Poreklo prezimena, selo Papiće (Sjenica)

21. februar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Papiće, opština Sjenica. Prema studiji „Sela sjeničkog kraja antropogeografska proučavanja“ Mile A. Pavlović iz 2009. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Papiće je jedino seosko naselje zbijenog tipa u Mesnoj zajednici Kladnica, u visinskom pojasu 1.130-1.160 m. Smešteno je na dolinskim stranama Papićkog potoka (koji ponire i iz nekoliko vrela uliva se u reku Kladnicu) i na padinama Javora, između Papića krša (1.230 m), Glavice (1.220 m) i Homara (1.184m). Okružuju ga Hasanovo brdo, Krš i Totića brdo (Škarda). Nalazi se zapadno od lokalnog asfaltnog puta Sjenica – Kladnica, 20 k severno od Sjenice. Seoski atar, površine 601 ha, pripada Katastarskoj opštini Ursule, površine 2806 ha. U selu je 2002. godine živelo 276 stanovnika. Godine 1921. vodi se kao zaseok u sastavu Kladničke opštine, i tada ima 171 stanovnika. Status samostalnog naselja dobija 1948. godine.

Atar sela obiluje kraškim oblicima reljefa, i to malim pećinama, jamama i vrtačama. Pećine su: pećina u Crkvinama, Caferova pećina, Klikovića pećina i Bezdan u Klikovu. Kroz atar sela, pored Papića potoka, protiče i potok Nešovina. U selu se nalazi izvor, Alikića voda – Češćak, sa kojeg je voda dovedena u centar sela 1939. godine. To je bio prvi seoski vodovod. U selu se nalaze i Papića česma i Mujova česma. Katuni koje koriste stanovnici sela, nalaze se na Papića kršu.

“Papiće je dobilo ime po svojim osnivačima, Srbima, Papićima, koji su se doselili iz Bučja kod Priboja 1806. godine. Bili su naseljeni severno od sadašnjeg naselja, gde se i danas mogu videti ostaci neke mnogo starije naseobine, čije je ime zaboravljeno, zbog nedostataka njenih žitelja. U popisu nahije Barče u XVI veku ima naselja koja se još ne mogu identifikovati, i jedno od tih je sigurno i ovo o kome je reč. Papiće je popisano prvi put 1948. godine.” [Selimović, 1993,282]

Struju je selo dobilo 1974, makadamski put 1992, koji je 2007. popravljen, a telefon 2007. godine. Voda je dovedena do česme u selu 1939. godine i to je prvi seoski vodovod na teritoriji Sjeničkog kraja. Selo nema školu, i 15 đaka odlazi u školu u Kladnicu.

Glavno zanimanje stanovništva je ratarstvo i stočarstvo.

Broj stanovnika u selu Papiće od 1948. do 1971. porastao je 51%, a zatim se smanjio do 2002. godine 7%. Broj domaćinstava uglavnom je pratio populaciona kretanja. Samo u poslednjoj popisnoj deceniji (1991-2002. godine) broj domaćinstava je porastao 63%. Prosečni broj članova u domaćinstvu bio je u funkciji brojnog kretanja stanovništva i domaćinstava. Sa 5 i više članova bilo je 1991. godine 24 (58,54%), a 2002. godine 29 (43,28%) domaćinstava.

Broj stanovnika i domaćinstava sa prosečnim brojem članova u domaćinstvu

Godina      Broj stanovnika     Broj domaćinstava    Srednji broj članova u domaćinstvu

1948.                   198                                     28                                           7,07

1953.                   240                                     39                                           6,15

1961.                    243                                     42                                          5,78

1971.                    298                                    50                                           5,96

1981.                    288                                    44                                           6,54

1991.                      221                                    41                                           5,39

2002.                     276                                   67                                            4,11

 

Domaćinstva u selu Papiće:

1.                  Papić Nermin

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od Sjenice 15 km, od osnovne škole 5 km, a od autobuske stanice 1,5 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala i nema vodu. Struju su dobili 1980. godine. Dva lica traže posao. Domaćinstvo se bavi uzgojem ovaca i goveda.

Rod: Čolakovići, Daglari, Halilovići, Papići.

Anketni list za domaćinstvo popunio je Papić Nermin.

2.                  Papić Vasvija

Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je od Sjenice 15 km, od osnovne škole 5 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1980. godine. Dva lica traže posao. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

Rod: Totići i Papići.

Anketni list za domaćinstvo popunila je Papić Vasvija.

3.                  Papić Hilmo

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od Sjenice 15 km, od osnovne škole 5 km, a od autobuske stanice 1,5 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1980. godine. Dva lica traže posao. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

Rod: Zornići, Muhovići, Vejsilovići.

Anketni list za domaćinstvo popunio je Papić Hilmo.

4.                  Papić Bajro

Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je od Sjenice 16 km, od osnovne škole 3 km, a od autobuske stanice 2 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1979. godine. Tri člana domaćinstva traže posao, a 2 lica pohađaju osnovnu školu. Bave se uzgojem goveda.

Rod: Šaljići, Papići i Tarići.

Anketni list za domaćinstvo popunio je Papić Bajro.

5.                  Papić Suljo

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od Sjenice 15 km, od osnovne škole 1 km i od autobuske stanice 2 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ali nema sanitarne uređaje, sa vodom u dvorištu. Struju su dobili 1979. godine. Tri lica traže posao, a u domaćinstvu je 1 srednjoškolac. Bave se uzgojem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: Papići su se doselili 1806. godine iz Priboja. Po njima je selo dobilo ime.

Rod: Prašovići, Zornići, Totići, Đerekarci.

