Poreklo prezimena, selo Medare (Sjenica)

5. mart 2015.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Medare, opština Sjenica. Prema studiji „Sela sjeničkog kraja antropogeografska proučavanja“ Mile A. Pavlović iz 2009. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Medare

Medare je jedino prigradsko naselje koje je Statutom opštine Sjenica 1964. godine dobilo status samostalnog naselja; predstavlja fizionomski deo Sjenice udaljen 3,5 km od grada. Selo se nalazi na 1.040 m nadmorske visine, na desnoj dolinskoj strani Jablanice, pritoke Uvca. Locirano je jugoistočno od Sjenice, na putu Sjenica – Raždaginja. Svrstava se u naselja razbijenog tipa. Sredinom XX veka Medare su bili zaselak Sjenice. U prvoj deceniji XXI veka u selu se izdvaja nekoliko mahala: Glogići, Debelo brdo (Hasanovići), Honići i Nuhovići. Seoski atar pripada Katastarskoj opštini Sjenica (površine 3.098 ha). Prema popisu 2002. godine selo je imalo 384 stanovnika.

Kroz seoski atar protiče reka Jablanica, a kroz selo i potok Tuhovac, koji dolazi iz Dubnice. Pored Medara, na granici sa atarom sela Breza protiče potok Jukovača. U selu ima nekoliko izvora male izdašnosti. Najpoznatiji izvori su Česma, Trn, Šedrvan, Begluk, Gliban, Dobra voda itd. Najveće površine seoskog atara su pod livadama, od kojih su najpoznatije: Jablanice, Piskavice, Dunišićke livade, Tuhovci, Jukovače itd.

Selo su osnovali doseljenici iz Crne Gore. Stanovnici sela smatraju da je naziv dobilo po medu jer se stanovništvo u prošlosti intenzivno bavilo pčelarstvom, a u selu je postojao veliki broj košnica. Mile Nedeljković kaže: „U srednjem veku su bila naselja sa posebnim zanimanjem stanovništva, kao naselja zanatlija – Kolare, Kopljare, Ratare, Sedlare, Strelare, Tulare i dr. Po tome bi Medare bilo naselje proizvođača meda, uzgojitelja pčela, ali se za to, u konkretnom slučaju, ne raspolaže istorijskim podacima.” [Nedeljković, 1999, 105] U selu postoje tri lokacije na kojima se nalaze “latinska groblja”.

Stanovništvo se uglavnom bavi stočarstvom i zemljoradnjom, kao i sva druga sela Sjeničkog kraja. Selo je struju dobilo 1971, a asfaltni put 1989. godine, kada i sela Raždaginja i Zaječiće. Meštani se vodom snabdevaju vodovodom koji je izgrađen 2003. godine. kaptiranjem Ferhatovog vrela u Raždaginji. Selo nema školu i đaci putuju u Sjenicu. Stanovnici Medara su telefonske veze dobili 2006. godine.

Meštani su uglavnom zaposleni u Sjenici, a poljoprivredom se bave kao dopunskom delatnošću.

Od dnevnih migranata, njih 10 su radnici, 20 su učenici srednjih škola, i 70 učenici osnovnih škola.

Podatke koji se odnose na selo Medare dobili smo od Hilma Glogića. Imajući u vidu činjenicu da pisanih dokumenata o selu skoro da i nema, ovi podaci su od velikog značaja.

Zbog blizine Sjenice, gde se stanovništvo zapošljavalo, u Medarima proces depopulacije nije bio jače izražen usled čega ovo selo ima brži porast broja stanovnika od većine sjeničkih sela. U periodu 1948-2002. broj stanovnikaje porastao 38% madaje 1971. zabeležen pad u odnosu na 1961. godinu. Broj domaćinstava je u istom periodu porastao 72%. U selu je 1976. godine bilo 36 domaćinstava, i od te godine broj domaćinstava se povećava. Prosečan broj članova u domaćinstvu je u opadanju od 1981, tako da je 1991. evidentirano 41 domaćinstvo sa 5 i više članova (56,16%), a 2002. godine u ovu kategoriju je ušlo 46 domaćinstava (58,23%). Mnogi meštani Medara rade ili su radili u inostranstvu. U selu su napravili kuće i vraćaju se da tu žive.

