Poreklo prezimena, selo Bioc (Sjenica)

17. februar 2015.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Bioc, opština Sjenica. Prema studiji „Sela sjeničkog kraja antropogeografska proučavanja“ Mile A. Pavlović iz 2009. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Bioc se nalazi na Pešterskoj visoravni (Gornji Pešter), u sevsrnom delu Pešterskog polja, u visinskoj zoni 1150-1220 m. Selo js udaljeno 25 km jugoistočno od Sjenice. Atar sela je okružen sa severne strane brdom Calaje (1352 m), a sa istočne strane je Biočki Ozebac (1312 m). Svrstava se u seoska naselja razbijenog tipa. Selo obuhvata nekoliko mahala, od kojih je poznata Šabotića mahala.

Površina seoskog atara iznosi 1399 ha, a deo js katastarske opštine Buđevo (površine 5498 ha). Prsma popisu 2002. godins selo js imalo 74 stanovnika.

U ataru sela su zastupljeni kraški oblici reljefa. Bioc js smešten u dolinama. Jedna dolina se formira od tri manje doline: jsdan krak polazi sa južns strans buđevskog Osepca, drugi krak polazi sa nstočne strane brda Calaja. i treći iz Hasića gajeva. Njihovim spajanjem nastaje jedna dolina. koja se pruža kroz selo i iščszava kod muslimanskog groblja. Druga dolina polazi sa južne strane brda Calaja, i ide pored kuća Balšića i Dacića, i snaja se sa dolinom koja ide nz Turske mahale iz Buđeva. Postoji još nekoliko manjih udolina [Balšić, 2005, 11). Na teritoriji sela palazi se trrsetište, koje služi za proizvodnju zemljišta za cveće.

Selo je bilo nekada zaseok Buđsva, a od 1964. godine js samostalno naselje. Istraživanja na terenu pokazuju da je stanovništvo 1912. godine doseljeno iz Crne Gore na begovo imanje (čifčije). Po popisu 1921. godins imalo je 6 kuća i 52 stanovnika.

U ataru sela se nalazi staro groblje, koje je u narodu poznato kao “grčko” ili “latinsko”. Pored toga, u samom selu, na kosi iznad rezervoara za vodu, vidljivi su ostaci manje ukopane crkve sa nekropolom. Nekropola je presečena seoskim putem. Prema tvrdnji M. Lutovna, Pešter je geografski i ekomomski vezan za staru Rašku i Bihor, a bio je naseljen srpskim stanovništvom. Selo Bioc se nalazi u sredini sela na Pešteru pa je zato izabrano za izgradnju crkve. Može se pretpostaviti da je crkva podignuta u doba Nemanjića, jer su Nemanjići od X veka podizali crkve po staroj Raškoj i Bihoru [Lutovac. 1967. 15]. R. Balšić tvrdi: “Prema kazivanjima predaka, u selu postoje ostaci crkve koja je nosila naziv “Sv. Trojice”. U Biocu je bila drugog dana Sv. Trojica zavetina, a prvog dana Sv. Trojica kod crkve je bio sabor, jer se crkva nalazila na sredini srpskih sela na Pešteru, pa je bila podesna za održavanje sabora.” [Balšić. 2005, 1).

Stanovnici sela tvrde da je selo dobilo ime po događaju u njemu, kada je sin ubio oca.

Selo je dobilo makadamski put 1950, struju 1972, vodovod 1979. telefon 2006. godine. Stanovništvo se bavi stočarstvom i ratarstvom. U selu js stočarska farma koja ne radi. Dnevne migrante čini 6 učenika osnovne škole, koji školu pohađaju u Karajukića Bunarima.

Bioc je zahvaćen negativnim demografskim procesima, koji su od 70-ih godina XX veka intenzivirani. Tako je broj stanovnika od 1948. do 1971. povećan 118%. a do 2002. godine smanjen 88%. Takođe se i broj domaćinstava u istim vremenskim periodima povećao 125%, a zatim smanjio 47%. Prosečan broj članova u domaćinstvu opadao je od 1948. godine. Godine 1991. bilo je sa 5 i više članova 15 (45,46%), a 2002. godine 9 (47,33%) domaćinstava.

