Poreklo prezimena, selo Adrovac (Rača)

26. novembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Adrovac, opština Rača – Šumadijski okrug. Prema knjizi Todora Radivojevića „Naselja u Lepenici“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

Adrovac

Položaj naselja.

Adrovac je zaselak varošice Rača, od koje je udaljen dvadesetak minuta hoda prema severozapadu. Prostire se sa obe strane potoka Uljara, koji se zove i Bošnjanski Potok, jer teče od Bošnjanske Bare u selu Bošnjanu. Osim tog potoka seoski atar navodnjavaju potok Kragujevčić i reka Rača, koj čini južnu stranu granice adrovačkog atara i u koji se sa leve strane ulivaju oba pomenuta potoka. Potoci ne plave ni kuće niti seoska imanja, jer su siromašnoi sa vodom. Kragujevčić presušuje svakog leta. Rača pak, prilikom poplava plavi polja u dolinskoj ravni ali nikada ne dohvata kuće adrovačke.

Vode.

Naselje se za sve potrebe služi vodom iz kopanih đermova dok tekuću vodu koriste koriste samo ponekad – za pojenje stoke i pranje rublja. Ceo Adrovac ima svega 5 đermova u kojima voda nikada ne presušuje.

Zemlje i šume.

Imanja adrovačka su odmah iza kuća, do najdaljih nema više od pola sata hoda. Mesta na kojima se nalaze njive nazivaju se: Adrovačko Brdo, Adrovačko Polje, Bara, Belosavac, Bošnjački Potok, Breesnik, Brdo, Breg, Valjevka, Varoško Brdo, Velika Njiva, Vinogradi, Gaj, Glavica, Dolovi, Drenovo, Kragujevčić, Livade, Međakovac, Njiva, Parlog, Polja, Potok, Rača, Račansko Brdo, Reka, Ribni, Salana, Selište, Stari Drum, Stao Groblje i Staro Kućište.

Livade su na mestima zvanim: Valjevka, Gaguljka, Marinkovac, Seoska Livada i Stankovica..

Šume su u Kragujevčiću i u Šumaricama.

Tip naselja.

Adrovac se ne deli na krajeve i ima zbijene, gotovo ušorene kuće u dve ulice, koje se seku u obliku krsta. Na dan 31. jula 1903. godine imao je 18 kuća u kojima je živelo 147 stanonika i 5 rodova. Prema popisu iz 1910. godine i 1921. godine Adrovac se ne pominje kao poseban zaselak već je uračunat i varošicu Rača, sa kojom čini jednu opštinu.

Ime naselju.

Ime Adrovac su sobom doneli njegovi osnivači koji su se doselili iz Adrovca u srezu moravskom, danas Gornji i Donji Adrovac.

Starine u naselju.

U ataru Adrovca ima ostataka starog puta koji je, u tursko doba, vodio pored reke Rače za Topolu. U narodu poznat kao Stari Drum.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Mada se Adrovac prvi put pominje u popisu stanovništva 1890. godine a u literaturi se najpre pominje u Milićevićevoj „Knežini Srbiji“ 1876. godine, ipak je on mnogo starijeg datuma, jer je osnovan u doba Prvog ustanka, 1809. godine kada je pobunjena raja bežala ispred najezde turske vojske. On je nastao na trlima varošice Rača. Osnovala su ga dva roda, Milojevići i Ilići. Najveći deo stanovništva Adrovac je dobio prirodnim priraštajem a broj kuća deobom i raspadanjem zadruga. Doseljavanjem posle osnivanja povećao se samo za 3 roda u 8 kuća.

Adrovačko stanovništvo doseljeno je iz neposrednog sliva Binačke Morave (2 roda – 15 domova), iz Jasenice, Makedonije i sa Kosova – sve po jedan rod i jedna kuća.

Dva roda dobegla su ovamo u zbegove a dva su doseljena na ženino imanje dok jedna kuća vodi poreklo od dunđerina.

Prvo naselje adrovačko bilo je u današnjem selištu, ispod današnjeg druma Rača – Natalinci, u ravni Račinske doline i dosta blizu reke. Potom se počeo pomestati na strane kose zbog opasnosti od polave. Ceo zaselak premešten je docnije na teme kose u ušoren 1838. godine po naredbi Kneza Miloša.

Naselje nema svoje groblje, već mu se stanovništvo kopa u račanskom groblju, koje je zajedničko za Adrovac, varošicu Raču i sela Vučić, Miraševac, Popović i Donju Raču.

Adrovac slavi Prvi dan Trojica, Preslava-zavetina su Mladenci.

Rodovi:

Ilići, doseljeni o Prvom Ustanku iz Adrovca u Binačkoj Moravi, slave Aranđelovdan

Milojevići, doseljeni o Prvom Ustanku iz Adrovca – donji sliv Golijske Morave, slave Aranđelovdan.

Pavlovići su se doselili sa Kosova, slave Aranđelovdan.

Antići, doselili su se iz Skoplja-Makedonija 1843. godine, slave Nikoljdan.

Dimitrijevići su iz Aranđelovca 1883. godine, slave Aranđelovdan.

Zanimanje stanovništva.

Stanovnici Adrovca se bav isključiovo zemljoradnjom. Od poljoprivrednih proizvoda najviše se seje kukuruz, pšenica, ovas i ječam.

U Adrovcu od domaćih životinja meštani poseduju 3 kunja, 36 goveda, 96 svinja, 161 ovaca, živine 641 i 233 košnice.

U ovom selu postoji i jedna ciglana.

 

IZVORTodor Radivojević – Naselja u Lepenici. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.