Poreklo prezimena, selo Prelez (Zubin Potok)

30. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Prelez, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na maloj terasi pri izlasku Ibra iz suteske. Iznad naselja je Medeno Brdo i Ćurnije Bačije. Pošto je ova terasa neznatnog prostranstva, Prelez je na njoj dosta grupisan. Na to je uticao i prelaz preko Ibra, po kojem je, kako kažu, i selo dobilo svoje ime (Prelaz-Prelez).

Pre doseljenja današnjeg stanovništva Prelez je bio nenaseljen laz u šumi, mada staro „latinsko groblje“ preko reke ukazuje nd to da je i ovde ranije bilo naselje.

Današnji rodovi su: Perovići — Drobnjaci (5 k., Đurđevdan), doseljeni iz Presjeke pre 150 godina; došla su četiri brata (Milija, Marko, Mlađo i Milenko). Od Milije su ovih pet kuća; Markovi potomci su otišli u Kuršumliju, Mlađovi u Svinjare i Pantinu (Kosovo). I Milenkovići su se iselili; bili su handžije na prelazu preko Ibra, pa im jedan „Bošnjak- muslimanin” nije hteo platiti prenoćište, a oni ga ubili i pobegli. Predak Perovića, koji je bio bogat, održao se ovde pomoću mita. Perovići imaju rođake u Rujištu.

Manojlovići (2 k., Petkovdan), došli su pre 55 godina iz Jagnjenice. Bili su tri godine u Kopaoniku; vratili se otuda i naselili se na aginu zemlju; imaju rođake u selu Ban-Dolu kod Mitrovice.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.