Poreklo prezimena, selo Prisoje (Bileća)

9. oktobar 2015.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Prisoje, opština Bileća (Republika Sprska). Prema istraživanju Petra Šobajića “Dabarsko polje u Hercegovini”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Prisoje

 

Muslimansko seoce u stranama Ljuti iznad polja sa 15 kuća u grupi, u kojima žive Zećići 8 k., Pizovići 5 k., Vlačići 1 k., i Vujovići 1 k.

U polju Dažilju ispod sela su Grebnice, gde ima nekoliko stećaka. Da je Prisoje staro naselje svedoči i veći broj omeđina, koje se vide u stranama iznad polja. Nazivi su: Ždrijelo, Pasjača (strana), Torina, Spuž (glavica), Debela Ljut, Orlovače, Lučine (njive), Pridvorice (njive), Ćićevačke (njive), Vukićine, Vrtine, Radmenice (njive), Ćećeva Glavica.

Onde su živele muslimanske porodice:

Sinanovići, koji su se davno otselili u Žabicu kod Stoca.

Piragiće je raselio Bajo Pivljanin, kao i celo jako tursko naselje, koje je bilo u Prisoju, a među njima i Aliju Piragića, kome su Bajove čete ubile 7 sinova. Neki su se Piragići vratili u Prisoje i onde ih je zatekla kuga, od koje su svi samrli. U jugozapadnoj strani Nevesinjskog polja je selo sa imenom Piragići i ispitivač je zabeležio da su oni tamo bili najstarija muslimanska porodica.

Kljunovići su oko 1860. god. prešli u Mostar, a po njima su ostali nazivi Kljunovo Jasenje i Kljunuša, zemlja.

Telarevići su se premakli u obližnje Bijeljane, gde i sad žive.

U selu su: Zećići iz Vlahovića iznad Dabra, gde ih i sad ima. Otuda je došao Mehmed po kugi i oženio se od iseljenih Sinanovića. Imao je Usa, Salka, Muja, Osmana i Alila. Od Usa je Derviš, a od njega Ahmed.

Pizovići su iz Fatnice došli po kugi na miraz, a dalja im je starina u Lukavcu. Ima ih i u Fatnici. Sami kazuju da su im preci došli iz Novog, a od drugih sam čuo da su od pravoslavnih Pizdolaća u nev. Lukavcu.

Vlačić je iz Poljica kod Trebinja. Poturčio se pre kuge jedan momak iz ove porrdice, koji je bio u najmu kod Piragića i oženio se od njih.

Vujović je oko 1875. prešao iz Bijeljana na zemlju Kljunovu. Slavi Nikoljdan.

 

IZVOR:  PETAR ŠOBAJIĆ: DABARSKO POLJE U HERCEGOVINI – antropogeografska istraživanja – SANU, naselja i poreklo stanovništva, knj. 34, Beograd, 1954. Odabrao i priredio: saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Esad Bilal

    Lijepo napisano o Prisoji.Nisam dovoljno znao o ovom dijelu Hercegovine.Drago mi je da sam svoje znanje dopùnio sa ovom lijepom pričom.Čestitam !