Poreklo prezimena, selo Čitluk (Zubin Potok)

30. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Čitluk, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo Čitluk na terasi između Dubokog Potoka i Čardačine, svojim imenom pokazuje da je bilo begovski posed. Ali prvobitno naselje današnjeg stanovništva nije bilo ovde, nego u brdu na maloj zaravni, i zove se Metalice ili „Staro Selo“. Otuda su oni, silazeći sa stokom na zimske staje i ispašu, iskorišćavali površine po terasama i oko Ibra. Današnji najplodniji kraj Makve bio je tada nenaseljen. Međutim u Čitluku ima ostataka starijih naselja. Na jednoj terasi na kraju sela je mesto Čardačine, gde se vidi staro groblje i ruševine nekog grupisanog naselja. Tu je po narodnom predanju bila varoš i sud. Meštani tvrde da je tu nađen pečat patrijarha Arsenija Čarnojevića, koji je odneo ruski konzul iz K. Mitrovice. Vrlo je verozatno da je na mestu Čardačine bilo neko upravno središte za Kolašin. Sem toga, na Dublju u sredini sela očuvano je groblje ranijeg srpskog stanovništva.

Današnji čitlučani su doseljeni kao čifčije iz raznih kolašinskih sela: Klicanovići-Popovići (4 k. Sv. Đorđe i Sv. Ilija), došli su iz Presjeke pre 150 godina. Rođaci su im Drobnjaci u Presjeci. Doselio se pop Radojica, najpre u Lostan (Dobroševina), a zatim kod crkve u Dubokom Potoku, gde se vidi njihovo groblje. Ovamo su se spustili tek 1936 g. Ova porodica dala je 19 popova, koji su održavali manastir Duboki Potok. Od njih su Vučinići u Dobroševini (3 k.) i Apostolovići u Zupču (3 k.).

Čitlučani ili Čibučani (10 k., Sv. Luka) doselili su se od Nikšića. Otuda su pobegli, jer je jedan od dva brata ubio kuma. Najpre su se naselili u Veljem Brijegu, u današnjem Selištu (Bašči), kao čuvari imanja Amzagića iz Vučitrna. Odatle su prešli u Lostan na vrh Dobroševine; zatim se pomerili u Staro Selo (Metalice). Tu su živeli u zadruzi, koja je imala 77 čeljadi i 800 koza i ovaca. Iz Starog Sela, u kojem su sada samo letnje kolibe i dve kuće njihovih rođaka iz Ugljara, spustili su se u Čitluk. Njihov rodonačelnik je, kažu, Miloje, koji je živeo pre 150 godina.

Druga grana Čitlučana — Maričići (4 k.) pstomci su Ilije, brata ili bratučeda Milojevog. I oni su sišli iz Starog Sela sa 60 čeljadi u Desin Potok blizu Čardačine. U Gluhaću, zaseoku Čitluka, živeli su Polići (4 brata), koji su se otselili.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.