Порекло презимена, село Дубока (Лепосавић)

11. фебруар 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Дубока, општина Лепосавић – Косовомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Дубока је мало насеље у изворишној челенци Дубочког Потока, десне притоке Плакаонице. Опкољено је Баловским Брдом, Змијаком и Волујаком, којима је заклоњено од јачих ветрова.

Тип села.

Куће су груписане по родовима.

Воде.

Вода се употребљава с Врела, Савине Воде и са чесме код Старе Баније.

Земље и шуме.

Њиве су на местима: Стара Кошара, Запис, Присоје, Бауковица, Пртно Брдо, а нове крчевине су на Дубочком Брду и Седлинама; ливаде: Добруновац, Грабовац, Козарице, Столско Присоје; пасишта и шуме: Папратине, Присоје, Чукар, Металица, Чеперак, Столови, Баловско или Дубочко Брдо.

Старине и остали подаци о селу.

У Дубљу, између Дубоке и Зминца, подигнута је 1926. црквица на темељима старе цркве, посвећена Великој Госпођи. Код ње је старо и данашње гробље. На једном надгробном крсту уклесана је 1766. год. Друго старо „латинско“ гробље, вероватно рударско, је у потоку. На Металици, Чеперку и код црквице су остаци старих рударских окана, који имају облик вртача. Једно место са старим напуштеним рударским окнима назива се Рента (олово). У Бањској повељи забележено је око 1316. село Глбоко (није грешка), а као Дубока записано је 1780. године. Године 1910. имало је 7 кућа, а 1948. године. 68 становника.

Постанак села и порекло становништва.

Данашње село основали око средине 18. века Гашани:

-Баловићи, 5 кућа, Св. Петка, су на Старој Бачији. Баловића има у матици Плакаоници, затим у Кашљу, Крушеву, и по Топлици. Преци се доселили из Орнице у Дреници.

-Прчваре, Рашковићи, 3 куће, Св. Никола, су Кучи, прешли из Плакаонице, у којој су им матичари („лежаци“).

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.