Poreklo prezimena, selo Veskoviće (Sjenica)

8. mart 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Veskoviće, opština Sjenica. Prema studiji „Sela sjeničkog kraja antropogeografska proučavanja“ Mile A. Pavlović iz 2009. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Veskoviće

Veskoviće se ialazi u visinskom pojasu 1.080-1.090 m i pripada zbijenom tipu seoskih naselja. Smešteno je između brda Stupske Kleče i Kokošićke Glavice. Locirano je na dolinskim stranama reke Vape u središnjem delu Sjeničke kotline, sa leve strane puta Sjenica – Duga Poljana – Novi Pazar. Udaljeno je 13 km istočno od Sjenice. Seoski atar, površine 411 ha, pripada Katastarskoj opštini Stup. Selo ima 50 stanovnika – prema popisu 2002. godine.

Selo je pretežno ravničarsko, okruženo sa juga brdom Cmiljevac, sa zapada selom Štavalj, sa severa selom Stup i sa severoistoka selom Raspoganče. Selo ima dva izvora koja služe za vodosnabdevanje stanovništva i napajanje stoke. Veskoviće je vodu dobilo iz sela Raspoganče 1980. godine, a sada dobija vodu iz vodovoda kojim se snabdeva i Štavalj. U sred sela nalazi se izvor zvani Devetak, iz kog ističe Veskovski potok. U ataru sela dosta je površina pod livadama i poznatije livade su tzv. Veskovska ravan.

Istraživanja na terenu ukazuju na to da selo nosi naziv po doseljeniku iz Crne Gore, Vesku, koji se ovde naselio pre 200 godina i ovo je jedino naselje u Srbiji sa ovim imenom. U blizini sela nalazi se arheološki lokalitet iz XIV i XV veka, u narodu poznato kao “Latinsko groblje”. Sa leve strane puta Sjenica – Duga Poljana nalazi se nekropola smeštena na manjem uzvišenju. Istraživanjem se našao samo jedan grob, u kome je sahranjena osoba ženskog pola, a na čijem su grudnom košu očuvani ostaci tkanine protkani metalnom žicom [Premović-Aleksić, 1989, 79].

U okviru administrativnih podela 1959. godine, Veskoviće je pripojeno selu Stup, a Statutom opštine Sjenica 1964. godine je dobilo status samostalnog naselja.

U Veskovićima nema privrednih objekata. Selo nema osnovnu školu, a deca prva 4 razreda osnovne škole pohađaju u školi u Stupu, udaljenom 1,5 km, nastavu 5-8. razreda u školi u Štavlju, koji je udaljen 2 km, a srednju školu u Sjenici. Selo je od autobuskog stajališta udaljeno 500-600 m. Selo je struju dobilo 1968, a asfaltni put je izgrađen još 1969. godine. Deo domaćinstava u Veskovićima je dobio telefon 1987, a drugi deo 1990. godine.

Iz anketnog lista za selo, koji je popunio Željko Marković, vidi se da je najvažnije zanimanje stanovništva stočarstvo mada se meštani u novije vreme bave i ratarstvom. Izvestan broj meštana je zaposlen u rudniku uglja “Štavalj”.

Broj dnevnih migranata: 11 radnika, 2 učenika srednjih škola i 2 učenika osnovnih škola.

U periodu od 1948 do 1971. osnovno demografsko obeležje ovog sela je da je broj stanovnika porastao za 24% da bi se do 2002. godine smanjio za 66%. Ovi pokazatelji govore o intenzivnom procesu migracije i depopulacije koji traju i u prvoj deceniji XXI veka. U drugoj polovini XX veka najveći broj stanovnika se iselio u Šumadiju. Iz tabele 1. se vidi da se broj domaćinstava u periodu 1948-1971. povećao 121% da bi se do 1991. smanjio za 39%, a zatim do perioda 2002. povećao za 11%. Prosečan broj članova u domaćinstvu je u opadanju od 1953. godine, tako da je 1991. bilo 6 domaćinstava sa 5 i više članova (31,58%), a 2002. godine u ovu kategoriju je spadalo samo jedno domaćinstvo (4,76%).

