Порекло презимена, село Присоје (Билећа)

9. октобра 2015.

коментара: 1

Порекло становништва села Присоје, општина Билећа (Република Спрска). Према истраживању Петра Шобајића “Дабарско поље у Херцеговини”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Prisoje

 

Муслиманско сеоце у странама Љути изнад поља са 15 кућа у групи, у којима живе Зећићи 8 к., Пизовићи 5 к., Влачићи 1 к., и Вујовићи 1 к.

У пољу Дажиљу испод села су Гребнице, где има неколико стећака. Да је Присоје старо насеље сведочи и већи број омеђина, које се виде у странама изнад поља. Називи су: Ждријело, Пасјача (страна), Торина, Спуж (главица), Дебела Љут, Орловаче, Лучине (њиве), Придворице (њиве), Ћићевачке (њиве), Вукићине, Вртине, Радменице (њиве), Ћећева Главица.

Онде су живеле муслиманске породице:

Синановићи, који су се давно отселили у Жабицу код Стоца.

Пирагиће је раселио Бајо Пивљанин, као и цело јако турско насеље, које је било у Присоју, а међу њима и Алију Пирагића, коме су Бајове чете убиле 7 синова. Неки су се Пирагићи вратили у Присоје и онде их је затекла куга, од које су сви самрли. У југозападној страни Невесињског поља је село са именом Пирагићи и испитивач је забележио да су они тамо били најстарија муслиманска породица.

Кљуновићи су око 1860. год. прешли у Мостар, а по њима су остали називи Кљуново Јасење и Кљунуша, земља.

Теларевићи су се премакли у оближње Бијељане, где и сад живе.

У селу су: Зећићи из Влаховића изнад Дабра, где их и сад има. Отуда је дошао Мехмед по куги и оженио се од исељених Синановића. Имао је Уса, Салка, Муја, Османа и Алила. Од Уса је Дервиш, а од њега Ахмед.

Пизовићи су из Фатнице дошли по куги на мираз, а даља им је старина у Лукавцу. Има их и у Фатници. Сами казују да су им преци дошли из Новог, а од других сам чуо да су од православних Пиздолаћа у нев. Лукавцу.

Влачић је из Пољица код Требиња. Потурчио се пре куге један момак из ове поррдице, који је био у најму код Пирагића и оженио се од њих.

Вујовић је око 1875. прешао из Бијељана на земљу Кљунову. Слави Никољдан.

 

ИЗВОР:  ПЕТАР ШОБАЈИЋ: ДАБАРСКО ПОЉЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ – антропогеографска истраживања – САНУ, насеља и порекло становништва, књ. 34, Београд, 1954. Одабрао и приредио: сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Esad Bilal

    Lijepo napisano o Prisoji.Nisam dovoljno znao o ovom dijelu Hercegovine.Drago mi je da sam svoje znanje dopùnio sa ovom lijepom pričom.Čestitam !