Порекло презимена, село Кусовац (Кнић) Reviewed by Momizat on . Порекло станоништва села Кусовац, општина Кнић – Шумадијски округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник Порекла Милодан. Положај села – топогр Порекло станоништва села Кусовац, општина Кнић – Шумадијски округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник Порекла Милодан. Положај села – топогр Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Кусовац (Кнић)

Порекло презимена, село Кусовац (Кнић)

Порекло станоништва села Кусовац, општина Кнић – Шумадијски округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Kusovac,-mapa

Положај села – топографске прилике.

Цело село је на централној језерској равни рипањске фазе између Борачке Реке и Груже, које су се плитко у њу усекле.

Воде.

Село има само један извор, Бубан, те се више служе водом из бунара.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Пошто је у равни има добре путеве, али су куће ипак увучене у двориште. Село се не дели на крајеве. Ван села постоје свега четири трла, где зими млађи чувају стоку.

Старине у селу.

Прича се да је на месту Бубану била варош. Ту се ископавају црепуље, лонци, цигле и др. Наки кажу да се варош звала Кусадак или Кус-Паланка. Од села Радмиловића је овамо водо неки стари насип, зарастао у земљу.

Постанак села и порекло становништва.

Насеље је постало у време Карађорђа; старијих фамилија нема. Појединачна доцнија досељавања су из околних села.

Фамилије у селу су:

-Биорци (Симићевићи, Весовићи, Ћировићи, Радосављевићи, Лазаревићи и Биорци). Чукунбаба данашњих довела је из Бихора синове Симића и Веса а са њима су дошли рођаци Витко и Радосав. Најпре су се населили у Борач са осталом својом фамилијом Биорцима, која је још велика у Борчу. Касније су дошли овде. Славе Јовањдан.
-Ђокићи. Дед Никола досељен је овде у време Карађорђа. Најпре је дошао од Сјенице – веле „били су прави Сјеничани“ – у Дубац – Драгачево; одатле је дошао најпре неко време у Драгушицу, одакле их кнез Ђека протера. Имају фамилије у Слатини код Чачка. Славе Стевањдан.
-Симовићи (Симовићи, Лазаревићи и Ђоковићи). У време Карађорђа је дошао прадед Глишо од Сјенице и настанио се у Драгушици, али пошто су чинили штете Опанићанима, то се ови пожале кнезу Ђеки из Драгушице, те их овај истера из села а они се настане овде на своју земљу. Славе Трифундан.
-Илићи, старо презиме Вулетићи. Под Карађорђем дошли су овде ос Сјенице. Славе Никољдан.
-Гобељићи су дошли у Карађорђево време од Сјенице. Славе Лазаревдан.
-Спакићи. Дошао прадед Спака, или њего отац, у време Карађорђа од Сјенице. Славе Св. Јевстатија.
-Вућићевићи. Дед дошао из Коњуше као посинак у једну кућу Биораца. Он је био од Радовановића – Ера из Коњуше. Славе Јовањдан.
-Вуковићи. Дошао пре 50 година као слуга у кућу Биораца из Радмиловића. И он је био од Биораца, који су живели у Радмиловићима. Славе Јовањдан.
-Васиљевићи су пре 5-6 година прешли овде на своје трло из Борча. Они су од тамошњих Тарана.

ИЗВОР: Михаило Драгић „Гружа“. Приредио сарадник Порекла Милодан.


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top