Broj stanovnika i domaćinstava sa prosečnim brojem članova u domaćinstvu

Godina     Broj stanovnika        Broj domaćinstava     Srednji broj mlanova u domaćinstvu

1948.                  117                                          14                                              8,35

1953.                  140                                          15                                               933

1961.                   142                                          16                                             8,87

1971.                   145                                          31                                              4,67

1981.                   115                                          25                                              4,60

1991.                      61                                         19                                               3,21

2002.                    50                                          21                                              2,38

Domaćinstva u selu Veskoviće:

1.Krasić Mlađen

Domaćinstvo ima 3 člana. Od osnovne škole i autobuske stanice je udaljeno 2 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ali nema vodu. Jedno lice je zaposleno u Sjenici. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

Poreklo: Po dolasku žene Kraseporodica je dobila prezime Krasići.

Rod: Jelići.

2.Krasić Ljutomir

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od osnovne škole 2 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ali nema vodu. U domaćinstvu nema zaposlenih članova, jedno lice traži posao. Glavni izvor prihoda domaćinstva je uzgoj goveda.

Poreklo: Po dolasku žene Krase porodica je dobila prezime Krasići.

  3.Rajković Milijana

Jednočlano domaćinstvo. Udaljeno je od osnovne škole 2 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i ima vodu. Glavni izvor prihoda domaćinstva je uzgoj goveda.

Poreklo: Familija je dobila prezime po Rajku, doseljeniku iz Crne Gore.

Rod: Slijepčevići.

      4.Rajković Milomir

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od Sjenice 12 km, osnovne škole 3 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i bez sanitarnih uređaja i vode. Struju su dobili 1970. godine. Dva člana domaćinstva su zaposlena u Štavlju, 2 traže posao, 1 je učenik osnovne, a 1 učenik srednje škole. Bave se uzgojem goveda.

Poreklo: Familija je dobila prezime po Rajku, doseljeniku iz Crne Gore. Doselili su se iz Suvog Dola (opština Prijepolje) pre 100 godina.

Rod: Slijepčevići, Markovići (iz Buđeva) i Rajkovići (iz Brnjice).

       5.Krasić Miloš

Jednočlano domaćinstvo. Udaljeno je od osnovne škole 2 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ali nema vodu. Jedini član domaćinstva nije zaposlen, a prihode ostvaruje uzgojem goveda.

Poreklo: Po dolasku žene Krase porodica je dobila prezime Krasići.

Rod: Pejčinovići i Biočanini.

6.Krasić Miodrag

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od osnovne škole 2 km, a od autobuske stanice 0,5 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, opremljena je sanitarnim uređajima i vodom. Tri lica su zaposlena u Štavlju, a jedno traži posao. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

Poreklo: Po dolasku žene Krase porodica je dobila prezime Krasići.

Rod: Pejčinovići i Biočanini.

7.Krasić Radoje

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od osnovne škole 2 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ali nema vodu. U domaćinstvu nema zaposlenih članova. Glavni izvor prihoda je uzgoj goveda.

Poreklo: Po dolasku žene Krase porodica je dobila prezime Krasići.

Rod: Pejčinovići i Biočanini.

   8.Marković Stanimir

Domaćinstvo ima 8 članova. Udaljeno je od osnovne škole 2 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa vodom i sanitarnim uređajima. Dva lica su zaposlena u Štavlju, a 2 traže posao. Jedan član domaćinstva je student. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

Poreklo: Familija potiče iz Nikšića (Crna Gora), od familije Perović. Dolaskom u ovo selo, po Marku su dobili prezime Markovići.

Rod: Grbovići.

