Poreklo prezimena, selo Vitakovo (Zubin Potok)

20. decembar 2015.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Vitakovo, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na stranama doline Vitakovske Rijeke. Na desnoj, prisojnoj strani, ima 4 k., a na levoj, osojnoj, 2 k. Gornje Vitakvo (4 k.), udaljeno je uz reku 3 km. Kuće su na zaravni na stavama dva potoka. Naselje obiluje u rečnoj i izvorskoj vodi. Za pojilo služi reka, a za piće Toplik-Ilidža i Stublina u Gornjem Vitakovu. Vitakovo je staro naselje, jer se pominje u Žičkoj povelji.

Topografski nazivi pojedinih potesa u selu su: Rajina Ravna, Ledenica, Ciganska Mahala, Stankova Stanina, Preslo, Svinjarnik, Belova Glavica. Ova imena su ostaci starijeg stanovništva, kao i staro groblje kod Njivčeta, gde se i danas vide velike ploče i polomljene krstače. Priča se da je ovde živeo neki Ugren, koji se iselio u Srbiju. Današnje stanovništvo je došlo iz okolnih sela kao čifčije:

Živkovići, Simonovići (2 k., Sv. Jovan i nedelja po Petrovdanu), došli su iz Bojinovića. Rođaci su im Lopaćani u Bubama.

– Prčvare (6 k, Sv. Nikola i Sv. Ilija), doseljeni pre 50 godina iz susednog sela Kijevca. Imaju rođake u selu Kašlju.

– Sovrlići.

– Trifunovići (2 k., Sv. Kralj Dečanski i nedelja pred Sv. Iliju), doseljeni pre 60 godina iz sela Burlata.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. postovanje zanima me poreklo prezimena nedeljkovic slava mratin dan