Poreklo prezimena, selo Božov Potok/Gornje Gonje (Sjenica)

1. februar 2015.

komentara: 5

NASELJA MESNE ZAJEDNICE GONJE – Božov Potok, Mašoviće, Pralja, Šušure

 

Poreklo stanovništva sela Božov Potok (Gornje Gonje), opština Sjenica. Prema studiji „Sela sjeničkog kraja antropogeografska proučavanja“ Mile A. Pavlović iz 2009. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

O administrativnim izmenama i nelogičnostima koje se odnose na Mesnu zajednicu Gonje, a time i na njena naselja, kao i o tome kako bi trebalo izvršiti reorganizaciju, zabeležili smo kazivanje Jevta Vučkovića, koji, na žalost, nije dočekao objavljivanje ove knjige. Njegovo izlaganje prenosimo u autentičnom obliku:

“1. Naziv sela Gonje potiče od reči (Gonulije) kojom su Turci označavali Srbe koje su angažovali za čuvanje graničnih i opasnih područja uz nadoknadu 9 akči dnevno.

Kroz Gonje je prolazio dubrovački karavanski put, korišćen u doba Rimljana i kasnije Turaka. Planinu Javor u Gonju i reku Uvac, dubrovački trgovci su opisivali kao opasna mesta puna hajduka, koji su napadali i pljačkali trgovce i karavane (Hrabak). Na severozapadu od Gonja nalazi se Mileševska klisura, koja je takođe označavana opasnom zbog čega je u srednjem veku, na ulazu u klisuru iz pravca Prijepolja, postojalo Boneficijansko utvrđenje sa stalnom stražarskom posadom.

2. Kao naseljeno mesto Gonje je popisano 1914. godine kao selo u sastavu opštine Trijebine, sa 859 stanovnika. Godine 1946. izdvojeno je iz Zajedničke opštine Trijebine – Gonje i formiran je Mesni narodno-oslobodilački odbor Gonje u čijem sastavu su bila naseljena mesta Gonje (delilo se na Gornje Gonje i Donje Gonje), Pralja, Caričina, Vrljaje i Šušure. Od 1955. godine selo Caričina js u sastavu Narodnog odbora Trijebine. (Mesni narodni odbori su 1952. godine preimenovani u narodne odbore opština, a 1955. godine stvorene su mesne kancelarije.) Područje Gonja činilo je mesnu kancelariju, a 1964. godine Gonje je imenovano i kao mesna zajednica, kao administrativno-teritorijalna samoupravna jedinica.

3. Godine 1953. u Srezu sjeničkom je obavljen prvi popisni katastar, kojim je zamenjena dotadašnja praksa dokazivanje svojine na zemljišne potese pomoću tzv. tapija. Istovremeno su formirane 52 katastarske opštine. Gonje je podeljeno na 4 katastarske opštine nazvane: Božov Potok, Mašoviće, Šušure i Pralja. U Katastarsku opštinu Pralja ušla su naseljena mesta Pralja i Vrljaje.

4. Godine 1964. donet je prvi statut opštine Sjenica u kome je rečsno da u opštini Sjenica ima 102 naseljena mesta. Drugi statut donet je 5. marta 1974. godine i u njemu je bilo rečeno da u opštini Sjenica ima 100 naseljenih mesta. Pisci prvog opštinskog statuta upisali su tada nazive katastarskih opština kao naseljena mesta i ta praksa ponavljala se iz statuta u statut. Tako je došlo do toga da se selo Gonje, koje se prvi put pominje 1455. godine i po kome se zvala opština do 1946. godine, odnosno Narodni odbor Gonje od 1952. do 1955. godine, kada je postala Mesna kancelarija, a 1964. godine Mesna zajednica, izgubi voljom administracije.

5. U svim geografskim kartama, posebno vojnim, upisana su imena: Gornje Gonje, Donje Gonje, Pralja, Vrljaje i Šušure. Na prostoru koji se imenuje kao Donjs Gonje, a prostire se od Veljeg brda i puta sa zapadne strane škole u Gonju pa do Graca živs sledeće familije: Šmrkovići, Dumići, Milikići, Milinkovići, Kikovići, Vasojevići, Pešići, Mašovići, Zekovići, Prašovići, Cucaci, Suljevići. Zbog činjenice da je pleme Mašovića najbrojnije, Donje Gonje je preimenovano u Mašoviće.

Godins 2005. u ovom selu sa stalnim boravkom živi 18 domaćinstava Mašovića, i ime sela Mašovići kao patronima gubi ovaj primat.

