Poreklo prezimena, selo Kućane (Raška)

24. februar 2018.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Kućane (po knjizi Kućani), opština Raška – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Kućane su u podnožju i po stranama Bisine, koja je na desnoj strani Raške,  nedaleko od njena ušća u Ibar. Seoski potes graniči se s panojevićskom  Plitkom Kosom, a c končulićskom kosom Tabačkim Guvnom, prema susednom Supnju je Draževski Potok. Kuće Marinkovića su u ravni pored Raške, a ostale su na obodu njiva i šume.

Vode.

Izvorska voda je slaba, ali je bunarska dobra; niže planine Janjeva je jak izvor Veljača, od kojega postaje Janjevski Potok. Za domaće potrebe i za stoku upotrebljava se voda s Raške. Kroz selo protiče Kućanski Potok, koji se s proleća izliva iz korita i plavi obližnje njive.

Zemlje i šume.

Njive su niže kuća i u ravni pored Raške. Potes deli se na Lug pored reke, poviše njega je Krst prema Panojeviću s nazivima: Trnjaci, Vrtača, Čajir, Osobena Njiva, Guvnište, Stare Kuće, Zaboj, zatim poČukari, Alugi, Plitkoj Kosi, Sečini, Golišu, Saraju, Česmici, Stanovištu i kod Kule; livade: Begova Livada, Nikijsko Brdo, Lisac, Pluževina, Gaj, Kleče, Čukarica, Čardak, Rovina, Prlina, Preslo, Razdolje, Radovača, Kočovsko Polje; u dolini Kućanskog Potoka su Ravna, Jasikovac, Čukarak i Čučavac; šume su na Bisini, Janjevu, Koviljaku, Ledinjaku, Veljem Kolu, Golišu, Jarcu, Korstcu, Kozjoj Steni i Rujištu; šuma je delimično podeljena, a najveći deo je državna.

Istorijat i ostali podaci o selu.

Naziv sela zabeležen je 1711. godine. U arhivskim aktima zabeležena je 1836. godine odseljena porodica Drmanaca iz Kućana u tadašnju Srbiju. Na Saraju je bio stari han „saraj“. Godine 1878. Turci su podigli pograničnu karaulu, koja je po obliku bila kao i karaula na brdu Gubavcu u Supnju. Obe karaule porušene su 1912. godine. Groblje je u Dolini, u prisoju Bisine. Godine 1948. selo je imalo 346 stanovnika.

Poreklostanovništva.

-Tuke, Todorovići, 3 kuće, Manovići, 3 kuće, Đurđic,  su Drobnjaci; imaju odeljake u Plavkovu. Neka Pava Tuka upisana je u popisni spisak 1696. godine u donjoj Bačkoj, verovatno od odseljenih Tuka 1690. godine. Bilo ih je i u Novom Pazaru, sahranjivali se u groblju na Svojbogu, u kome se održao nadgrobni kamen s natpisom „Glišo Tuka Damjanović“, umro 1836. godine.

-Dečović, 1 kuća, Sv. Jelesije, je starinac ili od pretka vrlo starog doseljenika.

-Luković, 1 kuća, Sv. Nikola, je doseljen iz Bihora.

-Kočovići, Kostići, 4 kuće, Sv. Arhanđeo, su doseljeni iz Buđeva.

-Drmanci, 9 kuća, Sv. Jovan, su doseljeni iz podgorskog Ljuljca; imaju odeljake u Velikoj Plani u Toplici, starinom iz Drmanića kod Nove Varoši.

Od početka ovoga veka doselili su se:

-Lešnjak, Dimitrijević, 1 kuća, Sv. Arhanđeo, je doseljen iz Končulića, starinom iz Morače.

-Marinkovići, 3 kuće, Đurđic,  su Drobnjaci, doseljeni iz Sebečeva; krvni rođaci sa Marinkovićima u Orahovu i Radovićima u Lukovu.

-Šćekovići, 2 kuće, Đurđevdan,  su Drobnjaci, doseljeni sa Peštera.

-Babić, 1 kuća, Sv. Nikola, su Kuč, doseljen iz Buđeva.

-Đurković, 1 kuća, je od Đurkovića u Kraviću.

-Kolaci, 2 kuće, Sv. Nikola, su doseljeni iz Netvrđe, starinom su iz Šekulara; imaju odeljake y Vražogrncu, Novom Pazaru, Kraljevu, Matarugama i u Beogradu.

-Marinkovići drugi, 2 kuće, Sv. Arhanđeo, su doseljeni iz Skukova, otac iz Sebečeva, starinom Vasojevići.

-Mutavdžić, 1 kuća,  je od Kuča Mutavdžića u Požežini.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Dalibor Todorović

    Todorovići u selu Kućanima i Stevanovići u selu Plavkovu su Tuke, Drobnjaci. Odeljaci su sa Tukama iz sela Badlavo pod Rogoznom u opštini Novi Pazar.

  2. Nikola Šećković

    Pozdrav,

    NIje Šćekovići nego Šećkovići.
    Poreklo isto pogrešno!

  3. Tijana

    Rođena sam kao Tijana Nikolić od oca Miladina. Moja porodica je poreklom iz sela Kućane, ali su se odatle odselili početkom 20.veka. Prezivali su se Nikić dok su tamo živeli i slavili su Sv.Nikolu.