Poreklo prezimena, sela Golice, Gornja Tušimlja, Pusta Tušimlja, Skukovo i Srednja Tušimlja (Novi Pazar)

13. decembar 2017.

komentara: 5

Poreklo stanovništva sela* Golice, Gornja Tušimlja, Pusta Tušimlja, Skukovo i Srednja Tušimlja (sva sela su do 1955. godine bila u sastavu sela Tušimlja), Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela*.

Tušimlja je u dolini reke Tušimlje („Tuševske Rijeke“), leve pritoke Raške. Kuće su sa obe strane reke po strmim stranama brda Ploče, Kalema, Musine Livade, Popovice, Metljake i po kosi Golicama. Položaj sela je  razuđen potocima, pa je naselje razbijenog tipa, koje se deli na Gornju Tušimlju, Donju ili Veliku Tušimlju, Srednju ili Pustu Tušimlju. Srednja Tušimlja je u dolini Čolovskog Potoka. Ona je u sklopu brda Kalema, Ploče i Krstače. Njeni krajevi su Kukrice i Prpor pod Golicama. Gornja Tušimlja ima kraj u vrhu Golica, a Donja Tušimlja ima dva kraja Golice i Krstače, koja je između Golica i Zminjaka.

Vode.

Selo obiluje izvorskom i tekućom vodom. Veljovac je s koritima za pranje rublja i Stublina u Gornjoj Tušimlji. Korita za stoku su kod izvora Raora i kod Vode u Dubokom Dolu, a Vrelo je pojilo za stoku u Golicama. U Donjoj Tušimlji su Medveđak, Studenac, Gilova voda, Klekova Voda, Nikolina Voda, Grabovac. U Gornjoj Tušimlji izvori oslabe a manji presuše. U Srednjoj Tušimlji česme su „navrt“, od kojih voda „navrće“ za „vrtove“ (bašte). Potoci su: Sečinski Potok niže Presla, Vučkovac, koji postaje od Studenca. Potok Mioč je desna pritoka Puste Tušimlje, a u Mioč utiče Grabovac. Joševik je u Gornjoj Tušimlji, a u Donjoj Tušimlji je Batin Potok. Potoci ne presušuju. Bočni potoci nanose plavine, koje su iskorišćene za povrće, a veće i za njive.

Zemlje i šume*.

Njive i livade su pomešane na mestima: Prline, Nebeska So(h)a, Kozja Brada, Uski Do, Matina Livada, Močila, Široki Do niže Golica, Radočevina, Samčovina, Pečeno Tele, Veliki Lakčić, Veliko Oralište; u Srednjoj Tušimlji: Jarov Do, Gubavac, Taljigovine, Beluća, Raor, Ograđe (s voćkama), Beglučka Bašta, Jolova Njiva, Kosov Do, Duvarine, Solila; u Donjoj Tušimlji: Međa, Buban (s voćkama), Markova Livada, Prpor, Marionica, Selište, Jankov Do, Crkvarsko Brdo, Drijenje, Progon (s voćkama), Luka, Vodeničište; u Gornjoj Tušimlji: Doček, Stublja, Slatina, Virovi, Malo Buče, Krst, Ložđe, Vratnice, Bostanište, Velje Brdo; u Golicama; Lozište, Velika Njiva, Kiseljaja, Mandra, Ornice, Šarenik, Medunak, Bačevina, Brekinja, Obzova, Selište, Vrblje; seoske i privatne šume u Srednjoj Tušimlji: Rujište, Kaćunovište, Kompirište, Krš Veliki i Mali, Dubovi, Grabovac, Laz, Doljača; u Donjoj Tušimlji: Retkaj, Beloglavac, Bradva, Modra Voda, Raklje, Kijsko; državna šuma je na Debelici; u Gornjoj Tušimlji: Lokva, Jajna Glava, Belovač, Beljiski Tor, Poljanski Potok, Medovice, Međugorje, Vukov Grob, Plandište, Šin, Gunja, Jasikovice, Bardovski Potok, Tatar–Kolibe, Kurjača, Stražara; u Golicama; Mikuljak, Strašni Potok, Strmenjača, Bačja; seoske utrine i ispaše: Velje Brdo, Čičuljak, Osredak, Kula, Jagodnjak. Šume su po Kotuši i kod Dubova, po Ždrebećoj Ravni i u Sečinama; ispaše u Golicama; Kruševski Do, Lisičine, Lazina, Krševi, Letine, Zeleni Krš, Usovina, Kobilica, Žarin Krš, Perilo, Ralice, Močilo i Vučkovac.