   9.Marković Borivoje

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole 2 km, a od autobuske stanice 0,5 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa vodom i sanitarnim uređajima. Dva lica su zaposlena u Štavlju, a jedno je učenik osnovne škole. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

Poreklo: Familija potiče iz Nikšića (Crna Gora), od familije Perović. Dolaskom u ovo selo, po Marku su dobili prezime Markovići.

Rod: Grbovići, Čimburovići.

10.Marković Radomir

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od Sjenice 12 km, osnovne škole 3 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ali nema vodu ni sanitarne uređaje. Domaćinstvo je struju dobilo 1970. godine. Nema zaposlenih lica, a glavni izvor prihoda je uzgoj goveda. Dva lica traže posao.

Poreklo: Familija potiče iz Nikšića (Crna Gora), od familije Perovića, odakle su doseljeni pre 105 godina. Dolaskom u ovo selo, po Marku su dobili prezime Markovići.

Rod: Grbovići i Čimburovići.

     11.Marković Željko

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od Sjenice 12 km, osnovne škole 3 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ali nema vodu. Domaćinstvo je struju dobilo 1970. godine. Jedno lice je zaposleno u drugom selu Sjeničkog kraja, a jedno traži posao.

Poreklo: Doseljeni su iz Crne Gore pre 105 godina.

Rod: Čimburovići.

       12.Krasić Ljubomir

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od Sjenice 12 km, osnovne škole 2 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ali nema vodu. Domaćinstvo je struju dobilo 1970. godine. Dva lica su zaposlena, od kojih jedno radi u rodnom selu, a jedno u drugom selu Sjeničkog kraja. Dva člana domaćinstva traže posao, a 1 je učenik srednje škole.

Poreklo: Familija potiče iz Crne Gore, odakle su doseljeni pre 150 godina.

  13.Krasić Ranka

Jednočlano domaćinstvo. Kuća je napravljena od tvrdog materijala i ima vodu. Jedini član domaćinstva se bavi poljoprivredom.

     14.Krasić Mlađen

Domaćinstvo ima 3 člana. Od Sjenice je udaljeno 12 km, osnovne škole 3 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i ima sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1970. godine. Jedno lice je zaposleno u Sjenici. Domaćinstvo se bavi gajenjem goveda.

Poreklo: Familija potiče iz Crne Gore, odakle su doseljeni pre 150 godina.

15.Krasić Dragoje

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je građena od tvrdog materijala i ima vodu. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

16.Marković Mirko

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je građena od tvrdog materijala i ima sanitarne uređaje i vodu. Jedno lice traži posao. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

17.Marković Ranka

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je građena od tvrdog materijala i ima vodu. Jedan član domaćinstva traži posao.

   18.Marković Miljan

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od osnovne škole 2 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i ima sanitarne uređaje i vodu. Jedno lice je zaposleno u Sjenici. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

Poreklo: Familija potiče iz Nikšića (Crna Gora), od familije Perovića, odakle su doseljeni pre 105 godina. Dolaskom u ovo selo, po Marku su dobili prezime Markovići.

Rod: Grbovići i Čimburovići.

  19.Marković Radomir

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća je građena od tvrdog materijala, ima vodu. Jedno lice traži posao. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

  20.Marković Marko

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od osnovne škole 3 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ali nema sanitarne uređaje i vodu. Jedno lice je zaposleno u Sjenici. Domaćinstvo se bavi stočarstvom.

Poreklo: familija potiče iz Nikšića (Crna Gora), od familije Perovića, odakle su doseljeni pre 105 godina. Dolaskom u ovo selo, po Marku su dobili prezime Markovići.

Rod: Grbovići i Čimburovići.

Iseljenici iz sela Veskoviće:

      1.Krasić Goran

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili se u Beograd 1992. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu. Porodična slava: Sv. Nikola.

    2.Krasić Milan

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Trstenik 1976. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školu. Porodična slava: Sv. Stefan.

