Порекло презимена, село Газиводе (Зубин Поток)

1. новембра 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Газиводе, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Језеро Газиводе,  вештачко језеро настало 1977. године преграђивањем реке Ибра у њеном горњем току
Језеро Газиводе, вештачко језеро настало 1977. године преграђивањем реке Ибра у њеном горњем току

 

Село је поглавито на терасама Ибра у речној окуци, где се Јавља веће проширење. На том месту је Ибар плитак и лако се преко њега газом прелази, због чега је и насеље добило име. Ибар се користи за појила, а за пиће у доњем равном делу села служе бунари, а у горњем извори: Шљивак, Јанића и Стружничка Вода. Називи појединих крајева су: Лазов Бријег, Доње Ливаде, Братуша, Лукин Вир, Протука, Ледина, Лаз, Стружница (шума). И у овом селу има трагова ранијег становништва, који су сачувани у топографским називима (Јанића Вода) и гробљима. У Ливадама остало је још 5—6 гробова покривених великим плочама. На другој страни Ибра, на месту где у овај утиче Лучка Ријека, уздиже се купасто брдо, на чијем се врху виде трагови града и око њега заштитни зид.

Становништво овога села се смењивало последњих 100 година. Овде су раније живели Стучићи и Ломигоре, Јанићи и други, па су се сви иселили у Србију.

Родови су:

Јакшићи (6 к., Петковдан), досељени из Д. Јасеновика.

— Кошани (4 к., Петковдан), дошли из Витакова.

— Шиљковићи (Трифуновићи и Васиљевићи) (3 к., Св. Јован), досељени пре 70 година, а пре тога су били у Виткојевићу, Ћешеновићу и Резалима. Рођаци су им Бубљани у Бубама и Ломигоре у Лучкој Ријеци.

— Стевановићи (2 к., Св. Јован), дошли су из Заграђа после 1878. г. У саставу Газивода је и заселак Мало Штуоце, с леве стране Ибра. У њему су настањени исти родови као и у Газиводама: Кошани (1 к.) и Шиљковићи (1 к.).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.