6. Zbog svega ovoga logično je i potrebno izvršiti ispravke i u knjizi koja ss piše da bi bila svedočanstvo o imenima naseljsnih mesta u opštini Sjenica, napisati istinu koja odgovara istorijskoj prošlosti i faktičkom stanju. Ovo treba uraditi i u statutu opštine.

7. U radu objavljenom u reviji ‘Savindan’ 2006. godine pod nazivom ‘Sjenička oblast u XV veku’, na str. 29 zapisana su imena sela popisanih 1455. godine, među kojima je upisano i selo Gonje kao Timar Rustema hizmećara Isa-begova.

8. U ‘Zborniku Sjenice’ br. 12-13/2001-2002, str. 26 objavljen je rad prof. Redžepa Škrijelja pod naslovom ‘Sjenica i njeno okruženje na koncu XIX stoleća’ na čijoj ss 39. strani nalaze podaci o popisu 138 sela izvršenom 1900/1. i objavljenom u Godišnjaku Kosovskog vilajeta. Na spisku su i imena sela: Sopej Hristijan i Sopej Islam. Jasno je da ss radi o Gornjsm Gonju – hrišćanskom, koje je preimenovano u Božov Potok, i Donjem Gonju – muslimanskom, koje je preimenovano u Mašoviće [Škrijelj, 2002, 39].”

Božov Potok (Gornje Gonje) je seosko naselje smešteno na istočnim padinama Jadovnika (1723 m), između brda: Revuša, Javor, Pliješ, Gliban, Kozomor, Ivlja, Rudo poljs, Velje brdo, Goveđak itd. Svrstava ss u seoska naselja razbijenog tipa. U okviru sela se izdvajaju zaseoci: Božov Potok, Rainoviće i Biberoviće. Udaljeno je 12 km zapadno od Sjenice (6 km asfaltni i 6 km makadamski put). Površina seoskog atara i katastarske opšgine iznosi 1.880 ha. Prema popisu 2002. godine u selu je živelo 195 stanovnika. Pre Drugog svetskog rata predstavljalo je jedno selo – Gonje, iz koga se kasnije izdvajaju Mašoviće, Pralja i Božov Potok. Prema podacima iz 1921. godine imalo je 124 doma i 778 stanovnika.

U selu nedaleko od kuće Tripković Rafaila, na travnatom terenu kao pečurka štrči usamljen mikrodenudacioni oblik reljefa. Pošto kamenita figura ima neobičan izgled i podseća na ljudsku glavu, stanovnici Gonja dali su joj naziv Glavata stena ili Glavatuška.

Kroz selo protiče istoimena reka – Božov potok, dok južnim delom atara protiče Skudlanska reka, poznata po svojim slapovima. Slapovi Skudle nalaze se kod Skudlanske klisure, između Jadovnika i Pšenika, a slapovi Male Skudle su u Gornjem Gonju, nizvodno od Skudlanskih vrela. Skudla je jedan od izvorišnih krakova Uvca, čije je izvorište između sela Caričine i Božovog Potoka. Skudla i Božov potok se spajaju u jedan tok, koji se kao leva pritoka uliva u Uvac odmah ispod osnovne škole u selu. Skudla je duga 7 km i ponire u ponorima u maloj klisuri između Jadovnika i Pšenika. Meštani tvrde da se voda Skudle pojavljuje u Skudlanskim vrelima ispod Pšenika. Ova reka se svrstava u izrazito čiste, bistre i nezagađene. Atarom sela protiče i reka Uvac, koja izvire ispod planine Ozren. Na Uvcu se nalazi nekoliko manjih stepeničasto poređanih vodopada. Posebno izraženi manji slapovi su u nizu u klisuri Uvca, nizvodno od Caričine. Slapova ima u klisuri nizvodno i od Donjeg Gonja. Oni su delimično uništeni i modifikovani krečnjačkim blokovima, koji su se survali u reku prilikom izgradnje puta.

Vrela Skudle izbijaju na nadmorskoj visini 1.330-1.350 m kod Bele stene, ispod krečnjačkog uzvišenja Pešnik. Voda tri Skudlanska vrela je bistra i hladna (7°S). Vrela grade rečicu Malu Skudlu, koja kao desna pritoka pojačava tok Skudle.

Od izvorišta na Ozrenu, do ušća Kladnice, u dolini Uvca se nalazi nekoliko klisura i kanjona. U samom izvorišnom delu nalazi se manja klisura, a nizvodno od Caričine je duboka i uska klisura sa meandrima Uvca. Nizvodno od Čedova, kod Lupoglava, Uvac teče kroz kanjon dug 2 km. Uvac teče i kroz klisuru dugu 3,5 km – od ušća Vape do Mrčkog potoka. Najlepši kanjonski deo doline Uvca je nizvodno od ušća Mrčkog potoka do ušća Veljušnice, na dužini od 9 km. U ovoj kanjonskoj dolini sa vertikalnim liticama nalaze se najizraženiji i najlepši meandri Uvca.

