Poreklo prezimena, selo Čečevo (Zubin Potok)

11. novembar 2015.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Čečevo, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je ispod planine u slivu Čečevske Rijeke, koja ističe jakim vrelima ispod Mokre. Nad Čečevom se uzdiže oštri planinski vrh Berim (1738 m) sa ograncima Mokre koji su vrlo šumoviti. Prostor na kojemu je Čečevo raščlanjen je mnogobrojnim potocima u zaravni i kose koje nose posebna imena: Roglića Brdo, Selište, Ornice, Žarevi oko Dolova, Štit, Roglića Kraj, Milovo Selište (livade), Koviljače (šuma), Luka, Slavovac, Trebljevina, Hanske livade. Selo se deli na krajeve: Roglića Kraj, Lepoviće, Andriće, Prodanoviće i Đukiće.

Tragova negdašnjih naselja ima po celom ataru sela. Oni su dvojake starosti: jedni pripadaju negdašnjem stanovništvu kao „Selište” i „Crkvina”, koju su Čečevci obnovili pre Drugog svetskog rata. Kod ove crkvine su se okupljani Kolašinci sve dok nije bilo slobodno u dolini Ibra. Oko crkve je staro i novo groblje. U onom prvom su očuvani spomenici od mramora na kojima su pretstavljene ljudske figure. Drugi ostaci naselja pripadaju stanovništvu iseljenom u skorijoj prošlosti. U Roglića Kraju živeli su Roglići, koji su otseljeni pre 70 godina u Prvetić kod Podujeva. Ovom treba dodati da se i današnje stanovništvo seljakalo po ataru za zemljom. Čim se iscrpla „novina“, oni su premeštali kuće u drugi kraj sela, a odavde u treći. Sada su se naselja ustalila, samo se letnji stanovi premeštaju iz kraja u kraj.

Današnji stanovnici Čečeva su:

Andrići (6 k.) i

– Prodanovići (11 k., slava Sv. Petka). Oni su od dva brata Andre i Prodana, koji su pre 6 pojaseva doseljeni iz Papradišta — (Crna Gora). Javljaju se dva zaseoka pod ovim imenom: jedan ispod Trešnjevika (Vasojevići), a drugi u Velikoj (G. Polimlje). Imali su zemlju u Donjem Jasenoviku, pa pošto je nisu obrađivali 7 godina, Jakšići su je prisvojili. Inače su imali svoju zemlju.

– Lepovići (6 k., Sv. Jovan), rod su sa Lepovićima u Rezalima.

– Đukići (8 k., Petkovdan) isti su rod sa Đukićima u Gornjem Jasenoviku i Kovačima.

– Tomaševići (3 k., Aranđelovdan), doseljeni su pre 50 godina iz Suvog Grla (Metohija).

– Gligorijevići (Zk., Sv. Luka), doseljeni 1900 godine iz Godova (Štavica).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

DODATAK: Tekst iz lista Jedinstvo o selu Čečevo

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Milica Lepovic Sjeran

    Potomak sam porodice Lepovic iz Ceceva,moj deda Petronije se sa porodicom odselio u Staro Cikativo,Drenica,Metohija.Mi,kao i rodjaci u Cecevu slavimo slavu Sveta Petka,27.10.

  2. ACA PRODANOVIĆ

    Ja sam Aca Prodanović, živim u Smederevu.
    Poreklo mojihProdanovića je selo Čečevo na KIM, otac mi je Radovan, deda Stanoje, pradeda Pavle i slavimo Sv, Petku.
    Pozdrav svim Prodanovićima.