Poreklo prezimena, varošica Oreovica (Žabari)

2. mart 2016.

komentara: 1

Poreklo stanovništva varošice Oreovica, opština Žabari – Braničevski okrug. Prema knjizi Mihaila J. Miladinovića „Požarevačka Morava“, prvo izdanje 1928. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Oreovica, crkva Uspenja Bogorodičinog
Oreovica, crkva Uspenja Bogorodičinog

Položaj sela.

Jedan deo varošice Oreovice nalazi se na Svilajnačkom Drumu, drugi – veći deo – je u ravnici od druma do Resavčine a treći, najmanji, istočno od druma, na padini Braničevskog Povijarca. Jugoistočno od varošice pruža se brdo Podovi.

Vode.

U ataru varošice ima četiri potoka: Budljivac, Bukvar, Suvi Potok (severni) i Suvi Potok (južni). Izvori su: „U Drenjaru“, „U Bukvaru“, „Na Bilu“ i „U Budljivcu“.

Zemlje i šume.

Brda na kojima su vinogradi, poznati u celoj oblasti po kvalitetu i količini: Bilo, Čukara, Drenjar, Čukerac i Padova. Delovi atara sa njivama: Golubica, Jazvina, Resava, Crno Koko, Gložda, Svinjarica, Branik, Kriva Jaruga, Staro Blato, Ključ, Staro Selo, Kulič, Bregova, Novo Blato, Selište, Paretnjak, Mrtvica, Grabor, Prokop, Morava, Badrika, Zaseda, Kućarina, Sibar i Šašnica.

Tip naselja.

Istočni deo naselja ima tip drumskog naselja a zapadni čini prelaz od timočkog ka jaseničko-mačvanskom tipu. Ima četiri glavne male: Gornja, Donja (ili Sarićska), Markova i Banatska Mala. Varošica ima 314 kuća i 1960 stanovništva.

Postanak naselja i istorijat.

Najstariji meštani misle da je selo postalo na obližnjem mestu Kulimirovu, kako se selo tada zvalo, početkom XVIII veka. U Kulimirovu su meštani ubili Turčina i usled toga se morali raseliti. Jedni su otišli preko Morave, blizu Krnjeva, gde su pripali drugom spahiji; drugi na jug – prema Rakincu a neki zapadno od današnje Oreovicee, do Morave, upravo između Kuliča i jaruga Novog Blata i Nevadice. Tu je, po pričanju, pre 150 godina bilo svega desetak kuća, zapravo koliba. Ovo mesto se i danas zove Staro Selo. Ovde su živeli oko 20 godina, pa su se, zbog poplave, počeli pomerati na istok dok nisu, po naredbi kneza Miloša, izašli na novi Svilajnački Drum i zauzeli sadašnje mesto. Za najstariji rod, koji je bio i u Kulimirovu i u Starom Selu, smatra se rod Stanimira Mihailovića, koji se u ovaj kraj doselio sa Kosova pre 200 godina. Najstariji živi potomak Stanimirov zapamtio je od predaka, da su oni pre 200 godina živeli u Vučitrnu na Kosovu. Tamo su im Turci često dosađivali dolazeći na konak pa su ih morali i besplatno hraniti. Jednom, kad ih nisu mogli ugostiti, Turci upitaju ko je u njihovoj kući domaćin. Ukućani naslute da Turci mogu ubiti domaćina, pa da bi spasli starije, kažu da im je dete u kolevci domaćin kuće. Tada Turci zakolju dete i odu a ukućani odluče da napuste Vučitrn i dođu u Srbiju. Bilo ih je šestoro braće sa najstarijim Stanimirom. Dođu u Orašje i nasele se blizu Krnjevačke crkve. Odatle se ubrzo presele u Austrougarsku, gde nisu dugo ostali pa se vrate i nastane u Požarevcu. Kada je najstariji brat Stanimir umro u Požarevcu, u vreme austrijske okupacije, trebali su da plate za njega dukat, kao poslednji porez, inače ga nisu mogli sahraniti. Kako nisu imali da plate, ponesu mrtvog Stanimira i dođu u selo Lučicu, tu ga sahrane, a oni dođu u Kulimirovo, gde se nastane. U Kulimirovu su zatekli samo nekoliko kuća, odnosno koliba lubnica. Ne zna se zbog čega se zvalo Kulimirovo.