Kako je selo smešteno na nadmorskoj visini preko 1.200 m, meštani tvrde da iz svakog brda izvire voda. To se odnosi na Gornje Gonje, dok se za Donje Gonje slobodno može reći da je oskudno izvorima. Božov Potok je tipično planinsko selo bogato pašnjacima, izvorima i potocima. Poznati izvori su: Studenac, Grujina česma, Klekina voda, Pirina voda, Vučji izvor, Vlašljiv izvor i Ptičji potok. Po kazivanju Radovana Čvorovića „u selu se nalazi i tzv. Čvorovsko vrelo, na kojem postoji česma, na kojoj može svaki putnik namernik da se napije čiste planinske vode. Tu su vodu Čvorovići koristili za piće i kuvanje jela, pa su je do kuće donosili u drvenim posudama, tzv. ‘čabrovima’. Vrelo im je služilo i za napajanje stoke.

Vredno je spomenuti i česmu Rujac, čija je voda služila za piće, a drveno korito koje se nalazilo ispod česme koristilo se za pranje veša i vune. Sve je to sada drugačije, pošto je selo osiromašeno ljudstvom i svako domaćinstvo ima vodu u kući. Neko je vodu doveo sa obližnjeg izvora, a mnogi su se priključili na seoski vodovod. Pošto je selo prostrano, a bogato pašnjacima i livadama, livade su nazvali: Velika livada, Dugačka livada, Pitoma livada, Selište, Polja, a neke livads su dobile ime po brdima, kao: Revuša, Pliješ, Gliban, Javor, Rudo polje, Zlatarice, Zabrnjica itd.”

Meštani smatraju da naziv sela verovatno potiče od prvog doseljenika, Boža, ali ne postoje podaci o tome ko bi mogao da bude Božo po kome je prozvan potok, a kasnije i naselje nastalo uz njega. U ataru sela postoji nekoliko arheoloških lokaliteta: lokalitet – crkva Pavlica nedaleko od škole, gde je 1948. godine bio sagrađen zadružni dom, i lokalitet Gradina, u zaseoku Rajinovići.

U selu postoji četvororazredna osnovna škola, koja je počela sa radom 1925. godins. To je istureno odeljenje Osnovne škole „Svetozar Marković” iz Sjenice i ima 6 učsnika. Škola js u periodu 1950- 1960. godine radila punim kapacitetom i imala 120 učenika. Zdravstvena ambulanta je otvorena 1996. godine, i u njoj svakog dana radi tehničar, a utorkom dolazi lekar. Mesna kancelarija je osnovana 1955, a Mesna zajednica 1964. godine, kao i jedna trgovinska radnja, sa jednim zaposlenim radnikom. Selo js dobilo struju 1982, a makadamski put 1971. godine. Deo vrela reke Skudle je kaptiran 1990/91. godine i izgrađen je vodovod koji koriste stanovnici Gornjeg i Donjeg Gonja i Lopiža. Domaćinstva su dobila telefon u oktobru 2006. godine. Samo 3 domaćinstva (Vučkovići) iz tehničkih razloga nisu dobila telefon, ali će ga dobiti tokom 2009. godine.

Najvažnije zanimanje stanovništva je stočarstvo (govedarstvo i ovčarstvo). Stoku uglavnom prodaju na sjeničkoj pijaci (najjača stočna pijaca u Srbiji).

U selu je 10 učenika srednjih škola i 7 učenika osnovnih škola – dnevnih migranata. Osnovnu i srednju školu đaci pohađaju u Sjenici.

Broj stanovnika ovog sela je u periodu od 1948. do 1961. porastao 26%, a do 2002. godine se smanjio 75%. U istom vremenskom periodu broj domaćinstava js povećan 27%, ali je do 2002. godine smanjen 43%. Prosečan broj članova u domaćinstvu je u opadanju od 1953. godine. Prema podacima iz 1991. u selu js bilo 25 domaćinstava sa 5 i više članova (30,49%), a 2002. godine 11 (15,94%). Meštani tvrde da se najviše stanovništva iz Božovog Potoka iselilo od 1973. godine.

