su kuće koje, sa okućnicama, obrazuju na svakoj kosi posebno privredno gazdinstvo.

Vode.

Voda se uzima sa izvora Vodice, Slaništa, Baraćske Vode, Bačanske Vode, koja je u Ravnoj Livadi, i sa izvora Šopota. Izvori ne presušuju, ali leti umanje vodu. Stočna pojila su na potocima i rekama: Kamenička Reka, Košim Potok, Nečuj-Potok, Jasiče, Studeni Potok, a u Osoju je Široki Do. Svi potoci presušuju.

Zemlje i šume.

Njive su slabe rodnosti, jer su na strmim stranama brda i kamenite. Ima ih oko kuća, a po stranama brda su mnoge podizane suhomeđinama i plotovima, da ne bi jači pljuskovi odneli zemlju sa usevima u plahovite potoke. Seoske ispaše su po brdima i po Bukoviku.

Starine su selu.

Niže sela na čukaru ima ostataka porušenog utvrđenja, verovatno pogranične karaule. Naziva se Gradina. Na brdskoj Glavici u sredini sela je seosko groblje. Tu je bilo i staro groblje, u kome su se održali temelji porušene crkvice. Današnje selo zaselilo se u početku 18. veka. Naziv sela unet je u turski popisni spisak sela 1455. godine, pa je zabeležen i 1711. godine. Godine 1948. u selu je bilo 179 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Moračani, Vukadinovići, 5 kuća, Sv. Arhanđeo, preci bili neko vreme u Trebiću; imaju odseljene odeljake u Toplici i šumadijskoj Palanci.

-Baraći, 8 kuća, su od Baraća u Barama u Borju.

-Bačani, 6 kuća, Sv. Jovan, preci su im iz Basa kod Rožaja, starinom iz Morače.

-Radovići, 4 kuće, Sv. Jovan, su Kulize iz Morače, ded iz pešterskih Šara došao u Vuču Lokvu, pa prešao ovamo; oni i Šarci u Vučoj na Ibru su isti rod.

*Postoji selo Kamenica i u opštini Zvečan. Prema geografskoj situaciji zaključio sam da je ovo, ipak, selo u opštini Leposavić, op. Milodan.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.