Poreklo prezimena, selo Svirce (Leskovac)

28. maj 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Svirce, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Donja Jablanica“.  Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Svirce se nalazi na levoj obali reke Jablanice i na višoj rečnoj terasi ove reke. Od Leskovca je udaljeno oko 10 kilometara.

Tip sela.

Selo ima izdužen tip polukružnog oblika. Tip sela je uslovljen koritom reke Jablanice koja je ovde, duboko usecajući svoje korito u svoju levu obaalu, načinila jedna luk na čijoj severnoj periferiji se selo zaselilo.

Ime sela.

Ne postoji nikakva legenda o postanku imena ovog sela. Možda se radi o naselju ljudi koji su znali instrumentima srpske srednjovekovne države svirati i svirkom uveseljavati plemstvo i narod.

Vode.

 Pored Svirca teče reka Jablanica. Drugih tekućica nema. Postoji kladenac u cerničko. Bunari sa dobrom vodom se kopaju na dubini od 10-15 metara.

Zemlje i šume.

Svirački atar se proteže na 987 hektara, od koje površine oranice i bašte zahvataju manje od polovine ukupne površine – 437 hektara.

Zemlja nosi ove nazive: Selište, Veliki Kopak, Mali Kopak, Jezero, Rid, Pod Rid, Gžub, Mišinica, Čivl’k, Mrkonje, Plavište, Trlište, Grčke Trle, Utrina i Tursko Gumno.

Postanak sela i prošlost.

Na lokalitetu Selište postoje tragovi starog naselja. Tu je pronađen i temelj stare crkve. Verovatno se radi o romejskom naselju iz doba Vizantije. Ukoliko bi stara crkva bila podignuta na temeljima rimskog hrama, naselje bi moglo biti još starije.

Selo je, posle reforme turskog carstva, podvlastio neki moćni Turčin.

U Svircu se pamte upadi Arbanasa i zulumi nad našim stanovništvom za vreme Turaka. Možda su ti upadi prethodili potčinjavanju sela potonjeg gospodara. Selo ja plaćalo agrarni dug.

Poreklo stanovništva.

Svirce je poposlednjem popisu stanovnika imalo 523 stanovnika u 109 domaćinstava.

U selu žive ovi rodovi.

Starinci, koji su „od vek tuj“:

-Galeško (raznih prezimena), Mićini, Živkovci, Bučukovi-Bučuci, Menjčini.

-Zavidojlinci su doseljeni iz nepoznatog mesta. Ima ih u Šumanu kod Lebana u dolini Šumanke.

-Dejanci su doseljeniiz Dejana – Vlasotince.

Zanimanje stanovnika.

Zemljoradnja je osnovno zanimanje. Seju kukuruz i pšenicu naizmenično. Seju i ječam. Svako domaćinstvo gaji jagode kao veoma unosnu kulturu. I povrtarstvo je važna grana poljoprivrede. Gaje papriku – džinku, zelenu, turšijaru i industrijsku, od kupusa sade više rani nego jesenji. Duvan uzgaja jedva 5% domaćinstava, gaje i ranu boraniju, pasulj kao podkulturu. Bašte navodnjavaju. Svoje povrtarske proizvode razvoze zajedničkim kamionom gde pojedinci imaju tezge; Beograd (Kalenić, Bajloni, Banovo Brdo), Kragujevac, Vranje, Niš, Pirot, Vlasotince i druga mesta.

Od stoke čuvaju po dve krave mlekulje dobre pasmine. Konje ima oko 80% domaćinstava. Zemljoradnja je mehanizovana. Ovce gaje samo dva domaćinstva. Ukupno oko 50 brava.

U ovom selu 75% omladine se opredeljuje za zemljoradničko zanimanje. Inače, među njima ima zidara, fasadera i radnika u trgovini.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Donja Jablanica“.  Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.