Poreklo prezimena, selo Donje Krajince (Leskovac)

13. februar 2017.

komentara: 5

Poreklo stanovništva sela Donje Krajince, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Donje Krajince, kao i suseno selo Gornje Krajince, podignuto je u aluvijalnoj ravni Južne Morave, na levoj obali ove reke, nešto niže od ušća reke Vlasine u Južnu Moravu.

Tip sela.

Selo je zgusnutog tipa.

Ime sela.

Po legendi, selo je dobilo ovo ime po tome što je podignuto na krajnjem delu Leskovačkog Polja – „na kraj“. Makar koliko bilo prihvatljivo ovo tumačenje reči Krajince je ovde doista ta ravnica prestaje i počinje zona planine koja ulazi u najprostraniji planinski masiv ovog dela balkanskog poluostrva.

Vode.

Za ovo selo je Južna Morava njegova glavna tekućica. Ali tu je i Vlasina. Između ove dve reke, koja se zove Žabar, neprimetno otiče tanak mlaz vode zvane Botunja. Ovim potokom otiče voda iz Crnog Vira, koji ništa drugo do nekadašnje dno Vlasine, koja je promenila pravac na istok ostavivši ne ovom mestu veliko udubljenje koje se puni podzemnim vodama iz Vlasine a otiče Botunjom, čiji je tok dug oko kilometar te se uliva u Vlasinu kod njenog ušća u Južnu Moravu.

U ataru sela Donjeg Krajinca postoji Đorđin Kladenac. Izdan na celom prostoru ovog sela je plitka i izdašna i vrlo lako se kopaju bunari ili nabijaju metalne cevi za navodnjavanje bašti i drugih useva u selu.

Zemlje i šume.

Atar sela Donjeg Krajinca zahvata prostor od 498 hektara, od koje površine njive i bašte 269, vinogradi 45, livade 25, pašnjaci 78, šuma 48 dok je neplodnog zemljišta 33 hektara.

Zemlja nosi ove nazive: Trševine, Reka, Duvanište, Labavac, Nad Selo, Pod Selo, Selište, Crveni Breg, Čukar, Đorđin Kladenac, Gložje, Jezero, Šušica, Žabar, Paraspur i Labavica.

Postanak sela i prošlost sela.

Krajince je staro srpsko selo i u vreme srpske srednjovekovne države verovatno je bilo locirano na potesu Selište odakle se premestilo zbog opasnosti od plavljenja Južne Morave. Neki su se iselili gde je sada Donje Krajince a neki su išli malo uzvodno i naselili se na mestu današnjeg Gornjeg Krajinca. U to vreme grupe kuća su činile Gornju i Donju Mahalu sela Krajinca. Kasnije su se ove grupe formirale kao zasebna sela i to posle deobe dva brata gospodara ovog sela, Alije i Salije.

Početkom XVI veka turski izvori pominju Krajince kao timarsko selo. Ono je, zajedno sa selima Zlatom (Pusta Reka), Veljom Glavom (Jablanica) i Slatinom spadalo 1516. godine u timar spahije po imenu Hadži Mustafa.

Prvi srpsko popis sproveden 1879. godine navode se Gornje i Donje Krajince kao zasebna sela. Do podele sela verovbatno je došlo u prvoj polovini XIX veka, možda odmah posle reforme turskog carstva 1839. godine.

Poreklo stanovništva.

Odmah posle oslobođenja Donje Krajince jeimalo 40 kuća. Od tada se neprekidno razvija. Prema popisu iz 1953. godine u njemu je bilo 116 kuća i 717 stanovnika a 1971. godine u njemu je bilo 152 kuće i 698 stanovnika.

Danas u seli žive ovi rodovi:

-Jovanovci-Valčinci su poreklom iz Vlasotinaca.

-Kukavčani su iz sela Kukavice-Vlasotince.

-Gajdardžici su iz Batalovaca.

-Tominci su iz Batalovaca.

-Cokini su starosedeoci.

-Cenkinci su starosedeoci.

-Markovci su iz Skrapeža.

-Nešini su iz Togačevca.

-Marjanovci su starosedeoci.

-Stanijinci su starosedeoci.

-Vranjanci su iz okoline Vranja.

-Milenkovci su starosedeoci.

-Micini su iz Tulova.

-Šućurovi su starosedeoci.

-Sotirovi su iz Orašja.

-Petkovci su iz Stajkovca

Nepoznatog porekla:

-Šojkovci, Đubanovi, Menjinci, Kovandžici, Račkovci, Košarevci, Krstinci, Pejčinovci-Cigančini, Atanasovi-Mitini, Murdžini, Mitkinci i Tošinci.

Zanimanje stanovništva.

Osnovno zanimanje je zemljoradnja. Veliki su povrtari. Proizvode papriku, paradajz,kupus i druge povrtarske kulture.Svoju robu prodaju širom zemlje.

Sada se bave i stajskim stočarstvom. Imaju u proseku dve krave i nešto ovaca. Od mleka proizvode sir i prodaju na leskovačkoj pijaci.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Djordje

    Treba da lepo napisete prezimena, da stavite krsnu slavu koju slave, da bolje to istrazite.

    • Milodan

      Nisam bio u selu Donje Krajince. Da sam bio znao bih kako to da uradim. Tamo je bio Jovan V. Jovanović ili neko od njegovih saradnika. I napisao knjigu. Ja sam iz te knjige opšte, tekstalne delove, malo skratio ali ne i rodove. Krsne slave, zanimljivo je to, nije uopšte pominjao. ne samo u ovoj knjizi.

    • Bojana Vukotić (rođena Đorđević)

      Popis prezimena bio bi interesantan, ali mislim da bi se namučio onaj ko bi to radio. Nekad su se prezimena dobijala prema imenu dede po ocu, a onda su familije u neko doba birale prezime i više ga nisu menjale. U familiji moga oca (Murdžini) moj deda i još jedan brat uzeli su prezime Đorđević, a tri brata su uzela prezime Nikolić (sve su rođena braća). I slava bi verovatno bila značajan podatak, ali opet ima poklapanja. Za Donje Krajince vrlo je važno da se zna nadimak familije jer, na primer, Đorđevići mogu biti Murdžini, Košarevci i razni drugi (čini mi se da ima dosta Đorđevića).

  2. Dalibor

    Starosedeoci su Cenkinci.
    To su danasnji Cenkići.
    Nalaze se u centru mesta!