Порекло презимена, село Витаково (Зубин Поток)

20. децембар 2015.

коментара: 1

Порекло становништва села Витаково, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на странама долине Витаковске Ријеке. На десној, присојној страни, има 4 к., а на левој, осојној, 2 к. Горње Витакво (4 к.), удаљено је уз реку 3 км. Куће су на заравни на ставама два потока. Насеље обилује у речној и изворској води. За појило служи река, а за пиће Топлик-Илиџа и Стублина у Горњем Витакову. Витаково је старо насеље, јер се помиње у Жичкој повељи.

Топографски називи појединих потеса у селу су: Рајина Равна, Леденица, Циганска Махала, Станкова Станина, Пресло, Свињарник, Белова Главица. Ова имена су остаци старијег становништва, као и старо гробље код Њивчета, где се и данас виде велике плоче и поломљене крстаче. Прича се да је овде живео неки Угрен, који се иселио у Србију. Данашње становништво је дошло из околних села као чифчије:

Живковићи, Симоновићи (2 к., Св. Јован и недеља по Петровдану), дошли су из Бојиновића. Рођаци су им Лопаћани у Бубама.

– Прчваре (6 к, Св. Никола и Св. Илија), досељени пре 50 година из суседног села Кијевца. Имају рођаке у селу Кашљу.

– Соврлићи.

– Трифуновићи (2 к., Св. Краљ Дечански и недеља пред Св. Илију), досељени пре 60 година из села Бурлата.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. postovanje zanima me poreklo prezimena nedeljkovic slava mratin dan