Poreklo prezimena, selo Veseniće (Tutin)

27. decembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Veseniće, opština Tutin. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Veseniće

 

Selo je na padinama brda Završa, koje se najpre blaže a posle strmije spušta u Paljevsku Rijeku. Kroz selo protiče potok Zarožak. Sem ovoga ima dosta izvora sa kojih piju vodu i na kojima poje stoku: Česma Ciganka, Krivača, Prelevska i Stanovačka voda, Studenac u Suvom Buču i Duganjača.

Nazivi pojedinih mesta i krajeva u selu su: Kamenjače, Šipča, Selište, Rakiće (livade), Ulice (njive), Durmitor, Krlje (njive), Čivor, Priještap (livade), Padalice, Lukov Do, Barice, Plandište, Đelije i Drenovac (šume). U Ćelijama je bila crkva u kojoj su živeli kaluđeri.

Ime sela, staro bratstveničko ime, ostalo je od starijeg stanovništva, koje se prezivalo Vesenići. Sem toga na ranije stanovništvo potsećaju i drugi tragovi, selišta i stara groblja. Na brdu koje deli Veseniće od Vrapča je veliko „Vlaško groblje“; ploče na njemu pretstavljaju po narodnom verovanju „okamenjene svatove“. U selu je i drugo „Grčko groblje”, sa koga su odnete ploče; na tom; groblju cveta i sada jorgovan koji je zasadio „stari narod“. Još: jedno „Grčko groblje“ je bilo u mestu Baštici, koje je razoreno; tu se iz njiva svake godine izoravaju ljudske lubanje.

Današnji stanovnici su muslimani:

Prelevići — Hoti (16 k.), koji su najranije doseljeni. Odavde su neki od njihovih otseljeni u Klinu (Drenica).

– Drekovići — Kuči (24 k.) došli su ovamo iz rožajskog sela Crnokrpa pre 200 godina. Imaju rođake u selu Nišu (Rogozna).

– Čolovići (5 k.), doselili su se pre 50 godina iz Biševa kod Rožaja. Svi stanovnici ovoga sela su muslimani koji govore čistim srpskim jezikom. Oni održavaju rođačke veze sa svima Kučima, odnosno Hotima, bilo da su pravoslavni ili muslimani.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milisav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.