Poreklo prezimena, selo Bijeljani (Bileća)

10. oktobar 2015.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Bijeljani, opština Bileća. Prema istraživanju Petra Šobajića “Dabarsko Polje u Hercegovini”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Bijeljani

Pri strani su iznad polja oko kolskog puta: 27 pravoslavnih i 6 muslimanskih kuća. Od najstarijih tragova naselja su gomile, jedna na Grebnici, a jedna na vrh brda Paraslice. Tri su „grčka groblja“: na Velikoj Gorici, na Ostroj Glavici, gde ima poviše stećaka, i na Rakovoj Gomili. Pod Obodinom je, kažu, nekad bio manastir. Ko je nekad tu živeo i kad je raseljeno staro naselje, ne zna se. Nazivi su: Glavica, Krstata Greda, Dautov Grob, Obodina, Vranjača (pećina), Bijeljanica (grede), Janjića Greda, Vojičića Pećina, Mušića Pećina, Gvožđeđa Dolina, Kupin Do, Međeđa Prodo, Baničina Dolina, Baničin Kuk, Struge, Lončića Pećina, Danajlina Pećina, Međarice, Navijala (njive), Botića Greb (gde je nedavno poginuo neko iz Crne Gore). Onde su živeli muslimani Odžići, koji su oko 1898. odigli „u Tursku“, a bili su prave „turkuše”.

U selu žive:

Telarevići, 4 k., koji su, kako kažu, najstarija muslimanska porodica u Dabru, bili su nekad vrlo bogati.

 Dedovići 2 k. su od Žerajića. Bila nekad dva brata Žerajića u najmu kod Telarevića, pa se jedan poturčio i od njega su Dedovići, a drugoga ubio Telarević i njegovom poturčenom bratu dao za krv zemlju koja se zove Krvavac.

Vujovići su iz Riđana kod Nikšića. Oko 1760. prešli u Preraca, a odande Milija sa 6 sinova u Nevesinje i tamo poginuo. Sinovi mu se rasture i jedan (Pero) ode u Bosnu, jedan na Trusinu, a Trivko pređe na Obla Brda i imao sinove Jovana, Petra i Jakova. Jovan imao Stanišu i Kostadina, Petar Trivka i Mića, a Jakov Šćepana. Trivko Petrov je sišao u Bijeljane oko 1830. na zemlju Biberčevu. Imao je Đura, Sava, Jovana i Ćetka. Sad od njih ima 7 kuća, slave Nikoljdan, prislužuju Šćepanjdan. Na Oblim Brdima ih je 10 kuća. Oko 1898. dođe s Davidovića od istih Vujovića Risto Todorov i od njega je jedna kuća. Ovi Vujovići nisu ista porodica sa Vujovićima u Zasadi.

Ilići su iz Dola; došao pre kuge Andrija i imao Rista, Petra i Draga. Sad ih je 6 k., slave Aranđelovdan.

Bjelice su od bratstva Abramovića iz sela Prediša u Bjelicama. Došao je po kugi Mardo na tursku zemlju i imao Todora, Andriju i Pera. Ima ih 2 k., slave Jovanjdan, prislužuju Petkovdan.

Šarenci su iz Vlahovića, odakle su došla braća Spasoje i Lako oko 1835. god. Spasoje je imao Todora i Obrena i od njih su 2 k. Oko 1855. g. dođe s Davidovića Rade Šarenac i od njega je 1 k., slave Lazarevu subotu.

Pekići su iz sela Duba u Bjelicama od bratstva Milića, doselili se zbog krvne zavade sa svojim rođacima. Došao je Petar po kugi i imao Krsta, Luku, Nikolu i Mitra. Luka i Mitar se vrate u Crnu Goru, a Nikolina deca dignu u Bosnu, u Visoko. Dedu Petra zvali su Peko, i po njemu se prozvali Pekići. Ima ih 3 k., slave Jovanjdan.

Kisići su iz Ljubomira, zbog siromaštine došao Pero oko 1864. g. i imao Gaja. Samo ih je 1 k., slave Nikoljdan.

Karići su iz Poplatna kod Stoca. Sava se odmetnuo u hajduke i živeo u Banjanima 30 god., pa prešao u ovo selo oko 1878. god. Imao je Rista i Lazara, od kojih samo 1 kuća, slave Đurđevdan.

Ljubomirac 1 k., došao Todor Andrić iz Ljubomira na tursku zemlju oko 1815. g. i imao 4 sina: Goluba, Pera, Sima i četvrtog, čije ime nisam saznao. Slavi Aranđelovdan.

Ilići su iz Ledenica iznad Risna, doselio se Vaso 1879. god., slavi Đurđevdan.

IZVOR: PETAR ŠOBAJIĆ: DABARSKO POLJE U HERCEGOVINI – antropogeografska istraživanja – SANU, naselja i poreklo stanovništva, knj. 34, Beograd, 1954. Odabrao i priredio: saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Tomo, trudimo se.
    Pozdrav,
    Vojislav

  2. Slavica

    E pa hvala Vam saznadoh ko je otac mog pradede Ćetka Vujovića, Ćetkova zena je bila Mara i imali su Petra, Nikolu, moju babu Jovanu, majcinu majku i mislim da se jos jedna zvala Stoja,ali neznam sta je sa njim bilo. Moja Jovana se udala za Petra Ilica. On je umro a ona sa Ilcima otisla na Kosovo.I braca si joj posla na Kosovo.
    Mnogo volim moje Vujovicu i vrlo sam ponosna na njih. Hvala jos jednom.