Poreklo prezimena, selo Veliki Krčimir (Gadžin Han)

13. avgust 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Veliki Krčimir, opština Gadžin Han – Nišavski okrug. Prema knjizi Dragoljuba Simonovića „Zaplanje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Poreklo stanovništva.

-Radeovski. Ovu familiju je zasnovao Zlatko. Potomci ne znaju pouzdano da li je Zlatko doseljen sa Kosova. Zlatko je imao sedam sinova. Ima  ih odseeljenih u mesta: Smederevo, Niš, Bela Palanka, Niška Banja, Odžaci, Zaječar, Gornji Milanovac i Pančevo. Ima ih i u Francuskoj. Slave Nikoljdan.

-Čavdarovci*. Rod je osnovao Stojan Čavdar, jedna od vođa ustanka 1841. godine. Ne kaže se za poreklo. Ima ih odeljenih u Čačku i Kragujevcu. U familiji je i danas vrlo živa uspomena na Stojana Čavdara.

-Anjaci (Popovići). Rodonačelnik Janićije, koga su zvalu Anja i Janja pa otuda naziv ove familije. Janićije se doselio iz Kalne (Crna Trava). Njegovi sinovi su Stanko, Đorđe i Stojan. Đorđe i Stojan su kao trgovci odseljeni u Paraćin. Ima ih odseljenih u Ravnu Dubravu, Vlasotnicu, Nišu, Beogradu, Engleskoj, Koritnici, Jagodinu, Leskovcu. U porodici je bilo dosta sveštenika, trgovaca i ugostitelja. Osim toga ima dosta fakutelski  obrazovanih – preko 20 a imaju i oficira. Iz ove familije je Milentije Popović visoki funkcioner posle Drugog svetkog rata.. Slave Jovanjdan.

-Goginci*. Osnivač roda bio je Goga, koji se doselio sa Kosova početkom XVIII veka. Ovo je najveća porodica u Velikom Krčimiru. To je stara patrijahalna porodica ali i sa savremenim shvatanjima.

*Ne kaže se koju slavu slave.

IZVOR: Prema knjizi Dragoljuba Simonovića „Zaplanje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.