Ime sela, starine i istorijat.

Naziv Tušimlja spomenut je u Banjskoj povelji oko 1316. godine, zatim 1711. i 1845. godine, a ime kraja Prpora oko 1316. i 1363. godine. Staro naselje je bilo niže Golica.

U Donjoj Tušimlji ima dva stara groblja, jedno u Krstačama a drugo na visoravni Veljeg Brda. Kod Dubova u Srednjoj Tušimlji su ostaci crkvine, Druga je u kraju Krstačama, treća na Rovinama u Donjoj Tušimlji, po predanju posvećena Uskrsu, a po V. R. Petoviću sv. Arhanđelu, porušena 1876. godine. Gotovo svaki kraj sela ili rod ima svoje groblje, koja se nazivaju po rodovima.

Postanak sela*.

Današnje selo zaselilo se krajem 17. ili u početku 18. veka. Prilikom povlačenja državne granice 1834. godine kraj Golice je tada zapusteo, jer mu se stanovništvo odselilo u susedno selo Trnavu.

Poreklo stanovništva.

Rodovi u Gornjoj Tušimlji:

-Bakrači, Bakračevići, 5 kuća, Sv. Vartolomej, su Bjelopavlići, najstariji; imaju odeljaka u Panojeviću.

-Čorbić, 1 kuća, je od Čorbića u Kuzmičevu.

-Cincović, 1 kuća, je od Cincovića u Todorici.

-Gašovići, Saramandići, 2 kuće, Sv. Nikola, stariji doseljenici, Gašani.

-Kučević, 1 kuća, je od Kučevića u Plešinu.

-Pendići, 6 kuća, Sv. Jovan, su iz Graca u Brvenici.

U Donjoj Tušimlji su:

-Mutavdžići, 9 kuća, Sv. Nikola, su Kuči, došli u početku 19. veka od Gusinja.

-Kukrica, Savić, 1 kuća, Sv. Luka, je od Milojevića u Trnavcima, rod Petrovićima u Blaževu.

-Bakrači, 2 kuće, su od Bakrača u Gornjoj Tušimlji.

-Kučevići, 4 kuće, su od Kučevića u Plešinu.

Rodovi u Srednjoj (Pustoj) Tušimlji:

-Čolovići, 3 kuće, Sv Stevan, od poarbanašenih Srba na Pešteri; imaju odeljake u Divičnjaku i Mrmonjama.

-Gašovići, 3 kuće, Saramandići, 4 kuće, su od Gašovića u Gornjoj Tušimlji.

-Nikići, Glišovići, 1 kuća, Nikolić, 1 kuća, Sv. Luka, su stariji doseljenici iz Rovaca.

-Glišovići drugi, 4 kuće, Sv. Petka, su Gašani, ded prešao iz Kosurića.

-Kovčići, Sretenovići, 3 kuće, Sv Jovan, stari doseljenici.

-Ružičić, 1 kuća, Mitrovdan, su od Milenkovića u Bekovi, izumrli po muškoj lozi, prizet od Bakračevića.

-Skuković, 1 kuća, je Kuč, od Plavšića u Skukovu.

-Miloševići, Jajići, Vidojevići, 3 kuće, Radovanovići,  3 kuće, Sv. Ćirilo, su odnekud iz Metohije.

Rodovi u Retkaju:

-Čorbići, 3 kuće, su od Čorbića u Kuzmičevu.

-Vukovići, 4 kuće, 1 kuća u  Prporu, Sv. Nikola, su Kuči, došao predak iz Buđeva.

Rodovi u Golicama:

-Vidojevići, 4 kuće, su od Vidojevića u Srednjoj Tušimlji.

Čolovići, 6 kuća, su od Čolovića u Srednjoj Tušimlji; imaju odeljake u Zapužu (2 kuće.), Sudskom Selu i u Novom Pazaru.

Rodovi u Kukricama:

-Kukrice, Milojevići, 6 kuća,Sv. Luka, su iz Kukrica u Hercegovini; predak Marko ubio agu lopatom na guvnu, pa s bratom i porodicama pobegli od osvete.

