Poreklo prezimena, selo Plakaonica (Leposavić)

18. februar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Plakaonica, opština Leposavić – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Plakaonica je u klisurastoj dolini Plakaonice, sastavnice Grkajske Reke.

Tip sela.

Kuće su podignute visoko po stranama, jer je dno doline dosta vlažno.

Zemlje i šume.

Njive su slabe. One su oko kuća i po stranama brda na novim krčevinama; livade Kozarice, Šanac, Pčelar, Požar-Doline, Dublje; ispaše su po brdima, a šuma u planini Drenjaku između Plakaonice i Gnježdana.

Starine i ostali podaci o selu.

Niže Zminjaka ima starih rudarskih okana. Rečica Plakaonica ističe iz jednog takvog rudarskog okna. Na mestu Renti ima na povelikoj rudini dosta izvađene i nepretopljene rude galenita, sfalerita i pirita. Izvađene rude ima i južno od Rente. Jedno mesto u potesu naziva se Babići. Tu su bile kuće odseljenih Babića, koji su bili odnekud iz Kolašina na Ibru, a odselili se oko 1880. godine. u Toplicu. Selo Plakaonica zabeleženo je u Devičkom katastihu 1774. godine. To staro selo zapustelo je u početku 19. veka, a današnje se zaselilo oko sredine toga veka. Godine 1948. imalo je 99 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Branovići, 4 kuće, ded od Gašana Branovića u Znuši.

-Simić, 1 kuća, Sv. Petka, prešao iz naselja Junaka, starinom odnekud iz Crne Gore; ima odeljaka u Kajkovu u kopaoničkom Ibru.

-Lazović, 1 kuća, je od Gašana Balovića u Dubokoj.

-Milosavljević, 1 kuća, je od Kuča Raškovića u Dubokoj.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.