Broj stanovnika i domaćinstava sa prosečnim brojem članova u domaćinstvu

Godina    Broj stanovnika   Broj domaćinstava  Srednji broj članova u domaćinstvu

1948.                    142                                   16                                            8,87

1953.                    149                                   20                                            7,45

1961.                     181                                  29                                            6,24

1971.                     310                                  36                                            8,61

1981.                     197                                  31                                            6,35

1991.                     165                                  33                                            5,00

2002.                     74                                   19                                            3,89

 

Domaćinstva u selu Bioc:

1.                  Vatić Šefik

Domaćipstvo ima 4 člana. Udaljeno je od Sjenice 25 km, a od autobuske stanice i osnovne škole 3 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ali nema vodu. Struju su dobili 1972. godine. U domaćnnstvu nema zaposlenih, 2 lica traže posao, a 1 član js učenik osnovne škole. Bave se uzgojem goveda, ovaca i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore.

2.                  Šabotić Hilmo

Domaćinstvo ima 9 članova. Udaljeno je od Sjenice 25 km, a od autobuske stanice i osnovne škole 3 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ali nema vodu. Struju su dobili 1972. godine. U domaćnnstvu nema zaposlenih, a 2 lica traže posao. Tri člana pohađaju osnovnu, a 2 srednju školu. Bave se uzgojem goveda, ovaca i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore.

3.                  Šabotić Rizvan

Domaćinstvo mma 5 članova. Udaljeno je od Sjenice 25 km, a od autobuske stanice i osnovne škole 3 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ali nema vodu. Struju su dobili 1972. godine. U domaćinstvu nema zaposlenih lica. Bave se uzgojem goveda, ovaca i živine.

Poreklo: familija potičs iz Crne Gore.

4.                  Hasić Husnija

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od Sjenice 25 km, od autobuske stanice i osnovne škole 3 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala, i nema vodu. Struju su dobili 1972. godine. U domaćinetvu nema zaposlenih lica, a 1 član traži posao. Bave se uzgojem goveda, ovaca i živine.

Poreklo: familija potiče iz Kolašina, odakle su doseljeni 1912. godine.

5.                  Hasić Hadžo

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od Sjenice 25 km, a od autobuske stanice i osnovne škole 3 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala, i nema vodu. Struju su dobili 1972. godine. U domaćinstvu nema zaposlenih lica, a 3 člana traže posao. Bave se uzgojem goveda, ovaca i živine.

Poreklo: familija potiče iz Kolašina, odakle su doseljeni 1912. godine.

6.                  Dacić Jusuf

Domaćinstvo ima 10 članova. Udaljeno je od Sjenice 25 km, a od autobuske stanice i osnovne škole 3 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala, i nema vodu. Struju su dobili 1972. godine. Tri člana domaćinstva traže posao, a 1 pohađa osnovnu školu. Bave se uzgojem goveda, ovaca i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore i ne znaju vreme doseljavanja predaka.

7.                  Hasić Taip

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od Sjenice 25 km, a od autobuske stanice i osnovne škole 3 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala, i nema vodu. Struju su dobili 1972. godine. U domaćinstvu nema zaposlenih lica. Bave se uzgojem goveda, ovaca i živine.

Poreklo: familija potiče iz Kolašina. Doseljeni su 1912. godine.

8.                  Ramčević Rasim

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od Sjenice 25 km, a od autobuske stanice i osnovne škole 3 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala i nema vodu. Struju su dobili 1972. godine. U domaćinstvu nema zaposlenih, a 2 lica traže posao. Bave se uzgojem goveda, ovaca i živine.

Poreklo: nemaju podatke o vremenu i mestu doseljavanja.

9.                  Has Hivzo

Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno je od Sjenice 25 km, a od autobuske stanice i osnovne škole 3 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala i nema vodu. Struju su dobili 1972. godine. U domaćinstvu nema zaposlenih, a jedno lice traži posao. Bave se uzgojem goveda, ovaca i živine.

Poreklo: familija potiče iz Kolašina. Doseljeni su 1912. godine.

10.              Haci Murat

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od Sjenice 25 km, a od autobuske stanice i osnovne škole 3 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala, ali nema vodu. Struju su dobili 1972. godine. U domaćinstvu nema zaposlenih, a 2 člana su učenici osnovne škole. Bave se uzgojem goveda, ovaca i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali ne znaju vreme doseljavanja svojih predaka.

11.              Haci Safet

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od autobuske stanice i osnovne škole 3 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ali nema vodu. Struju su dobili 1972. godine. Dva člana domaćinstva traže posao, a 2 su učenici osnovne škole. Bave se uzgojem goveda, ovaca i živine.