Rodovi u Krstačama:

-Mušavdžić, 1 kuća, je od Mutavdžića u Donjoj Tušimlji.

-Kukrica, Savić, 1 kuća, su od Kukrica u kraju istog imena.

Odselili se:

-Topalovići (Sv. Ćirik) 1879. godine u Toplicu;

– Šegovići u brvenički Gradac i Toplicu;

  • Brojačevići (Sv. Jovan) u susednu Trnavu;

– Savići (Mitrovdan) u Rvate u kopaoničkom Ibru;

– Kovčići (Sv. Jovan) u Rvate i Dvorište u Ibru;

-Pripovići (Sv. Stevan) u susednu Trnavu.

*

Poreklo stanovništva sela Skukovo

 Položaj sela.

Skukovo je na zapadnom prisoju Sokolovice a sa obe strane Blaževskog Potoka, koji kod Požežine utiče u Rašku. Više kuća ima na levoj strani potoka.

Vode.

Ima izvorsku vodu: Voda kod kuća Sretenovića; kod nje su korita za stoku i za pranje rublja; Mala Voda niže Male Sokolovice, česma Barica u gornjem kraju sela, Voda ili Korita u donjem kraju sela; ima dosta „izvoraka“ (izdani) po livadama, koji i leti „žmare“ i natapaju ih. Kod njih su ograđene bašte s povrćem.

Zemlje i šume.

Njive i livade su po stranama brda: Selište, Doline, Laz, Dubovi, Bahča, Njivetak, Stubla, Barica, Krlje, Mala Njiva i Sitnica. Oko svake kuće ima zasađenih voćaka, a tu su i glavne njive. Ispaše su na Sokolovici, Presedlini, Poljicama, Plandištu, Čelopeku, Babinom Trbuhu, Đurđevu Dolu, Lukovu Lazu, Trlinama, Kolibištu, Obzoviku, Starom Brdu; sitna šuma: Dubovi, Mala Babnjača, Kamenitnjak, Mala Ravan, Lokva, Kula, Krsuljino Brdo, Šiljara Čukara, Jasike, Orlovac, Široki Do, Savin Potok, Ocin Gaj, Jasik i Presedla; Grot i Molitva su vrhovi na Sokolovici. Mala Sokolovica je pod sitnom hrastovom šumom, a Velika je u „kršu“ (kamenu).

Starine u selu.

Na Selištu je bilo staro Skukovo, tu ima ostataka starog puta koji je vodio iz Deževe za Studenicu. Na Sokolovici ima vojničkih šančeva iz 1876. gdoine. Između gornjeg i donjeg kraja sela je staro i sadašnje groblje. U starom groblju očuvala se nadgrobna ploča s natpisom iz 18. veka.

Postanak sela.

Selo se zaselilo krajem prve polovine 18. veka. Godine 1948. imalo je 62 stanovnika (selo stradalo u ratu 1941–1944).

Poreklo stanovništva.

 -Plavšići, Jeremići, 3 kuće, Sretenovići, 3 kuće, Timotijević, 1 kuća, su od Jolovića u Prćenovi i Mutavdžića u Požežini, ded se doselio iz Crnog Vrha kod Plava.

-Jajić, 1 kuća, Sv. Ćirik,  je starinom iz Morače, prešao iz Tušimlje 1923. godine.

-Marinkovići (sv. Arhanđeo) suse odselili  u Kućane na Raškoj.

*Pisano u množini za sva pomenuta sela.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. highlander

    Nije Pendović nego Pendić, sa slavom Sveti Jovan. To je ista porodica koju nalazimo i u Kuzmičevu i Biniću.

  2. Djordje colovic

    Znali ko sto o colovicima

  3. Glišović

    Da li neko zna nešto o gašanima?

  4. Ivica Timotijevic

    Poštovani,
    Što se tiče porodice Timotijević, tačno je da je jedna kuća koja slavi slavu Sv. Nikolu, doseljeni iz Lijeve Rijeke, Crna Gora.
    Doveo ih je Timotije po kome smo i dobili prezime Timotijevic.
    Inače prezime nam je bilo Lopaćanin iz zaseoka Lopate.
    Postoje pisani tragovi (matične knjige).
    U zaseoku Lopate postoji i groblje sa tim prezimenom.
    S poštovanjem,
    Ivica Timotijević