Poreklo prezimena, selo Morani (Tutin)

22. decembar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Morani, opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  i tip sela.

Morani su u gornjoj dolini Slatinske Reke, opkoljeni šumovotim brdima Drpom (967 m), Kršom prema Crnoči, Ograđom i Jerinim Brdom prema pešterskom Glogoviku. Kuće su pored glavnog seoskog puta.

Vode.

U selu ime dve bezimene česme, koje leti umanje vodu.

Zemlje i šume.

Male njive, sa ponekom voćkom, su u okućnicama, a senokosne livade su poviše kuća i an mestima Starom Selu, Jagnjilu i Kruševju; šuma je slaba, unekoliko bolja na brdu Njijesniku, koje graniči prema potesu Slatine; ispaše su po brdima, ali je glavna po Vračevcu.

Postanak sela, ime i istorijat.

Ime sela zabeleženo je oko 1316. godine. Ono je staro srpsko, postalo od Tmorani. Od njega je ostalo hrišćansko groblje i tragovi naselja u dolini Male Reke, niže Vračevca. Po predanju današnje selo zaselili su Škrielji u prvoj polovini 18. veka. Sada ih ima 20 kuća., predak Mustafa Klimenta došao kao muhamedanac sa devet žena; po predanju se zna, da su preci bili „latini“ (katolici).

Poreklo stanovništva.

-Galoši, 2 kuće, su doseljeni iz Kamene kod Mostara 1878. godine.

-Špago, 2 kuće, su doseljeni iz Konjica.

-Hadrović, 1 kuća, je Klimenta, doseljen iz pešterskih Bara 1925. godine.

IZVOR:  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.