Broj stanovnika i domaćinstava sa indeksima i prosečnim brojem članova u domaćinstvu    

Godina  Broj stanovnika  Broj domaćinstava  Srednji broj članova u domaćinstvu

1948.                 642                                 95                                      6,56

1953.                 778                              106                                      8,18

1961.                 787                               121                                      6,50

1971.                  591                               119                                      4,96

1981.                 388                                95                                      4,08

1991.                  276                                82                                      3,36

2002.                 195                                69                                      2,82

 

Domaćinstva u selu Božov Potok:

1.                  Zukanović Džemil

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 12 km. Domaćinstvo stanuje u školskoj zgradi. Kuća je zidana od čvrstog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom, i električnim priključkom od 1982. godine. Jedno lice je zaposleno, a jedno pohađa srednju školu.

Poreklo: Zukanovići potiču iz Berana, a u Sjenicu su se doselili početkom XIX veka.

Rod: familija Hadžići. Otac domaćina Džemila je bio jedan od bogatijih ljudi u Sjeničkom kraju.

2.                  Dumić Petar

Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je od Sjenice i autobuske s stanice 12,5 km, a od osnovne škole 1 km. Kuća je građena od čvrstog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Električnu energiju imaju od 1982. godine. Jedno lice je zaposleno u Sjenici, jedno van teritorije Sjeničkog kraja, a jedno traži posao. U domaćinstvu je 1 učenik osnovne škole, 2 učenika srednje škole i 1 student. Bave se uzgojem goveda, ovaca i živine.

Poreklo: porodica potiče iz Crne Gore, u Sjenički kraj su se doselili početkom XIX veka.

Rod: Rečevići, Čvorovići, Gobeljići i Pešići.

3.                  Dumić Vukajlo

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 15 km, a od osnovne škole 3 km. Kuća je građena od čvrstog materijala i poseduje sanitarne uređaje i vodu.

Električnu energiju imaju od 1982. godine. Prihode ostvaruju uzgojem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: Doselili su se početkom XIX veka iz Crne Gore.

Rod: po očevoj strani Čvorovići, Petrići, Petrovići i Vasojevići.

4.                  Čvorović Radoslav

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 15 km, a od osnovne škole 3 km. Kuća je građena od čvrstog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Električnu energiju imaju od 1982. godine. U domaćinstvu nema zaposlenih lica. Bave se uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Crne Gore (okolina Kolašina).

Rod: Tripkovići, Vučkovići.

5.                  Čvorović Žarko

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 15 km, a od osnovne škole 3 km. Kuća je građena od čvrstog materijala. Električnu energiju imaju od 1982. godine. Jedan član domaćinstva js zaposlen u rodnom selu. Bave se uzgojem goveda.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Kolašina.

Rod: po očevoj strani Petrići, Tripkovići i Vulovići.

6.                  Vučković Milun.

Jednočlano domaćinstvo. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 14 km, a od osnovne škole 2 km. Kuća je građena od čvrstog materijala i poseduje sanitarne uređaje i vodu. Struju je domaćinstvo dobilo 1982. godine. Domaćin prihode ostvaruje uzgojem goveda.

Poreklo: porodica potiče iz Crne Gore, odakle su se doselili početkom XIX veka.

Rod: po očevoj strani Petrovići, Mrvići.

7.                  Vučković Vojimir

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 15 km, a od osnovne škole 3 km. Kuća je građena od čvrstog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Električnu energiju imaju od 1982. godine. Jedan član domaćinstva je učenik srednje škole. Bave se uzgojem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, odakle su se doselili početkom XIX veka.

Rod: Ašanini i Vasojevići.

8.                  Biberović Alija

Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 15 km, a od osnovne škole 3 km. Kuća je građena od čvrstog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Električnu energiju imaju od 1982. godine. Jedan član domaćinstva traži posao, a 2 člana su učenici osnovne škole. Prihode ostvaruju uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se iz Crne Gore početkom XIX veka.

Rod: po očevoj strani Muminovići i Kolašinci.

9.                  Biberović Ramo

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 15 km, a od osnovne škole 3 km. Kuća je građena od čvrstog maternjala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Električnu energiju imaju od 1982. godine. Jedan član domaćinstva je zaposlen, a drugi traži posao. Jedno lice pohađa osnovnu školu, a jedno fakultet. Bave se uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Crne Gore.

Rod: Ramovići i Muminovići.

10.              Čvorović Radovan

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno js od Sjenice i autobuske stanice 15 km, a od osnovne škole 3 km. Kuća nije građena od čvrstog materijala, ali ima vodu i sanitarne uređaje. Električnu energiju imaju od 1982. godine. Dva člana domaćinstva su zaposlena u rodnom selu, a 2 traže posao. Bave se uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Kolašina.

Rod: po očevoj strani Tripkovići, Brajovići i Dumići.

11.              Biberović Salih

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 15 km, a od osnovne škole 3 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala i nema sanitarne uređaje i vodu. Struju imaju od 1982. godine. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Crne Gore.

