Порекло презимена, село Дукат (Гаџин Хан)

7. августа 2017.

коментара: 2

Порекло становништва села Дукат, општина Гаџин Хан. Према књизи Драгољуба Симоновића „Заплање“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Порекло становништва.

-Стојановићи су староседеоци. Најстарији предак, за кога се зна, је Стојан по коме су добили презиме. Има их у Дукату 3 породице и у Нишу две. Надимак фамилије је Цајинци по Стојану, кога су звали Цаја. Славе Никољдан.

-Веселиновићи. Родоначелник Веселин је засновао фамилију око 1820. године. Досељен је из Бабушнице. У селу их има 12 кућа, 10 у Нишу и једна у Поповцу. Надимак фамилије Шопови као досељеницима из Бабушнице. Славе Никољдан.

-Милојковићи. Родоначелник је Милојко, који се доселио из Црне Траве. У селу их има три куће и исто толико у Нишу. Славе Митровдан.

-Китановићи. Родоначелник је Китан. Они су староседеоци. У Дукату их има пет кућа и одсељених седам кућа. Надимак фамилије је Китановци по оснивачу Китану. Славе Савиндан.

-Јанковићи. Родоначелник је Цака. Не зна се да ли су староседеоци. Предак од кога почиње ова фамилија – породица је Дача. У селу их има 5 кућа и једна одсељена у Уб. Фамилија има надимак Дудуковци по народном музичком инструменту „дудуку“ (фрула) у који је више њих у фамилији свирало. Славе Јовањдан.

-Војиновићи. Породицу је засновао Војин. Зна се да су староседеоци. Од ове фамилије у Нишу има 7 кућа и у Брестовцу једна. У селу их је осам кућа. Надимак има је Војиновци по оснивачу Војину. Познати су по дуговечности. Славе Савиндан.

-Станковићи. Фамилију је засновао Станко око 1830. године. Староседеоци су. У селу их има пет кућа и исто толико одсељених – 4 у Нишу и једна у Вараждину. Имају надимак Џољци по Станковом унуку Влајко кога су звалу Џоља. Род има тенденцију ширења – повећање броја чланова. Славе Никољдан.

-Живковићи. Родоначелник је Живко, који је фамилију засновао још у XVIII веку. Досељени су из околине Пирота око 1750. године. У Дукату их има 10 кућа. Има их одсељених у Дољевцу, Нишу – пет кућа и Липовици једна. Фамилија је у успону. Имају доста мушке деце. Носе надимак Живковци по оснивачу Живку. Славе Никољдан.

ИЗВОР: Према књизи Драгољуба Симоновића „Заплање“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. moj otac je iztrazivao malo o nasoj famili i dosao da mi nismo stanojkovici nego kitanovici tako su nas bugari prekristili a moj deda se prvo prezivao kitanovic a onda stanojkovic i slavio je arađelovdan a ne savindan i on je iz dukata hvala

  2. Milan Vojinović

    Vojin-Janaćko-Kosta-Milivoje-Tomislav-Ja (Milan). To je onoliko koliko znam o svojem stablu. Voleo bih nekako da saznam ko je Vojinov otac i da li se Vojin prezivao Vojinović?