Одржана 3. редовна Скупштина Друштва српских родословаца “Порекло”

26. октобар 2015.

коментара: 3

Друштво српских родословаца “Порекло” одржало је у суботу 24. октобра 2015. Трећу редовну Скупштину, на којој је усвојен програм рада у наредном периоду. Договорено је да се формирају одбори (за хералдику, архивистику, информисање, издаваштво, генетичку геналогију итд.), да се пронађу стабилни извори финансирања рада Друштва, као и да се технички унапреде портал и Српски ДНК пројекат.

Skupstina Drustva
Чланови Скупштине (с лева на десно): Милош Мацура, др Ивица Тодоровић (гост), Владимир Урошевић, Вуксан Пејовић, Бранко Тодоровић, Слободан Тодорић, Ђорђе Делић, Саша Младеновић, Александар Антић, Јовица Кртинић, Весна Живановић, Слободан Милић, Драгиша Максимовић, Синиша Јерковић, Владимир Томашевић, Милан Стојић, Раде Бракочевић, Александар Радовановић, Владимир Бурсаћ и Небојша Бабић

Скупштину Друштва српских родословаца “Порекло” водио је председник Скупштине Милош Мацура, а било је присутно 22 члана (од укупно 37 регистрованих). Специјални гост на Скупштини био је др Ивица Тодоровић, сарадник Етнографског института САНУ.

Председник Управног одбора Друштва Јовица Кртинић поднео је извештај о раду за период између два скупштинска окупљања. Он је нагласио да је Друштво своје деловање углавном спроводило преко портала Порекло, али и да је један део чланова Друштва био је ангажован у великом истраживању етногенезе становништва Србије под вођством др Ивице Тодоровића, сарадника Етнографског института САНУ. Као резултат учешћа у том подухвату дошла је и књига „Етнологија и генетика“, објављена јуна 2015. у суиздаваштву Друштва и Етнографског института.

Кртинић је изнео и план рада за наредни период, чији предуслов је обезбеђивање стабилног и континуираног финансирања (путем чланарина, донација, пројеката и привлачења оглашивача). Као један од приоритета, истакнуто је формирање ресорних одбора Друштва. За почетак, биће формиран Одбор за хералдику, на чијем челу ће се наћи Бранко Тодоровић, а уследиће и формирање осталих одбора (за издаваштво, архивистику, информисање, генетичку генеалогију итд). Члан Друштва Владимир Бурсаћ предложио је да се у ове одборе позову и стручњаци одговарајућих профила (историчара, етнолога, генетичара).

Један од приоритета рада за наредни период је даље усавршавање техничког изгледа Српског ДНК пројекта, с посебним нагласком на Y-ДНК Предвиђачу Невскога, који, како је оцељено, спада међу најбоље предвиђаче хаплогрупа у свету.

Друштво ће наставити рад на дигитализацији књига, а настојаће да заврши започети подухват дигитализације Бибиотеке “Хронике села”.

План је и да се Друштво појави следеће године на Сајму књига са својим издањима, али и насловима наших чланова.

Скупштина је донела одлуку да убудуће седиште Друштва буде у Улици Илије Гарашанина 5.

Skupstina

 

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Боро

    Поштовани,
    Како да постанем члан Друштва српских родословаца “Порекло”?

    • Јовица Кртинић

      Поштовани,
      члан Друштва се постаје на више начина, а најпожељније је кроз сарадњу и објављивање прилога о родовима, насељима и осталим сродни темама. Члан Друштва постајете и плаћањем чланарине, што представља такође један вид подршке нашем раду. Више информација на: http://www.poreklo.rs/registracija/. Свако добро!

  2. Милорад Богдановић

    Свака част.