Rod: Kučevići i Brbutovići.

12.              Biberović Selim

Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 15 km, a od osnovne škole 3 km. Kuća je građena od čvrstog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Električnu energiju imaju od 1982. godine. Jedan član domaćinstva traži posao. Bave se uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Crne Gore.

Rod: Kučevići i Fazlići.

13.              Biberović Nezir

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 15 km, a od osnovne škole 3 km. Kuća nije građena od čvrstog materijala, ali ima sanitarne uređaje i vodu. Struju imaju od 1982. godine. Jedan član domaćinstva traži posao. Bave se uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Crne Gore.

Rod: po očevoj strani Sejdovići, Ćurkovići.

14.              Tripković Vukojica

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od autobuske stanice 15 km, a od osnovne škole 3 km. Kuća nije zidana od čvrstog materijala, ali ima sanitarne uređaje i vodu. Električnu energiju imaju od 1982. godine. Bave se uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Morače.

Rod: Vučkovići, Čvorovići, Dumići, Petrovići.

15.              Sredojević Radoje

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od autobuske stanice 15 km, a od osnovne škole 3 km. Kuća nije građena od čvrstog materijala i nema sanitarne uređaje i vodu. Električnu ensrgiju imaju od 1982. godine. Bave se uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Crne Gore.

Rod: Radulovići, Čolovići, Novakovići, Vučkovići, Čvorovići.

16.              Čolović Nele

Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 14 km, a od osnovne škole 2 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nema sanitarne uređaje i vodu. Električnu energiju imaju od 1982. godine. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Kolašina.

Rod: Petrići.

17.              Novaković Tomo

Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 14 km, a od osnovne škole 2 km. Kuća je napravljena od čvrstog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Električnu energiju imaju od 1982. godine. Domaćinstvo se bavi uzgojem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Crne Gore.

Rod: Milikići, Vučkovići, Tripkovići.

18.              Čolović Rade

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 14 km, a od osnovne škole 2 km. Kuća nije građena od čvrstog materijala i nema vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1982. godine. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Kolašina.

Rod: Rakonjci, Boškovići, Šiljkovići.

19.              Čolović Srebren

Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 14 km, a od osnovne škole 2 km. Kuća je građena od čvrstog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Električnu energiju imaju od 1982. godine. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, a 2 u Sjenici. Jedan član domaćinstva je učenik osnovne škole. Bave se uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Kolašina.

Rod: Rakonjci, Šoškići, Čvorovići, Kaličani, Pavlovići.

20.              Šmrković Džafer

Jednočlano domaćinstvo. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 12 km, a od osnovne škole 0,5 km. Kuća je građena od čvrstog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Električnu energiju ima od 1982. godine.

Poreklo: familija potiče iz Hadžića u Bosni. Doselili su se u Sjenički kraj početkom XIX veka.

Rod: Kučevići.

21.              Dumić Miljojko

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 15 km, a od osnovne škole 3 km. Kuća je građena od čvrstog materijala. Struju su dobili 1982. godine. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili se početkom XIX veka iz Crne Gore.

Rod: Vučkovići.

22.              Tripković Dragojle

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 14 km, a od osnovne škole 2 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Struju su dobili 1982. godine. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Morače.

Rod: Milinkovići, Vasojevići, Kneževići, Bubanje.

23.              Tripković Vukašin

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od Sjenice i autobuske stanice 14 km, a od osnovne škole 2 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Struju su dobili 1982. godine. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Morače.

Rod: Milinkovići, Vučkovići, Čvorovići, Dumići.

24.              Čvorović Janko

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od autobuske stanice 15 km, a od osnovne škole 3 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nije opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz okoline Mojkovca.

Rod: Sredojevići, Tripkovići, Milikići.

25.              Novaković Miloš

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od autobuske stanice 14 km, a od osnovne škole 2 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, ali poseduje sanitarne uređaje i vodu.

Poreklo: doselili su se iz Crne Gore.

Rod: Milikići, Vučkovići, Čvorovići, Vranići, Gobeljići.

26.              Biberović Sadrija

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od autobuske stanice 14 km, a od osnovne škole 2 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala i nije opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Dva lica su učenici osnovne škole. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se iz Crne Gore.

Rod: Fazlići, Koraći, Hajradinovići, Mašovići, Šmrkovići.

27.              Biberović Kujo

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od autobuske stanice 14 km, a od osnovne škole 2 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i opremljena je sanitarnim uređajima i vodom. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se iz Crne Gore.

Rod: Rahići, Ramovići, Halilovići, Baždarevići, Mašovići, Šmrkovići.

