Poreklo prezimena Škavo

16. jun 2017.

komentara: 7

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Škava

    Poštovani,

    Evo me posle dužeg vremena. Došao sam do usmenog predanja o poreklu prezimena Škavo. Podatke sam dobio od mog dede-strica, koji živi u inostranstvu i sa kojim sam došao u kontakt. Njegovi preci su živeli u Bosni, iz mesta Travnik i Zvornik. Njegov pradeda ili još neki dalji rod, ne seća se tačno, bio je zaljubljen u jednu Italijanku sa kojom se oženio, prilikom čega je tražila da joj ispuni želju i uzme njeno prezime koje je bilo Scavo (Skavo). Meštani su izgovarali Škavo. Slava porodice je Sv.Stefan. Otac mog dede i njegovog brata je bio poznati puškar Jovan Škavo(moj pradeda), koji je tada živeo u Valjevu. Mog pradedu su streljali pripadnici Ozne posle montiranog suđenja 1946 godine. Tada je prezime Škavo predstavljalo veliki problem porodici, zbog čega je većina dodala nastavak “vić” i nastalo je prezime Škavović. Što znači da Škavo i Škavović imaju iste korene. Članovi porodice obe verzije prezimena danas žive u Beogradu, Pančevu, Čačku i Somboru. Moj deda je zadržao svoje pravo prezime i danas ga nosi moja baba i moja majka.

    Objavite članak!

    Veliki pozdrav

    • Nebojša Novaković

      Pozdrav,

      Na 23andMe je testiran neki A. Škavo, haplogrupa I2-S17250 (najčešća kod Srba). Po svemu sudeći je reč o Škavi iz Srednje Bosne, slava Stevanjdan.

      • Škava

        Nebojša,

        Hvala na pruženoj informaciji, posetio sam navedeni sajt.

        Ako ti bude zgodno, bio bih ti zahvalan da mi ostaviš link, gde si konkretno pročitao taj podatak.
        Svakako planiram uraditi DNA test, pa ću uporediti dobijene rezultatate.

        Veliki pozdrav

    • Bora

      Pozdrav,
      jedan moj rođak u svojoj autobiografiji, u čitavom jednom poglavlju opisuje prijateljstvo njegove porodice sa izvesnim Ristom Škavom rodom iz Tolovića kod Travnika. Moj rođak između ostalog navodi da je Risto imao dva sina Jovana (po zanimanju puškar) koji je odselio u Valjevo i Peru koji je radio u Kragujevcu. Podaci iz ove knjige se poklapaju sa vašim tako da je gore pomenuti Risto očigledno vaš čukundeda. U poglavlju knjige posvećene Risti Škavi ima još zanimljivih podataka pa ako ste zainteresovani mogu vam poslati odlomak ove knjige. Kontakt mejl [email protected]

  2. Škava

    Zaboravio sam samo još da napomenem da prezime Škavo ima u Đenovi (Italija) i u mestu Brezno (Republika Češka), gde trenutno živi moj deda-stric sa svojom porodicom.