Anketni list za domaćinstvo popunio je Papić Suljo.

6.                  Papić Adem

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od Sjenice 16 km, od osnovne škole 1 km, a od autobuske stanice 2 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1979. godine. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

Rod: Baljići i Papići.

7.                  Papić Hasim

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 4 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i poseduje vodu i sanitarne uređaje. Jedno lice je zaposleno van Sjeničkog kraja, a 2 lica su učenici osnovne škole.

Poreklo: Papići vode poreklo iz Priboja, odakle su se doselili 1806. godine.

Rod: Totići, Ibrovići, Tarići, Zornići.

8.                  Totić Ahmet

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole 3,5 km, a od autobuske stanice 3 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i poseduje vodu i sanitarne uređaje. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, a jedno traži posao.

Poreklo: familija je doseljena u Papiće iz Ursula.

Rod: Papići, Muhovići, Baždari.

9.                  Papić Spaho

Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je od osnovne škole 4 km, a od autobuske stanice 3 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala i nema sanitarne uređaje i vodu. Dva člana domaćinstva traže posao, a 3 su učenici osnovne škole. Bave se uzgojem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: Papići su od Priboja. Naselili su se 1806. godine u pusto naselje koje je po njima i dobilo ime.

Rod: Tarići, Zornići, Muhovići, Halilovići.

10.              Totić Ramo

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 3,5 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ali nije opremljena sanitarnim uređajima, sa vodom ispred kuće. Dva lica traže posao, a jedno pohađa osnovnu školu. Bave se uzgojem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: Totići potiču od Klimenata. Doselili su se u Papiće iz Ursula posle Prvog svetskog rata.

Rod: Papići, Halilovići, Muhovići, Vejsilovići, Zornići.

11.              Đerekarac Zaim

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od osnovne škole 2 km, a od autobuske stanice 5 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala i nema sanitarne uređaje i vodu. Dva člana domaćinstva su penzioneri. Prihode ostvaruju iz stočarstva – uzgojem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: Đerekarci su sa Peštera. Daljim poreklom su Kuči. Početkom XX veka doselili su se u Papiće.

Rod: Papići, Kurtovići, Baltići, Prašovići.

 

Iseljenici iz sela Papiće:

1.                  Halilović Džibo

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1989. godine u Nemačku, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

2.                  Halilović Sead

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se 1999. godine u Nemačku, radi zaposlenja. Završio je srednju školu.

3.                  Daglar Zuko

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1979. godine u Nemačku, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

4.                  Totić Hačko

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1971. godine u Francusku, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

5.                  Totić Mulaz

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1974. godine u Francusku, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

6.                  Papić Raif

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1999. godine u Holandiju. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

7.                  Papić Džibo

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1990. godine u Sarajevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio pedagošku akademiju.

8.                  Papić Nijaz

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1994. godine u Sarajevo, radi školovanja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

9.                  Papić Fadil

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1987. godine u Zavidoviće, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio filozofski fakultet.

10.              Papić Minazija

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1991. godine u Holandiju, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju tekstilnu školu.

Rezultati terenskih istraživanja ukazuju da su se žitelji ovog sela iseljavali uglavnom u Bosnu i Hercegovinu (Sarajevo, Zavidovići) i zemlje zapadne Evrope (Nemačka, Holandija, Francuska).

Broj stanovnika do 19 godina starosti u selu se smanjio od 1991. do 2002. godine 4%, a sa 60 i više godina života povećao 136%.

Indeksi starenja bili su 1991. godine 0,23 a 2002. godine 0,57 indeksnih poena. Prethodni podaci ukazuju da selo ima stabilnu starosnu strukturu stanovništva.

Stanovništvo po veroispovesti

Godina            1991.   %

pravoslavni  –           –

muslimani     220      99,55

ostali             1          0,45

Stanovništvo po nacionalnoj pripadnosti

Godina            2002.   %

Srbi               –           –

Bošnjaci        272      98,55

Muslimani    3          1,08

Ostali            1          0,37

 

Po popisu 1991. godine u selu je, po veroispovesti, bilo 99,55% muslimana i 0,45% ostalih. U 2002. godini po nacionapnoj pripadnosti je bilo 98,55% Bošnjaka, 1,08% Muslimana i 0,36% ostalih. Meštani smatraju da vode poreklo iz Crne Gore i da su se doselili u XVII veku.

U selu je 1981. bilo 180 stanovnika preko 15 godina starosti, 1991. godins 150 i 2002. godine 218. Broj stanovnika bez škole od 1981. do 2002. godine smanjen je svega 2%, a sa 4 razreda osnovne škole 21%. Sa srsdnjom školskom spremom bilo js 14 lica 1981, a 1991. godine 24 i 2002. samo jedno lice, a 2002. godine je evidentirano 26 stanovnika nepoznatih školskih kvalifikacija (11,93%). Prema podacima iz 1991. bilo js 30 nepismenih lica (20,00%), a 2002. godine 24 (11,01 %).

Domaćinstva izvore prihoda 1991. ostvarivala su iz poljoprivrede (73,17%), a 2002. godine takvih je bilo 55,22%. I ovde je stočarstvo grana od koje meštani žive, ali sgočni fond ne garantuje sigurnu egzistenciju i solidan životni standard. Pored stočarstva, stanovništvo u selu se bavi i ratarstvom.

 

IZVOR: UNIVERZITET U BEOGRADU GEOGRAFSKI FAKULTET, Mila A. Pavlović: SELA SJENIČKOG KRAJA antropogeografska proučavanja – naučna monografija, štampa „Forma B“, Beograd, 2009. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.