Порекло презимена, село Дворови (Бијељина)

6. октобра 2014.

коментара: 26

Порекло становништва села Дворови, општина Бијељина. Према Етнолошкој монографији Радмиле Кајмаковић СЕМБЕРИЈА. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Dvorovi

ДВОРОВИ имају 513 кућа. Делови села су: Дворови Ханиште (са махалама Гајеви, Ханиште, Љесковача и Мијатовићи), Дворови Ракић (са махалама: Јовановића махала, Плавшићи, Ракићи и Симојловићи), Дијелови и Крива Бара. По народном предању све породице досељене су из Херцеговине.

Старинцима се сматрају:

Савићи (Ђурђевдан),

Василићи, –Плавшићи и –Ракићи, звани Јовичићи, Стевановићи и Перићи (Никољдан).

Лопандићи, звани Јовановићи, Пантићи и Ђојићи (Трипуњдан) од Ђурића из Дабра су,

Станчићи, звани и Матићи, Вуковићи, раније и Думићи (Јовањдан) из Невесиња су.

Симојловићи (Стјепањдан), из Србије дошао тесар пре пет генерација,

Танасићи, зван и Вићановићи (Јовањдан) из Црне Горе (по другима из Невесиња), дошло пет рођака Лакетића, четворица се населила у Броцу, један у Дворовима.

Ђурићи из Попова у Херцеговини, звали се Спаравало.

Максимовићи (Ђурђевдан), из Србије, пореклом од Арсенића,

Арсеновићи (Лучиндан) из Србије,

Арсеновићи, звани и Максимовићи и Шикоњић (Стјепањдан), из Србије,

Николићи, звани и Брковићи (Јовањдан), из Чађавице,

Бубњевићи, из Брда,

Селаковићи из Србије,

Остојићи (Мратиндан) из Даздарева.

Махала Дијелови насељена је Херцеговцима који су у Дворове доселили из Кривака. То су:

-Станојевићи,

-Ђурићи,

-Пантићи,

-Лукићи,

-Петровићи,

-Саватићи и

-Јефтићи.

Непознатог порекла су:

Петровићи (Никољдан),

Мајсторовићи (Вартоломејевдан).

Матићи (Никољдан),

Јовићи (Никољдан),

Његовановићи (Лучиндан),

Марјановићи (Никољдан).

Симићи (»Чимијана« – Јоаким и Ана),

Ђокићи (Ђурђевдан),

Михајловићи (Никољдан),

Тодићи (Ђурђевдан).

Нешковићи (Јовањдан) и

Тошићи (Јовањдан).

У Кривој Хари су:

Драгићи из Градачца,

Ђурићи из Подгоре код Власенице,

Мирковићи из Остојићева,

Лукићи, звани Драгојловићи, ИЗ Љесковаче.

Лукићи, звани Шојићи из Градачца и

Илићи из Остојићева.

После ослобођења 1945. године колонизирани су из околине Шековића:

-Павловићи, -Барјактаровићи, -Ступари, -Кусмук, -Продановић, -Цвјетковић и -Пјевачић.

У селу су и следеће породице:

Видић,

Тошковић.

Сеоска »молитва« је Покрижак, осим махале Дијелови, чија је молитва прва недеља после Тројица. Село има једно заједничко гробље за све махале, осим Дијелова, који имају посебно гробље.

 

ИЗВОРРадмила Кајмаковић – Семберија, Етнолошка монографија, Посебни отисак из „Гласника Земаљског музеја Босне и Херцеговине у Сарајеву, Етнологија, Нова серија свеска XXIX, 1974“, Сарајево, 1974. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (26)

Одговорите

26 коментара

 1. Лола

  Молим администратора да направи исправку, коју сам тражила. Исто ми је веома важно јер сам истрајна и упорна, управо због свега раније писаног.
  Вјерујем да ме разумијете. Искрено, када неко од насљедника, дође до сазнања, да неког од његових нема и то у Монографији Семберија, осјећа обавезу да напомене постојање његове дједовине, његовог поријекла!

