Порекло презимена Кокерић

11. фебруара 2016.

коментара: 3

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Lazar

  Poreklo kokerica me zanima

  • Dejan obradovic

   Ono sto ja znam jeste da su Kokerići ziveli, i dan danas jedan deo zive u Brnjaku. Neko je ostao a neko otišao iz Brnjaka jer su u neko vreme turci upali u selo i napravili jada ženama, deci i starcima dok muškarci nisu bili u selu. Nakon nekog vremena muškarci su poslali zene, decu i starce u Srbiju dok su oni upali u tursku ispostavu i iskomatali dosta turaka. Odatle i nadimak komatovići. Obrad Kokerić, kao najstariji otisao je u Veliku Dragušu, izmedju Blaca i Beloljina. Obzirom da se plašio odmazde turaka, nije mu se dopala V.Draguša jer nije bilo visoko i celokupna porodica je otišla u selo Šatra, oko 1000 metara nadmorske visine, Kursumlija. Moj otac Vitomir, deda Milosav, pradeda Kosta-bio žandar…pre Koste ništa neznam, niti pre Obrada Kokerića…ko smo, odakle smo, a voleo bih. Od bojazni turaka promenjeno je prezime od Kokerića u Obradoviće, po Obradu. Naravno, ja nemam ništa napismeno i sve sto je usmeno rečeno, możda ima i nekih odstupanja. Ja sam u Bg, ko nešto više zna, neka se javi, pozdrav svim Kokerić-Obradovićima.

   • Sasa Kokeric

    Postovani,
    Postoje dve knjige o poreklu Kokerica jedna je “Ibarski Kolasin” autor Lutovac a druga je rodoslov “Brnjak” od Micovica.
    U obe knjige je opisan dolazak Kokerica u Ibarski Kolasin, promene prezimena i raseljavanje po Kursumliji, Sumadiji, Leposavicu, Metohiji….Kokerici slave Đurđic i malu slavu Pantelejmon 09 Avgusta kao i seosku slavu Spasovdan.
    U knjizi je opisan i odlazak naših predaka u Kursumliju selo Šatra. Inače prezivali smo se Komatovići a vi ste dobili prezime Obradović po Obradu Kokeriću koji je prvi nosio prezime Kokerić.
    Veliki broj Kokerića sada živi u Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici, Smederevu, Beogradu… a u Brnjacima (Ćukovcu) nažalost nema
    Kokerića koji stalno borave tamo, već povremeno obilaze svoja ognjišta.