Poreklo prezimena, Velika i Mala Kaludra (Zubin Potok)

4. novembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Velika i Mala Kaludra, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Velika-Kaludra
Velika Kaludra

 

Oba ova „sela“ su na gornjim delovima prisojnih strana dvaju potoka koji su izvorišta Crepuljske Rijeke. Dakle, Veliku i Malu Kaludru deli samo prostrana kosa. Sa južne strane ovih naselja su delovi Mokre Planine: Kapak, Vraža Glava i Lučin Krš. I u selu i u planini ima svuda izvorske vode, šume i pašnjaka.

Topografski su nazivi za pojedine krajeve u V. Kaludri: Selište, Orničke Livade, Kurtovo Selište, Đurov Do, Kućetine, Dolovi, Potkapak, a u M. Kaludri: Katuni, Vraža Glava, Melaja, Melajska Rijeka i Orlujak.

Naselja su, kako kažu meštani, dobila svoje ime po Kaludri kod Berana, odakle su doseljeni. Međutim biće verovatnije da ovo ime dolazi od crkve u Rijeci, gde su živeli kaluđeri. Ta je crkvina sada u ruševinama. Očuvani su zidovi 1 1/2 metar visine; oko nje je staro i novo groblje za obe Kaludre. Za Đurđov Do kažu da se zove po Đuru, pretku Đurovića, koji su iseljeni odavde u druga kolašinska sela. U kraju Kućetine, gde su danas njive, bilo je naselje, ali su svi u njemu pomrli od čume. U Selištu, koje je sada pod livadama, vidi se staro groblje sa krstačama.

Sem podele na dva dela (Velika i Mala Kaludra), u naselju se izdvajaju pojedini krajevi koji nose nazive današnjih bratstava: Utvići, Mijačići, Potrići. Stanovništvo se u toku vremena smenjivalo, što se vidi iz topografskih naziva. Danas u Velikoj i Maloj Kaludri žive četiri bratstva: Utvići, Mijačići, Potrići, Biševci, i 1 k. Lepovića.

Utvići (9 k., slave Sv. Luku i petu nedelju posle „Veligdana” — Uskrsa), najranije su naseljeni u Kaludri. Kažu da su poreklom izRovca (Crna Gora). Jedan nešto udaljeniji deo njihovog atara nosi naziv Rovca; tamo živi jedna vrlo zadružna kuća Utvića, koja otuda donosi svoje umrle u zajedničko groblje iako je ovaj zaselak udaljen od sela oko 5 km. Iseljenih Utvića ima u selu Visokoj kod Kuršumlije.

Mijačići (2 k., Sv. Aranđel i Mala i Velika gospođa), kažu da su poreklom iz Morače; rod su sa Stanićima (Oklace), Raškovićima u Drijenu (Podgor) i Kragovićima u Kobiljoj Glavi. Njihov predak je bio prvo naseljen u Đurakovcu (Metohija). Mijačići su se iseljavali. Znaju za svoje rođake u Rači i Visokoj kod Kuršumlije.

Biševci (3 k., Sv. Petka), doseljeni su ovamo iz sela Biševa kod Rožaja, kada i njihovi rođaci u Jabuci. Ranije su slavili Kralja Dečanskog. Neki Biševci su se odavde iselili u Madžusko Novo Selo (Kosovo), Krligate (Drenica) i u Đake kod Kuršumlije.

Potrići (5 k., Sv. Petka), rod su sa Đukićima u Gornjem Jasenoviku i u Kovačima. I Biševci i Potrići su imali svoju zemlju, ali su ranije bili naseljeni u Katunima (kraj u M. Kaludri gde su danas livade). Osim ova četiri bratstva, u selu su i

Lepovići (1k., Sv. Jovan), doseljeni iz Čečeva.

U Maloj Kaludri, u kraju Melaje, živeli su ranije Vidojevići, Dimkovići i Tatići koji su se iselili u Toplicu i tamo se zovu Melajci, po mestu odakle su došli.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.