12.              Dacić Jusuf

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od autobuske stanice i osnovne škole 3 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema vodu. Struju su dobili 1972. godine. Dva člana domaćinstva traže posao, a 1 je učenik osnovne škole. Bave se uzgojem stoke i živine.

 

Iseljenici iz sela Bioc:

1.                  Hadžić Amir

Domaćinstvo ima 11 članova. Iselili su se u Tursku 1968. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

2.                  Hadžić Bahtijar

Domaćinstvo ima 16 članova. Iselili su se u Tursku 1966. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

3.                  Hasić Alija

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se u Tursku 1965. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

4.                  Hasić Selman

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Tursku 1966. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

5.                  Hasić Ramiz

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Tursku 1967. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

6.                  Hasić Ragip

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su se u Tursku 1965. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

7.                  Hasić Amir

Domaćinstvo ima 13 članova. Iselili su se u Tursku 1965. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

8.                  Hasić Šućro

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Tursku 1966. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

9.                  Hasić Nazif

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se u Tursku 1966. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

10.              Hasić Naso

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se u Tursku 1966. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

11.              Milošević Ranko

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se u Čačak (Trbušani), radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

12.              Balšić Grade

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se u Novi Pazar, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

13.              Marković Gojko

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se u Kraljevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

Prema terenskim istraživanjima, stanovništvo Bioca iseljavalo se uglavnom u inostranstvo (Turska), a u manjoj meri u Novi Pazar, Kraljevo i Trbušane (Čačak).

Starosna struktura stanovništva najbolje pokazuje kakva je demografska budućnost ovog sela. Broj stanovnika do 19 godina života od 1991. do 2002. godine se smanjio 58%, a sa 60 i više godina starosti povećao 31%. Indeks starenja je 1991. iznosio 0,23 a 2002. godine 0,84 indeksna poena.

Stanovništvo po veroispovesti

Godina            1991.   %

pravoslavni  5          3,04

muslimani     160      96,96

ostali             –           –

Stanovništvo po nacionalnoj pripadnosti

Godina            2002.   %

Srbi               1          1,35

Bošnjaci        73        98,65

Muslimani    –           –

Ostali            –           –

U selu je 1991. godine po veroispovesti bilo 160 muslimana i 5 pravoslavnih. Po popisu iz 2002. godine u selu je bilo 73 Bošnjaka i 1 Srbin. U ovom selu nalazi se malo muslimansko groblje, koje je formirano početkom XVIII veka, kada su se naselili Klimenti iz mesta Vuklja i Niklja iz Albanije, koje je raselio skadarski paša. Tada su u Bioc došla dva brata, Bajram i Mujko, i sahranjivanjem njihovih potomaka formirano je muslimansko groblje. U selu Biocu 1941. godine živela su sledeća plemena: gornji deo sela bio je naseljen Srbima (živele su porodice: Balšići – 3 kuće, Kovačevići – 2 kuće i Dragićevići – 1 kuća), a donji su naseljavali Muslimani (Adžići – 2 kuće, Ramčevići – 1 kuća, Hasići – 4 kuće i Šabotići – 2 kuće) [Balšić, 2005, 10].

Stanovništvo po školskoj spremi najbolje ilustruje stanje u obrazovanju ne samo u ovom selu, već i u čitavom Sjeničkom kraju. U Biocu je 1991. preko 15 godina starosti bilo 116, a 2002. godine 55 stanovnika. Broj stanovnika bez školske spreme od 1991. do 2002. godine se smanjio 7%, sa osnovnom školom 92%, sa srednjom školom 92%. Nepismeno je 1991. bilo 18 (15,52%), a 2002. godine 6 lica (10,90%).

I pored toga što najveći deo domaćinstava (52,63%) izvore prihoda ostvaruje u poljoprivredi, stočarstvo u 2002. u odnosu na 1991. godinu praktično je zamrlo. Ovčarstvo je 1991. bilo vodeća grana sa 2874 ovce, a u 2002. godini u selu su bile samo 42 ovce. Ovi pokazatelji najbolje govore o stanju stočarstva i u ovom sjeničkom selu.

 

IZVOR: UNIVERZITET U BEOGRADU GEOGRAFSKI FAKULTET, Mila A. Pavlović: SELA SJENIČKOG KRAJA antropogeografska proučavanja – naučna monografija, štampa „Forma B“, Beograd, 2009. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Branko Todorović

    U Hercegovini postoji selo Bioci (Opština Trebinje).