Broj stanoviika i domaćinstava sa prosečnim brojem članova u domaćinstvu      

Godina       Broj stanovnika       Broj domaćinstava      Srednji broj članova u domaćinstvu

1948.                      278                                        46                                           6,04

1953.                      323                                         51                                           6,33

1961.                      370                                         62                                           5,96

1971.                      260                                         41                                           6,34

1981.                      338                                         53                                           6,37

1991.                       367                                         73                                          5,02

2002.                     384                                         79                                           4,86

Domaćinstva u selu Medare:

Glogić Hilmo
Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 3,5 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i opremljena je sanitarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno u Sjenici. Dva člana domaćinstva pohađa osnovnu, a jedno lice srednju školu. Bave se gajenjem goveda. 598

Poreklo: Familija potiče iz Crne Gore (iz okoline Plava i Gusinja). Doselili su se u Medare početkom XIX veka.

Rod: Honići, Spahovići.

Glogić Salko
Domaćinstvo ima 11 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i opremljena je sanitarnim uređajima. U domaćinstvu je jedno lice zaposleno van teritorije Sjeničkog kraja, 6 radno sposobnih članova traže posao, a 4 člana pohađaju osnovnu školu. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore.

Rod: Honići, Spahovići.

Honić Idriz
Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 4 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i opremljena je sanitarnim uređajima. U domaćinstvu je jedno lice zaposleno u Sjenici, 2 radno sposobna člana traže posao, a 2 člana pohađaju osnovnu školu. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

Poreklo: Honići su najstarija porodica u Medarima. Doselili su se sredinom XVIII veka iz Crne Gore.

Rod: Glogići i Redžovići.

Hasanović Zikro
Domaćinstvo ima 7 članova. Od osnovne škole i autobuske stanice je udaljeno 4 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i opremljena je sanitarnim uređajima. U domaćinstvu je jedno lice zaposleno u Sjenici, a 3 radno sposobna člana traže posao. Jedno lice pohađa osnovnu školu, jedno srednju školu, a jedno fakultet. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

Poreklo: Familija potiče iz Crne Gore. U srodstvu su sa Hasanovićima iz Dubnice, odakle su se i doselili u Medare.

Rod: Kuči iz Borišića, Muhovići i Zornići.

Glogić Arif
Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 4 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i opremljena je sanitarnim uređajima. Jedan član domaćinstva je zaposlen u Sjenici, a 4 lica traže posao. Bave se uzgojem goveda.

Poreklo: Familija je doseljena iz Crne Gore. Poreklom su iz Plava ili Gusinja. Doselili su se u Medare zato što su „pali u krv” – zbog krvne osvete.

Rod: Spahovići i Honići.

Glogić Lato
Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 3 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i opremljena je sanitarnim uređajima. U domaćinstvu nema zaposlenih lica, 4 člana traže posao, a 1 je učenik osnovne škole. Glavni izvor prihoda je stočarstvo – uzgoj goveda i živine.

Poreklo: Familija potiče iz Plava u Crnoj Gori.

Rod: Spahovići i Honići.

Glogić Faruk
Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 3,5 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i opremljena je sanitarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno u Sjenici. U domaćinstvu je 1 učenik osnovne škole i 1 srednjoškolac. Glavni izvor prihoda je stočarstvo – uzgoj goveda i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore.

Rod: Honići.

Glogić Rifat
Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 3,5 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i opremljena je sanitarnim uređajima. Jedno lice je zaposleno u Sjenici. U domaćinstvu su 2 studenta i 1 srednjoškolac. Bave se uzgojem goveda.

Poreklo: Familija je doseljena iz Crne Gore pre 200 godina.

Rod: Spahovići i Honići.

 

Iseljenici iz sela Medare:

1.      Gracić Alija

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1956. godine u Sarajevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio višu ekonomsku školu.

2.      Honić Omer

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1959. godine u Zagreb radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

3.      Ramićević Faruk

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1964. godine u Istanbul radi zaposlenja i ostalih razloga. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

4.       Gracić Hamdija

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su se 1971. godine u Sarajevo radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

5.        Honić Husnija

Domaćinstvo ima 14 članova. Iselili su se 1964. godine u Istanbul radi zaposlenja i ostalih razloga. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

6.         Honić Hamdo

Domaćinstvo ima 10 članova. Iselili su se u Istanbul 1954. godine, radi zaposlenja i ostalih razloga. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

7.           Gracić Šućro

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se u Sarajevo radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

8.           Glogić Tufo

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se u Sarajevo 1974. godine, radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

9.            Glogić Halil

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se u Novi Pazar radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio višu školu (prosvetni radnik).

