Свети апостол Филип

27. новембар 2015.

коментара: 1

apostol-FilipСрпска православна црква и верници 27. новембра (14. новембра по јулијанском календару) славе Светог апостола Филипа. Уредништво портала Порекло честита свима који славе овог свеца.

ФИЛИП (грч: Φίλιππος), Апостол, један од Дванаесторице апостола. Ο његовом животу до избора за Апостола ништа се не зна, осим да је био родом из Витсаиде, према речима Јована јеванђелисте, “из града Андрејева и Петрова”.

Нови Завет о Филипу

Био је међу окупљеним око Јована Крститеља када је Јован показао на “јагње Божије”. Нешто се премишљао, но није дуго оклевао, кад је чуо божански позив “пођи за мном”, да би убрзо довео Натанаила. Јеванђеље га спомиње при опису храњења неколико хиљада људи са пет хлебова и две рибе. Кад су се Јелини обратили Филипу питањем: “Господине, хоћемо ли да видимо Исуса”, он није смео лично да пренесе њихову жељу Господу, него је њу претходно казао Андреју, и затим су је обојица пренела Исусу Христу.

После Тајне вечере, када је Господ у опроштајној беседи Апостолима приповедао ο своме одласку Оцу, Филип је, под утицајем људских осећања и овоземаљских представа, казао: “Господе, покажи нам Оца, и биће нам доста”. Његово име је пето по реду међу именима дванесторице Апостола, иза два пара браће: Петра и Андреја, Јакова и Јована. По Господњем Вазнесењу, Филип се спомиње са осталим Апостолима, који су остали у Јерусалиму у горњој одаји (горници) и чекали силазак Светога Духа.

Остатак живота

Предање говори ο томе да је Апостол Филип проповедао у Скитији и Фригији (Мала Азија), да је мученички пострадао – био је распет на крсту у Јерапољу 86. године после Христа, у време цара Дометијана. Такође према предању, био је ожењен и имао је три кћери. У свом писму, Поликрат, Епископ Ефеса пише да је једна од великих светиљки које ће Господ тражити у поседњи дан: “Филип, један од дванаест Апостола, који је сахрањен у Јерапољу са своје две кћери, које су остареле као девице”, а трећа кћерка, која је “провела живот у Духу Светоме почива у Ефесу.” Црква га прославља 14. новембра.

Из Охридског пролога

Родом из Витсаиде крај језера Галилејског, као и Петар и Андреја. Од малена научен Светом Писму, Филип се одмах одазва позиву Господа Исуса и пође за Њим. Посиласку Светог Духа, Филип је ревносно проповедао Јеванђеље по многим странама Азије и по Грчкој. У Грчкој хтедоше га Јевреји убити, но Господ га спасе моћним чудесима својим. Тако архијереј јеврејски, који се устреми на Филипа да га бије, наједанпут ослепи и сав поцрни. И би земљотрес велики, и земља се раступи и прогута злобне гонитеље Филипове. И друга многа чудеса збише се, нарочито исцелења болних, због којих многи незнабошци повероваше у Христа.

У граду Фригијском Јерапољу Св. Филип се нашао на заједничком послу јеванђелском са Јованом Богословом, својом сестром Маријамном и Вартоломејом Апостолом. Туде би нека опасна змијурина, коју незнабошци храњаху брижљиво и клањаху јој се као богу. Апостоли Божији молитвом као копљем умртвише ту змијурину. Тиме навукоше гнев помрачених људи. И озлобљени незнабошци ухватише Филипа и распеше га наопако на дрвету, по том распеше и Вартоломеја. У том се земља раступи и прогута судију и многе друге са њим. У великом страху потрчаше људи да скину распете Апостоле. Но успеше само Вартоломеја да скину жива; Филип пак беше издахнуо. Вартоломеј поставикрштенима за Епископа Стахија, кога пре тога он и Филип беху исцелили од слепила и крстили. Беше Стахије 40 година слеп. Мошти Св. Филипа пренете су доцније у Рим. Пострада овај дивни Апостол 86. године у време цара Дометијана.

ИЗВОР: www.pravoslavlje.net

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Zvonko Đurinac

    Pravo ime Petra je Šimon.