Порекло презимена Кокерић

11. фебруар 2016.

коментара: 4

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Lazar

    Poreklo kokerica me zanima

    • Dejan obradovic

      Ono sto ja znam jeste da su Kokerići ziveli, i dan danas jedan deo zive u Brnjaku. Neko je ostao a neko otišao iz Brnjaka jer su u neko vreme turci upali u selo i napravili jada ženama, deci i starcima dok muškarci nisu bili u selu. Nakon nekog vremena muškarci su poslali zene, decu i starce u Srbiju dok su oni upali u tursku ispostavu i iskomatali dosta turaka. Odatle i nadimak komatovići. Obrad Kokerić, kao najstariji otisao je u Veliku Dragušu, izmedju Blaca i Beloljina. Obzirom da se plašio odmazde turaka, nije mu se dopala V.Draguša jer nije bilo visoko i celokupna porodica je otišla u selo Šatra, oko 1000 metara nadmorske visine, Kursumlija. Moj otac Vitomir, deda Milosav, pradeda Kosta-bio žandar…pre Koste ništa neznam, niti pre Obrada Kokerića…ko smo, odakle smo, a voleo bih. Od bojazni turaka promenjeno je prezime od Kokerića u Obradoviće, po Obradu. Naravno, ja nemam ništa napismeno i sve sto je usmeno rečeno, możda ima i nekih odstupanja. Ja sam u Bg, ko nešto više zna, neka se javi, pozdrav svim Kokerić-Obradovićima.

      • Sasa Kokeric

        Postovani,
        Postoje dve knjige o poreklu Kokerica jedna je “Ibarski Kolasin” autor Lutovac a druga je rodoslov “Brnjak” od Micovica.
        U obe knjige je opisan dolazak Kokerica u Ibarski Kolasin, promene prezimena i raseljavanje po Kursumliji, Sumadiji, Leposavicu, Metohiji….Kokerici slave Đurđic i malu slavu Pantelejmon 09 Avgusta kao i seosku slavu Spasovdan.
        U knjizi je opisan i odlazak naših predaka u Kursumliju selo Šatra. Inače prezivali smo se Komatovići a vi ste dobili prezime Obradović po Obradu Kokeriću koji je prvi nosio prezime Kokerić.
        Veliki broj Kokerića sada živi u Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici, Smederevu, Beogradu… a u Brnjacima (Ćukovcu) nažalost nema
        Kokerića koji stalno borave tamo, već povremeno obilaze svoja ognjišta.

        • Kole Spasojevic

          Ti si ociglednoj zabludi i trebalo bi oybiljno da se pozabavis ispitivnjima svog porekla. Umislenost i pametonavenje nikom nije dobro donelo jer onda covek ceo zivot zivi u lazi. Ali svi danas pisu neku svoju istoriju po sopstvenom nahodjenju i sto je najzalije misle da su u pravu. No mudrima je dovoljno reci a novokomponovanima koji bi da se pretstavljaju kao neki drugi, a sami o danas nisu ni blizu sve je uzalud. Ziveti u prepisivanju tudjih dela i uzimati zasluge drugih su izgleda ogledalo nas danas. Svako dobro zelim u svakom slucaju.