28.              Biberović Sulejman

Domaćinstvo ima 9 članova. Udaljeno je od autobuske stanice 14 km, a od osnovne škole 2 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, ali je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, a jedno van teritorije Sjeničkog kraja. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se iz Crne Gore početkom XIX veka.

Rod: Rahići, Mašovići, Šmrkovići.

29.              Biberović Mulaz

Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno je od autobuske stanice 14 km, a od osnovne škole 2 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, ali je opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se iz Crne Gore.

Rod: Koraći, Mašovići, Šmrkovići, Sejdovići.

30.              Šmrković Rahim

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od osnovne škole 0,5 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala i opremljena je sanitarnim uređajima i vodom. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Ivanjice.

Rod: Kučevići.

31.              Čolović Nedeljko

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od autobuske stanice 15 km, a od osnovne škole 3 km. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: doselili su se početkom XIX veka iz Crne Gore.

Rod: Petrići, Vranići, Boškovići, Rakonjci.

32. Vučković R. Milan, 2 člana domaćinstva;

33. Biberović Šućro, 5 članova;

34. Biberović Džibo, 2 člana;

35. Biberović Šaban, 5 članova;

36. Biberović Nezo, 1 članova;

37. Biberović Sado, 5 članova;

38. Sredojević Gojko, 4 člana;

39. Jakovljević Gradimir, 7 članova;

40. Kostović Mileva, jednočlano domaćinstvo;

41. Vučković Vukojica, 4 člana;

42. Dumić Miljojko, 2 člana;

43. Dumić Vojislav, 2 člana;

44. Čvorović Ranko, 3 člana;

45. TripkovićLjubomir, 2 člana;

46. Tripković Dragojlo, 2 člana;

47. Čvorović Radoslav, 2 člana;

48. Dumić Vukomir, 2 člana;

49. Čvorović Rada, 2 člana;

50. Vučković Velibor, 4 člana domaćinstva;

 

Iseljena domaćinstva iz sela Božov Potok:

1.                  Šmrković Ćazim

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se 1944. godine u Brodarevo radi boljeg života. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

2.                  Vučković Novak

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili se 1972. godine u Ilićevo (Kragujevac) iz ekonomskih razloga. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

3.                  Čolović Đoka

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su se 1965. godine u Ribnicu (Kraljevo) radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme. Porodična slava: Sv. Nikola.

4.                  Čolović Kiro

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se 1948. godine u Ribnicu (Kraljevo) radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme. Porodična slava: Sv. Nikola

5.                  Čolović Radisav

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1963. godine u Kragujevac (Vinogradi) radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme. Porodična slava: Sv. Nikola.

6.                  Čolović Miroslav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1972. godine u Ljubić kod Čačka iz ekonomskih razloga. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme. Porodična slava: Sv. Arhangel Mihailo.

7.                  Čvorović Relja

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se 1963. godine u Ljubić kod Čačka iz ekonomskih razloga („radi boljeg života”). Nosilac domaćinstva je bez školske spreme. Porodična slava: Sv. arhangel Mihailo.

8.                  Čvorović Miloš

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su se 1963. godine u Ljubić kod Čačka radi zaposlenja i školovanja. Dva lica u domaćinstvu su bez školske spreme, a 6 lica je završilo osmogodišnju osnovnu školu. Porodična slava: Sv. Arhangel Mihailo.

9.                  Dumić Vukašin

Domaćinstvo ima 10 članova. Iselili su se 1964. godine u Atenicu (Čačak) iz ekonomskih razloga. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme. Porodična slava: Sv. Nikola.

10.              Vučković Ilija

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Kraljevo.

11.              Novaković Srboslav

Domaćinstvo nma 7 članova. Iselili su se 1963. godine u Atenicu kod Čačka radi zaposlenja i školovanja. Dva člana domaćinstva su bez školske spreme, a 5 članova je završilo osmogodišnju osnovnu školu. Porodična slava: Sv. Nikola.

12.              Vučković Ilija

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Kraljevo.

13.              Dumić Mile

Domaćinstvo ima 5 članova. Isslili su se u Kragujevac.

14.              Tripković Milan

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se u Čačak.

15.              Tripković Ilija

Domaćinstvo ima 4 člana Iselili su se 1963. godine u Ljubić kod Čačka radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva js bez školske spreme. Porodična slava: Sv. Petar.

16.              Biberović Ramzo

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Sarajevo.

17.              Biberović Nedžiba

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Ivanje kod Prijepolja.

18.              Biberović Rizvan

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Novi Pazar.

19.              Biberović Ibrahim

Dmaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se u Sjenicu.

