Poreklo prezimena, naselje Dedilovo (Dragočevo – Novi Pazar)

11. februar 2018.

komentara: 3

Poreklo stanovništva naselja Dedilovo (u sastavu sela Dragočevo), Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip naselja.

Dedilovo je planinsko selo s kućama na levoj strani Vrelskog Potoka, leve pritoke Crnovrške Reke, a u sklopu visokih brda Grubetićske Glavice, Dragočevskog Brda (1185 m), Korita (1090 m), Žunskog Brda, Tubretine i Metalice. Ima kraj Žunsko Brdo između Korita i Tubretine, od sela izdvojeno Dubokim Potokom i Prijanskim Potokom, koji, kao sastavnice, čine Jošanicu.

Vode.

Selo i kraj imaju izvorsku vodu: česma kod kuća Stanišića, Jovanac u Žunskom Brdu, Vodica, Nikina Voda niže Krsta, Vrelo u potoku niže sela, a Studenica i Korita su pojila za stoku u planini.

Zemlje i šume.

Usled visinskog položaja potesa i kamenitog zemljišta njive su neplodne. One su oko kuća i torova, mnoge s livadama na mestima: Miletića Livada, Belica, Njivetak, Rvanica, Bare, Kunić, Stanovište, Kovijec, Lazovi, Močila, Stonoga, Kopriva i Rakita. Šuma je hrastova i bukova.

Starine i ostali podaci o naselju.

Kod Vrela između sela i Pleša održali su se temelji „grčke“ crkve. Stanovništvo se često raseljavalo zbog pasivnog zemljišta. Godine 1948. imalo je 48 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Stanišići, 5 kuća, su od Krsmanovića u Vojkoviću.

-Janićijevići, 2 kuće, Jevremovići, 2 kuće, su u Žunskom Brdu, slave Sv. Nikolu,  su Kuči, došli iz Lijeve Rijeke u Vasojevićima; kazuju, da su im preci bili „latini“: oni su krvni rođaci Popovićima u Otesu i Dišovićima u Grubetiću i Oholju; nekoliko njihovih porodica se odselilo oko 1885. u Toplicu.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Miloš Janićijević

    Stanišići nisu od Krsmanovića iz Vojkovića, već su potomci Staniše(umro i sahranjen u Žunjevićima), rođenog brata Petra pretka nas Janićijevića.I s.Dedilovo je po svim turskim i jugoslovenskim popisima bilo samostalno, a nikada deo Dragočeva, dok nije došla nova vlast istorijski neškolovana i ljudski niskog digniteta.

    • Aleks

      Zdravo druze. Dali ti je poznato ime radoš janjićljevic kasnije radosevic imao je zenu savu zivela 101 godinu?

    • Radoš

      Bravo za komentar, gospodin Petar Ž Petrović je pogrešno naveo neka mesta i porodce da ne spominjem o poreklu tih porodica a neka mesta uopšte nije naveo i ako su ta mesta sve do pre 20-tak godina vođena kao sela a ne kao neki zaseoci kao što su sela:Dedilovo, Cvrnje, Barkovo, Trnje, Šljivnje i mnoga druga sela, tu knjigu ako je dotični gospodin još živ treba da povuče i da je uništi ili da je dopuni sa pravim informacijama.
      Pozdrav