Poreklo stanovništva.

U selu su ovi rodovi:

-Markovci (Stanimirovci, Milivojevići, Matići, Barići), Stevanjan, su doseljeni pre 200 godina iz Vučitrna na Kosovu. Kuće su im na severnom kraju sela, u mali nazvanoj po njima.
-Šaini, Jovanjdan, su nepoznatog porekla i spadaju u najstarije rodove. Kuće su im u sredini sela.
-Golubovići, Jovanjdan, su iz Vražogrneca – Timočki okrug. Ova familija ne plodi, doseljena je pre 150 godina i imala je više kuća.
-Tanjurdžići, Đurđevdan, su poreklom iz Krepoljina – Homolje. Nadimak su dobili po tome što im je predak pravio tanjire („tanjure“). Kuće su im rasturene i to najviše u Gornjoj Mali.
-Birtaševi, Sv. Mateja, su doseljeni iz Rabrova – Stig, pre 150 godina.
-Kršljani, Đurđic, su doseljeni iz Velike Krsne, Smederevsko okrug, pre 150 godina. Po njima je dobila ime Kršljanska Mala.
-Radovanci, Aranđelovdan, su nepoznatog porekla, spadaju u najstarije porodice, članovi ove porodice dugo žive. Kuće su im grupisane u Radovanskoj Mali.
-Aničići, Stevanjdan, su poreklom iz Vražogrnaca. Kuće su im u Donjoj Mali. Imaju nadimak „Vampiri“, koji su, po pričanju, dobili što je neki njihov predak još u Starom Selu „povampirio i ušao u goveđu glavu“.
-Sarići, Đurđic, su poreklom iz Židilja u Resavi, naseljeni su u Donjoj Mali, koja se po njima zove i Sarićskom.
-Karadžići (Perići, Šušići), Aranđelovdan, su poreklom sa Kosova. Kuće su im rasturene po naselju.
-Torlaci („Bugari“), Đurđic, su poreklom iz Soko Banje, Kuće su im u sredini sela.
-Raškovići, Đurđevdan, su doseljeni iz Šumadije pre 150 godina. Kuće su im u sredini naselja. Za vreme kneza Miloša prvi ljudi u ovom kraju bili su Marko Stamenković i od ove porodice Mratinko Rašković.
Minići, Sv. Petozarni mučenici, su doseljeni iz Stragara pre 130 godina.
Banačići (Miladinovci), Lučindan, su doseljeni iz Banata pre 120 godine. Kuće su im u južnom delu naselja, u Banatskoj Mali.
-Krajinci (Šarenkapići), Nikoljdan. Iz Vražogrnaca se doselio njihov predak Jovan zvani „Šarenkapa“. Kuće su im u Donjoj, Krajinskoj Mali.
-Krajinci (Atanaskovci), Lazarevdan, su doseljeni pre 100 godina iz Vražogrnaca.
-Ilići, Aranđelovdan, otac sveštenik, došao iz Krnjeva.
-Stojadinovići, Mratindan, su poreklom iz Beograda, gde je njihov predak trgovao solju. Pričaju da je bio ubijen od strane kneza Miloša, što mu se dopala njegova žena, Mađarica. Njegova deca se prešla u Palanku a odatle pre 70 godina ovde.

Ima četiri kuće Cigana-Roma, slave Sv. Petku. Poreklom su iz Brežana.

Seoska slava su Duhovi a preslava Car Konstantin i Carica Jelena.

U Oreovicu se Vlasi nisu doseljavali.

Godine 1924. Oreovica je proglašena za varošicu.

IZVOR: Prema knjizi Mihaila J. Miladinovića „Požarevačka Morava“, prvo izdanje 1928. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Zoran

    Pozdrav mojim rođacima:

    Ima li neko u selu da je pravio porodična stabla. Moji su se odselili dvadesetih godina prošloga veka.Hteo bi da saznam više o svojim precima i korenima. Pozzzz