10.           Honić Džafer
Domaćinstvo ima 12 članova. Iselili su se 1964. godine u Istanbul radi zaposlenja i ostalih razloga. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

Prema podacima prikupljenim na terenu, žitelji Medara iseljavali su se uglavnom u Sarajevo, Istanbul, Novi Pazar i Zagreb. Posle Balkanskih ratova (1912-1913.), kada je Raška oblast vraćena u sastav Srbije, stanovništvo Merdara se do 1964. godine iseljavalo u Tursku. Anketom smo saznali da su razlozi iseljavanja zaposlenje, školovanje i nepoznati razlozi. U tom periodu iseljavale su se familije Ramićevića, Honića, Glogića itd. Ramićevića više nema u Medarima, a živeli su i u selu Dubnica. Najviše iseljenika je bilo iz porodice Honić, a iseljavali su se sve do 1964. godine. U selu se nalazi veliki broj savremenih kuća napravljenih od tvrdog materijala, čiji su vlasnici na privremenom radu u zemljama zapadne Evrope. Veliki broj mlađih stanovnika sela je na privremenom radu u inostranstvu mada ima i porodica koje su se iselile u zapadnu Evropu, uglavnom u Nemačku, i to 70-ih i 80-ih godina XX veka. Mnogi od tih iseljenika su penzionisani, ali se ne vraćaju u Medare iako imaju državljanstvo Srbije i stalno prebivalište u Medarima. To je najizraženije kod porodice Gracić.

U poslednjoj deceniji XX veka u Medarima je broj stanovnika do 19 godina života smanjen za jedno lice, a stanovništvo sa 60 i više godina se neznatno povećalo, sa 8,19% 1991. godine na 9,12% 2002. Ovo govori da selo ima demografsku budućnost. Indeksi starenja je 1991. bio 0,19, a 2002. godine 0,22 indeksna poena.

Stanovništvo po veroispovesti

Godina            1991.   %

pravoslavni  –           –

muslimani     366      99,83

ostali             1          0,27

Stanovništvo po nacionalnoj pripadnosti

Godina            2002.   %

Srbi               –           –

Bošnjaci        374      97,39

Muslimani    8          2,08

Ostali            2          0,53

Po podacima iz prethodne tabele u selu žive Bošnjaci (97,39%), i Muslimani (2,08%). Stanovnici vode poreklo iz Crne Gore. Istraživanja na terenu govore da su doseljenici i osnovali selo. Zastupljene su familije: Glogići, Hasanovići, Honići, Gracići, Papići, Zornići, Tahirovići, Nuhovići, Halilovići i Hamidovići. Honići su najstarije pleme u Medarima. Na ove prostore su se doselili sredinom XVIII veka. Glogići su doseljeni iz Crne Gore (okolina Plava i Gusinja), početkom XIX veka. Hasanovići su u srodstvu sa Hasanovićima iz Dubnice, a u Medare su se doselili iz ovog sela. Gracići su poreklom od Graca iz sela Dujke (MZ Raždaginja). Papići, Zornići, Tahirovići i Halilovići su doseljenici iz MZ Kladnica, dok su Hamidovići iz Breze (MZ Raždaginja). Nuhovići su stara aganska porodica iz Sjenice. Pošto su u Medarima imali posed, tu su se i naselili.

U Medarima je 1981. bili 209 stanovnika sa preko 15 godina života, 1991. godine 251 i 2002. godine 265. Broj lica bez školske spreme se u periodu 1981-2002. godine smanjio 60%, a sa 4 razreda osnovne škole 33%. Povećao se broj lica sa osnovnom školom 71%, srednjom školom 205% i sa višom školom i fakultetom 500%. Broj nepismenih lica 1991. iznosio je43 (17,13%), a2002. godine 18 (6,79%).

Blizina Sjenice uslovila je da i 1991. (59,90%) i 2002. godine (50,63%) domaćinstva izvor prihoda ostvaruju van poljoprivrede, a iako su govedarstvo i ovčarstvo 1981. vodeće grane sa 225 grla goveda i 184 ovce, njihov broj je 2002. godine drastično smanjen (85 grla goveda i 4 ovce).

IZVOR: UNIVERZITET U BEOGRADU GEOGRAFSKI FAKULTET, Mila A. Pavlović: SELA SJENIČKOG KRAJA antropogeografska proučavanja – naučna monografija, štampa „Forma B“, Beograd, 2009. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Enver Maslak

    Pročitao sam vaš tekst o selu Medare (Sjenica). Primjedba: uopšte se ne spominje prezime Maslak. Ja sam rodjen u Medarima 1953′.godine kao i tri mladja brata. Moj predjed je medju prvima naselio to mjesto. On je imao pet sinova i cetiri kćeri koji su svi u MedarIma rođeni. Staro mezarje se zvalo Maslačko pošto su se prvi počeli kopati u njemu. Pozdrav.