            3.Krasić Zoran

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se u Beograd 1979. godine zbog zaposlenja i loših uslova života. Nosilac domaćinstva ima srednju školu. Porodična slava: Sv. Stefan.

4.Krasić Vukman

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Trstenik 1977. godine zbog zaposlenja i loših uslova života. Nosilac domaćinstva ima srednju školu. Porodična slava: Sv. Stefan.

   5.Krasić Mile

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se u Beograd 1979. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima višu školu. Porodična slava: Sv. Stefan.

   6.Krasić Kosta

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Trstenik 1979. godine zbog loših životnih uslova. Nosilac domaćinstva ima srednju školu. Porodična slava: Sv. Stefan.

  7.Krasić Vukota

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se u Štulac (Trstenik) 1977. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školu. Porodična slava: Sv. Stefan.

8.Marković Dragi

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Stopanju (Trstenik) 1987. godine zbog ženidbe, zaposlenja i loših uslova života. Nosilac domaćinstva ima srednju školu. Porodična slava: Sv. Nikola.

            9.Marković Vidosav

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se u Ratinu kod Kraljeva 1987. godine zbog ženidbe i loših uslova života. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu za bravare. Porodična slava: Sv. Nikola.

10.Marković Miško

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Beograd 1983. godine radi zaposlenja i školovanja. Nosilac domaćinstva je završio saobraćajni fakultet. Porodična slava: Sv. Nikola.

11.Ilić Tomislav

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se u Trstenik 1986. godine radi zaposlenja i ženidbe. Nosilac domaćinstva ima srednju školu. Porodična slava: Sv. arhangel Mihailo.

12.Krasić Nedeljko

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se u Beograd 1991. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školu (mehaničar). Porodična slava: Sv. Stefan.

  13.Krasić Blagota

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se u Kraljevo 1978. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

14.Krasić Negovan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se u Novi Pazar 1974. godine radi zaposlenja. Završio je višu školu.

15.Krasić Nedeljko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1997. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

16.Krasić Kosta

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1979. godine u Trstenik radi zaposlenja. Završio je završio srednju školu.

        17.Krasić Jugoslav

Jednočlano domaćinstvo. Iselilo se 1978. godine u Bijelo Polje radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

  18.Krasić Zoran

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1985. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

  19.Krasić Goran

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1997. godine u Beograd radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

   20.Krasić Miloljub

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1980. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je višu školu.

21.Krasić Nešo

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili se 1954. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

22.Krasić Vuk

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1966. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio višu školu.

   23.Krasić Radojko

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1975. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

      24.Krasić Mirčeta

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1975. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

25.Krasić Radojica

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1975. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

  26.Krasić Ljubiša

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili se 1976. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

27.Krasić Miljojko

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1982. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu. Porodična slava: Sv. Stefan.

28.Krasić Vukota

Jednočlano domaćinstvo, Iselio se 1979. godine u Vrnjačku Banju radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

    29.Krasić Vukman

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1980. godine u Trstenik radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

30.Krasić Moran

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1992. godine u Beograd zbog zaposlenja i loših uslova života. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu. Porodična slava: Sv. Stefan.

  31.Krasić Ranko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1975. godine u Užice radi zaposlenja. Završio je višu školu.

32.Krasić Milisav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1971. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školu.

33.Krasić Slavoljub

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1971. godine u Čačak radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

34.Ilić Ratko

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1973. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

35.Marković Dragan

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1967. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je višu školu.

      36.Marković Prvislav

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1967. godine u Prijepolje radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

37.Marković Miloljub

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1983. godine u Beograd radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

  38.Marković Vidosav

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1992. godine u Trstenik radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

39.Marković Mišo

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1985. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je fakultet.

  40.Marković Desimir

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1956. godine u Matarušku Banju radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio višu školu.

