Порекло породица, село Себимиље (Рашка)

13. децембра 2017.

коментара: 4

Порекло становништва села Себимиље, општина Рашка – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Себимиље, с кућама и потесом, је са обе стране Себимиљске Реке, десне притоке Трнавске Реке, а y склопу високих брда Куле (1240), Ковионице, Шанца (1198), Капине, Метаљке (1034), Црвене Главице, Влашице, Криваче, Козника, Малог Поља, Петрова Поља, Марионице, Ковионице, Турске Куле, Гребена, Равна Брда, Елезова Дола. У склопу повучене границе су брда Гола Глава, Међугорје, Метаљка, Тусто (Дебело) Брдо, Кула, Губисеме, Поповска Главица, Весовска Раван, Котац, Дочкови, Мутавица, Лакац, Коњска Раван, Бркушки Крс(т), Бркушка Кула.

Тип села.

Село се дели на крајеве, који се називају по родовима.

Воде.

Обилује изворским и текућим водама. Сваки род има своју воду, а Миљковићи имају уставу. Ниже села је Роловски Точак за стоку и чобане, а чесма Корито је под Гребеном. Петровићи имају чесму Думенац, а Ракитићи и неколико кућа Видића Леску. Видићи узимају воду на „бањишору“ (извору) Папратнику. Извор Стублина је у Елезову Долу, а Мандук-Вода је у Зимовнику. Средином потеса тече Себимиљска Река, која извире од чесме Влашице. У њу утиче Ивановски Поток. На Себимиљској Реци има четири воденице.

Земље и шуме.

Због приличног висинског положаја њиве су слабе. Потребна количина жита купује се на тржиштима, а одскора се добија на њивама које Себечевци купују у селима поред Рашке. Још и сада је главно занимање сточарство. Називи њива и ливада: Мочила, Валоге, Зелени До, Становиште, Молитва, Кути код Баре, Бабиба Вода (с воћкама), Кобилетњак, Слепак, Међице, Пре(х)од, Трепетљиче, Ограђе, Ровине, Радовљев До, Лучиште, Дебела Буква, Неранџина Вода, Брањско Брдо; шуме и испаше су: Баре, Крље, Старо Гувно, Попова Раван, Ланиште, Криваче, Клечак, Лаз, Козлић, Буче, Чукари, Појило, Колибе, Шабаганац, Репиште, Коловоз, Свиланово (ту је била агинска кула), Конопљиште, Гацки Поток, Сарицко Буче, Павитине, Брезник, Сечине, Врановина, Кути, Студенац, Међарак, Обзовка, Врлетница, Паљевине, Глуваћ, Кошариште, Бобовиште, Цремци, Шаловски Крш, Котари, Колибиште, Медвеђак, Влас, Смрдан, Ториште, Јо(х)ар, Стублина, Папратник и Спасовик.

Постанак села ипорекло становништва.

Данашње село заселило се у почетку 18. века.

У селу су ови родови:

-Поповићи, 11 кућа, Јеремићи, 2 куће, Дробњаци су најстарији род у селу.  Себићи у Великој Врбници у Крушевачкој Жупи, су од овога рода.

-Видићи, 9 кућа, Св. Никола, старином из Корита код Пљеваља; прабаба Вида, удата за неког Арсовића, остала с три детета од велике задруге, чији су чланови помрли од куге. По баби се прозвали Видићи; огранак су им:

Ракитићи, 3 куће, који имају одељаке у Пилорети, Новом ару, Топлици, Београду и Власову. Моковићи у Милатковићу су од Видића.

-Пашајлићи, 12 кућа, Ђурђиц, Дробњаци, од њих су:

Ивановићи, 12 кућа, Луковићи, 3 куће, Петровић, 1 кућа, Јовановићи, 2 куће, и Весовићи, 2 куће.

-Шаловићи, 4 куће, Св. Стеван, су Пипери.

ИЗВОР:  Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

 1. milan

  Da li mi neko može nešto više reći o Lukovićima iz s.Sebimilja na Goliji.Iz gornjeg teksta vidim da trenutno ima 3 kuće Lukovića,najviše Ivanovića,al ne razumem kad autor ovo piše …da li su Lukovići I Ivanovići od Pašajlića i Drobnjaka ili samo od Drobnjaka.Odakle su se doselili u Sebimilje ove porodice,Lukovići me najviše zanimaju.

  dr.Milan Luković,ortopedski hirurg(VMA)
  Mail:[email protected]
  Mob.064/8292170 i 060/3356706

  • Ivanović Božidar

   Lukovići iz Sebimilja, su potomci Marka Ivanovića. Danas su najbrojnija familija u Sebimilju. Neko vreme su se prezivali i Markovići po svom pretku Marku. Marko je imao tri sina: Jevrema, Avrama i Luka. Pored svoja tri sina, u zajednici su bila i tri sinovca.
   Luko je sa svojom porodicom otišao pod Kapinu i tu je danas zaseok Lukovići. Petar (sinovac) je otišao u Padež. Iz te porodice ima li smo Stanoja Petrovića poslanika (radikal)….

  • Goran

   Radoslav D Pavlovic u svojoj knjizi Stanovnistvo i naselja opstine Raska pise o pokeklu stanovnika sela Sebimilja i poziva se na Jefta Dedijera i njegovo delo Hercegovina gde na strani 213 pise da Pasajlici poticu iz Hercegovine ,,iz Grahova od brastva Bulaica.

   Za Ivanovice i Popovice kaze da su doseljeni iz plemena Drobnjaka.Sto podrazumeva da su i Lukovici starinom Drobnjaci,jer je rodonacelnik Luka sin Marka Ivanovica ( Sebimiljca).Drobnjaci su se raselili posle gusenja njihove bune 1805 – te od strane Sulejman pase Skopljaka.

   Ivanovici su mozda ziveli u Drobnjacima,ali oni nemaju Drobnjacko genetsko poreklo,jer pripadaju halpo grupi E – V13,a Drobnjaci su izvorno I1 P109.

 2. Vladimir

  ”У селу су ови родови: Поповићи, 11 кућа, Јеремићи, 2 куће, Дробњаци су најстарији род у селу. Себићи у Великој Врбници у Крушевачкој Жупи, су од овога рода.” На који род се тачно мисли на Дробњаке или Поповиће?Ја потичем од тих Себића из Врбнице Жупске,Александровачке и Крушевач
  ке и сви текстови говоре да су Поповићи и Себићи из Велике Врбнице у блиском сродству.Неки говоре да потичу из Врбнице која се налази у Метохији,а неки да су из Себимља са Голије.Па бих волео ако неко боље познаје да објасни.У самој Великој Врбници сам био само два пута у пролазу,прадеда ми је дошао у најстарији део Александровца,и чуо сам приче о пореклу презимена да потиче од извесног Себана Барјактара вожда Карађорђа Петровића из Првог Српског Устанка,који се истакао у биткама код Кожетинског Шанца и прве ослобођене православне Цркве 1804,да је након тога отишао у Велику Врбницу и оженио удовицу из породице Поповић и да су онда сви њени рођаци узели презиме Себић. Да ли неко зна нешто више о том Барјактару и да ли потиче од Дробњака или од Поповића?