Poreklo prezimena, selo Svib (Imotski)

14. septembar 2017.

komentara: 0

Svib je selo u Dalmaciji, između Sinjskog i Imotskog polja. Pripada opštini Cista Provo.

Prema navodima imotskog paroha Spiridona Margetića, iz Srpsko-dalmatinskog magazina 1861. godine, u drugoj polovini 18. veka je hajduk Ivan Bušić-Roša ubijao pravoslavce iz Sviba, Aržana i susednih sela, koji nisu prešli u katoličanstvo. Roša je ranije bio u društvu hajduka Stanka Sočivice, inače pravoslavca. Družina hajduka Roše ubila je trojicu braće Čelar, dok su u životu ostala dvojica – najstariji Ivan i najmlađi Dmitar. Pokrstila je Bodrožiće i Čondiće. Dvojica Čelara su pošteđena zahvaljujući hajduku Galiću, čiji je otac bio pravoslavac,  i koji se zauzeo za njih, pošto su bili u krvnom srodstvu.

U blizini Čelara je postojalo starinsko groblje sa ruševinom koju su zvali – crkvina, za koju se smatralo da je bila pravoslavna crkva i da je odatle uzimano kamenje za gradnju katoličke crkve.

Prezimena 1948. godine, sa brojem osoba (u zagradi) i krsnom slavom

Srpska prezimena

ČELAR (62) – (prisutni u 18. veku)

  • Od petorice braće Čelar s kraja 18. veka, ubijeni su Petar i Stjepan, od strane hajduka Roše, a kasnije i Đorđije, od strane hajduka Bekavca. Nakon tri godine, hajduk Roša je pozvao preostalu dvojicu – Ivana i Dmitra, da se pokrste, ali su oni to odbili. Spašeni su zahvaljujući hajduku Galiću. Današnji Čelari potiču od Ivanovog sina Bože i Dmitrovog sina Nikole, koji su živeli u 19. veku.

Hrvatska prezimena

BODROŽIĆ (285) – (prisutni u 18. veku) 

BRDAR (67) – (prisutni u 18. veku)

GALIĆ (153) – (prisutni u 18. veku)

ČONDIĆ (319) – (prisutni u 18. veku)

Priredio: Saradnik portala Poreklo Slobodan Zrnić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.