         41.Marković Radoš

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1960. godins u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

        42.Marković Gordan

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1967. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

    43.Rajković Radisav

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Beograd radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

  44.Rajković Radoslav

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1969. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je višu školu.

45.Rajković Rajko

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1975. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

   46.Rajković Žarko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1979. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

47.Rajković Miloje

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1970. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

         48.Rajković Miško

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se 1970. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

   49.Rajković Tile

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1970. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

50.Matović Vukosav

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1965. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio fakultet.

       51.Matović Boro

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1965. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

    52.Marković Tomka

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1965. godine u Prijepolje radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

  53.Krasić Negoslav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1960. godine u Novi Pazar radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio višu školu (nastavnik).

   54. Marković Mirko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se u Beograd godine radi zaposlenja. Po zanimanju je metalostrugar. Porodična slava: Sv. Nikola.

*

Rezultati terenskih istraživanja ukazuju na to da su se žitelji ovog sela najviše iseljavali u Beograd, Kraljevo, Trstenik i Čačak.

Podaci o stanovništvu po starosnim grupama ukazuju na to da ovo sjeničko selo nema demografsku budućnost jer je 2002. bilo 14,00% stanovništva do 19 godina starosti (u odnosu na 1991. godinu, kada ih je bilo 21,31%). I starosna grupa 20-59 godina života, koja je 1991. činila 49,18% stanovništva sela, zabeležila je pad u 2002. godini (42,00%). Najbolji pokazatelj demografske budućnosti je podatak da je 1991. bilo 29,51% stanovnika sa 60 i više godina života, a 2002. godine 44,00%. Indeks starenjaje u 1991. iznosio 2,15, a 2002. godine 3, 14 indeksnih poena.

Stanovništvo po veroispovesti

Godina            1991.   %

pravoslavni  61        100,00

muslimani     –           –

ostali             –           –

Stanovništvo po nacionalnoj pripadnosti

Godina            2002.   %

Srbi              50         100,00

Bošnjaci        –           –

Muslimani    –           –

Ostali            –           –

Iz podataka se vidi da je selo naseljeno srpskim stanovništvom. Familije Krasići, Markovići, Ilići, Rajkovići itd, prema sopstvenom kazivanju, vode poreklo iz Crne Gore, odakle su se doselili u XVIII veku. Slave Sv. Nikolu, Sv. arhangela Mihaila i Sv. Stefana.

Broj stanovnika sa preko 15 godina starosti je u periodu od 1981. do 2002. godine u stalnom opadanju. U ovoj kategoriji je 1981. bilo 92, 1991. godine 52, a 2002. godine je 45 stanovnika. Broj stanovnika bez školske spreme se smanjio za 62%, sa osnovnom školom 90% i sa srednjom školom 13%. U periodu 1981-2002. godine povećao se broj lica sa 4 razreda za 1200%. Prema podacima iz 2002. godine evidentirana su 2 lica sa višom školom i fakultetom. Procenat nepismenih lica 1991. godine iznosio je 19,23%, a 2002. godine 11,11%.

Prirodna obeležja sela i veličina zemljišnog poseda govore da bi poljoprivreda, tj. stočarstvo, trebalo da bude glavna privredna grana. Podaci iz 1991. ukazuju na to da je 57,89% domaćinstava prihode ostvarivalo iz poljoprivrede da bi u 2002. godini 61,90% domaćinstava prihod ostvarivalo iz nepoljoprivrednih delatnosti (zaposlenje u rudniku “Štavalj” ili u neproizvodnim delatnostima u Sjenici). Struktura stočnog fonda ukazuje na to da je govedarstvo vodeća grana, ali da je u stalnom opadanju.

 

IZVOR: UNIVERZITET U BEOGRADU GEOGRAFSKI FAKULTET, Mila A. Pavlović: SELA SJENIČKOG KRAJA antropogeografska proučavanja – naučna monografija, štampa „Forma B“, Beograd, 2009. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.