20.              Biberović Kasum

Domaćinstvo ima 10 članova. Iselili su se u Sjenicu.

21.              Vučković Sreto

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Čačak.

22.              Čvorović Rastko

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Čačak.

23.              Šmrković Bajram

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1959. godine u Novu Varoš radi zaposlenja i školovanja. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

24.               Dumić Miloljub

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su se 1970. godine u Ljubić kod Čačka radi zaposlenja i školovanja. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme. Porodična slava: Sv. Nikola.

25.              Dumić Mirko

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se 1959. godine u Sjenicu radi zaposlenja i školovanja. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme. Porodična slava: Sv. Nikola.

26.              Čolović Đoko

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su se 1963. godine u Ribnicu kod Kraljeva radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme. Porodična slava: Sv. Nikola.

27.              Novaković Veljo

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1958. godine u Prijepolje radi zaposlenja i školovanja. Dva lica su bez školske spreme, a 2 sa osmogodišnjom osnovnom školom. Porodična slava: Sv. Nikola.

28.              Tripković Sreto

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1964. godine u Ljubić kod Čačka radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme. Porodična slava: Sv. Nikola.

 

Pojedinci iseljeni iz sela Božov Potok:

1. Biberović Aziz, iseljen u Sjenicu;

2. Biberović Zeno, iseljen u Sloveniju;

3. Biberović Husnija, iseljen u Skoplje;

4. Biberović Ramo, iseljen u Sloveniju;

5. Biberović Iso, iseljen u Sarajevo;

6. Biberović Huso, iseljen u Nemačku;

7. Biberović Huzeir, iseljen u Sarajevo;

8. Biberović Esad, iseljen u Sarajevo;

9. Biberović Hazir, iseljen u Sarajevo;

10. Biberović Meho, iseljen u Sarajevo;

11. Biberović Nusret, iseljen u Sarajevo;

12. Biberović Ismet, iseljen u Sarajevo;

13. Biberović Suljo, iseljen u Sarajevo;

14. Biberović Nedžib, iseljen u Francusku;

15. Biberović Izet, iseljen u Francusku;

16. Biberović Muradif, iseljen u Sarajevo;

17. Biberović Medo, iseljen u Rusiju;

18. Biberović Safet, iseljen u Nemačku;

19. Biberović Nedžad, iseljen u Rusiju;

20. Biberović Mujo, iseljen u Novi Pazar;

21. Biberović Habib, iseljen u Sarajevo;

22. Biberović Redžo, iseljen u Prijepolje;

23. Biberović Rifat, iseljen u Nemačku;

24. Biberović Mevludin, iseljen u Nemačku;

25. Biberović Rasim, iseljen u Sarajevo;

26. Biberović Zejnil, iseljen u Sjenicu;

27. Sredojević Mirko, iseljen u Beograd;

28. Sredojević Dragiša, iseljen u Čačak;

29. Sredojević Dole, iseljen u Novi Sad;

30. Sredojević Rade, iseljen u Novi Sad;

31. Sredojević Dragoslav, iseljen u Čačak;

32. Novaković Krune, iseljen u Prijepolje;

33. Tripković Jegdo, iseljen u Čačak;

34. Tripković Aleksandar, iseljen u Čačak;

35. Tripković Rodoljub, iseljen u Čačak;

36. Tripković Radojle, iseljen u Beograd;

37. Tripković Grujo, iseljen u Beograd;

38. Tripković Dobrašin, iseljen u Beograd;

39. Tripković Slavoljub, iseljen u Gornji Milanovac;

40.Tripković Puniša, iseljen u Beograd;

41. Vučković Rodoljub, iseljen u Prijepolje;

42. Vučković Miloljub, iseljen u Kragujevac;

43. Vučkdvić Vladanko, iseljen u Beograd;

44. Vučković Radeta, iseljen u Sjenicu;

45. Vučković Puniša, iseljen u Čačak;

46. Vučković Jole, iseljen u Leskovac;

47. Čvorović Radič, iseljen u Čačak;

48. Čvorović Radiša, iseljen u Beograd;

49. Čvorović Dušan, iseljen u Beograd;

50. Vučković Srbo, iseljen u Čačak;

51. Čvorović Srbo, iseljen u Čačak;

52. Čvorović Ratomir, iseljen u Prijepolje;

53. Čvorović Čedo, iseljen u Sjenicu;

54. Čvorović Vukoje, iseljen u Čačak;

55. Čvorović Ljubivoje, iseljen u Čačak;

56. Čvorović Savo, iseljen u Čačak;

57. Čvorović Hranislav, iseljen u Sjenicu;

58. Čvorović Živojin, iseljen u Sjenicu;

59. Dumić Staniša, iseljen u Kraljevo;

60. Dumić Šaca, iseljena u Kraljevo;

61 .Dumić Čedo, iseljen u Kraljevo;

62. Tripković Zoran, iseljen u Kragujevac;

63. Tripković Radoman, iseljen u Kragujevac;

64. Tripković Đuro, iseljen u Kraljevo;

65. Tripković Jelisije, iseljen u Kraljevo;

66. Tripković Slavko, iseljen u Kraljevo;

67. Dumić Radenko, iseljen u Kraljevo;

68. Dumić Dragoljub, iseljen u Kraljevo;

69. Dumić Slavoljub, iseljen u Čačak.

Navedeni podaci ukazuju na to da su se stanovnici Božovog Potoka (Gornjeg Gonja) iseljavali pretežno u Čačak, Sarajevo, Kraljevo, Sjenicu, Beograd i Kragujevac. Pojedinci su se selili i u inostranstvo (Slovenija, Nemačka, Francuska i Rusija).

U ovom selu se broj stanovnika do 19 godina starosti u periodu od 1971. do 2002. godine smanjio 85%, a povećao se broj stanovnika sa 60 i više godina života za 4%. Indeks starenja je 1971. bio 0,25, 1991. godine 0,90, a 2002. godine 1,77 indeksnih poena. Podaci o indeksu starenja ukazuju na to da se stanovništvo ovog sela približava kategoriji starog stanovništva, što može da uslovi i dalje intenzivira negativne demografske procese.

Stanovništvo po veroispovesti

Godina            1991.   %

pravoslavni  197      71,38

muslimani     79        28,62

ostali            –           –

Stanovniiipvo po nacionalnoj pripadnosti

Godina            2002.   %

Srbi               142      72,82

Bošnjaci        26        13,33

Muslimani    25        12,82

Ostali            2          1,03

Po veroispovesti u Gornjem Gonju je 1991. godine bilo 71,38% pravoslavnog i 28,63 muslimanskog stanovništva. Po popisu 2002. godine u selu je po nacionalnoj pripadnosti bilo 72,82% Srba, 13,33% Bošnjaka, 12,82% Muslimana i 1,03% ostalih. Meštani smatraju da su se njihovi preci doselili iz Crne Gore u XVIII veku. Srpsko stanovništvo slavi Sv. Nikolu, Sv. Trifuna, Sv. Petku, Sv. Stefana i Sv. arhangela Mihaila.

U selu je 1961. bilo 577 stanovnika preko 15 godina starosti, 1981. godine 313, 1991. godine 220 stanovnika i 2002. godine 168 stanovnika. Od 1981. do 2002. godine broj lica bez školske spreme se smanjio 60%, sa 4 razreda osnovne škole 64% i sa osnovnom školom 39%, a povećao se broj lica sa srednjom školom 42%. Prema podacima iz 1961. i 2002. godine evidentirano je po jedno lice sa višom školom, a 1981. godine 4 lica, dok je sa završenim fakultetom 1991. evidentirano jedno lice, baš kao i 2002. godine. Podaci iz 1961. pokazuju da je selo imalo 144 nepismena lica (25,95%), 1991. godine 27 (12,27%), a 2002. godine 23 (13,69%) lica.

Domaćinstva izvore prihoda uglavnom ostvaruju iz poljoprivrede kako 1991. (84,41%), tako i 2002. godine (65,22%). Međutim, stočni fond je u periodu od 1991. do 2002. godine drastično smanjen. Prema podacima iz 1991. evidentirana je 1.401 ovca, kao i 751 grlo goveda, a 2002. godine 157 ovaca i 350 grla goveda. Ovako drastično smanjenje stočnog fonda uglavnom je uslovljeno nemogućnošću plasmana stoke i stočarskih proizvoda.

 

IZVOR: UNIVERZITET U BEOGRADU GEOGRAFSKI FAKULTET, Mila A. Pavlović: SELA SJENIČKOG KRAJA antropogeografska proučavanja – naučna monografija, štampa „Forma B“, Beograd, 2009. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Bojana Čvorović

    Ne postoji Čvorović Živojin. Ime je Živorad…..

  2. Sretko Dumic

    Zašto su neki nosioci domaćinstva pominjani dva puta, a neki su pominjani i sa pravim imenima a onda i pod nadimkom.Na primer sadrija i sado, sulejman i šaban…su iste osobe.

  3. Mirjana

    Zasto nema nigde porodice Dumić Savka.Savko je živeo 90god u Gonju ali se nigde nepominj

  4. Bojana

    Čvorović je Živorad. Nije Živojin. Pozdrav i sve najbolje