  Са захвалношћу и поштовањем,
  Ловћенка Лола Поповић из Бара

 2. Његић

  Поштовани,

  Његовановићи не постоје у Дворовима, само Његићи. Доселио је се Њего са породицом првом половимом 19тог века , са браћом и сестрама, из племе Требјешана (Стара Херцеговина), које је живјело недалеко од Никшића, око брда Требјесе. Године 1711. учествују у рату против османске власти. Племе је тада бројало и до 1000 бораца. Под притиском Османлија, морали су се иселити (1711) на Чево, гдје су живјели сљедећих 30 година. По повратку у околину Никшића, настављају се супростављати Османлијама, под чијим су притиском поново били принуђени на исељавање. Један дио Требјешана се 1804. године, иселио у Русију (23 породице са 97 чланова) после тру посете сердара Малише – Мине Петровића Петрограду. Дио њих је привремено прешао у Горњу и Доњу Морачу, а 1804. су прешли у Дробњаке (Струг, Малинско и Сировац). Данас на територији Шавника постоје још три куће братства Његића, село Буковац. На простору Дробњака су формирали ново племе – Ускоке.
  Иначе су у Дробњацима променили славу, односно преузели су Светог Ђорђа, а иначе је изворна Крсна слава племена сви Требјешана Свети Лука.
  P.S. Требјешани су и Ристићи у засеоку Тријешница, као и Аничићи (пре Његићи) у Бадовинцима (Богатић, Србија).

  Молио бих администратора да уради исправку, захваљујем.

 3. Жељкa Лукић

  Имам молбу да се изврши исправка у дијелу који се односи на Дијелове. Дијелови нису “махала”. “Махала” је турска ријеч, а ми смо Срби и говоримо српским језиком. Дијелови су село. Сада су већ и посебна мјесна заједница. Нису више у саставу Дворова, јер је дошло до насељавања српског становништва послије рата. Насеље Дијелови утростручило је број становника. Породица Лукић у Дијеловима слави такође Св. Вартоломеја 7. септембра, породица Петровић и породица Јефтић славе Св. Ђорђа.
  Унапријед се захваљујемо.

 4. Маре

  Не знам зашто нисте поменули породице Марковић. Постоје дуго година, којих има у Кривој Бари и Тријешници.

  • Бранко Тодоровић

   Није то до нас Маре, већ до аутора из чије књиге је господ Ананић пренео текст, а разлози могу бити разни. У сваком случају, то што неког нема, не значи да га није било, вероватно је коришћен извор у коме ваших тада није било (моја претпоставка је Додмовник, црквени попис, какви су организовани на тим просторима отприлике око почетка прошлог века). Ако бисте ви знали откад су тачно ваши тамо, тј. ко вам се први доселио, можда бисмо нашли и одговор на питање зашто их нема овде поменутих, а било би корисно да нам поменети и коју крсну славу славе Марковићи из Дворова. 😉

   • Маре

    Марковићи славе Светог Николу, а преслава је Покрижак (мали Спасовдан). Мислим да и у Тријешници исто славе. Према неким причама, досељени су из Црне Горе, и то из мјеста Марковићи код Будве ако се не варам. Нажалост, ово су само приче, па ако неко зна нешто о Марковићима, нека помогне. Такође, Марковића има у Ченгићу, одакле ми мајка, тако да сам дупли Марковић 🙂

    • Бранко Тодоровић

     Ако је у питању предање, могло би бити истинито, ако је у питању нека конструкција (нпр. неки члан породице некад чуо да имају неки Марковићи код Будве, па одмах закључио да су и његови одатле).

     Нажалост, није ми познато да је било где обрађена Крива Бара и Тријешница, тако да би требало потражити мало по литератури за простор Херцеговине и Црне Горе где има Марковића са крсном славом Никољдан, или генетски тестирати неког мушког Марковића, па би се можда одредило и ком племену припадате.

     Волео бих да могу више помоћи, али то је све што могу да препоручим, у нади да ће се можда још неко с временом јавити, те знати можда неки податак више. 😉

 5. goran

  Gopsođa Lola koja je toliko insistirala da se prezimena Vidić i Tošković upišu u Dvorove već u prvom komentaru kaže da su oni bili naseljeni u Popovima. Popovi nisu Dvorovi to je i laiku jasno kada ukuca imena mjesta u google map, a ovaj tekst je koliko vidim o porijeklu prezimena u selu Dvorovi, a ne Popovi. Autor monografije Kajmaković je dobro odradila svoj posao, terenski prije svega, i nije u redu sad svako ko se javi da upisujete njegove dopune jer ljudi su izgubili kontakt sa geografskim podnebljem. To što su Popovi blizu Dvorova nema nikakve veze, blizu su i Trnjaci, Triješnica, Amajlije, Međaši pa jel treba sad da upisujemo i prezimena iz tih sela. Administratori ne treba da unose više ovakve dopune zasnovane na jakim emocijama pojedinaca, posebno kada imate tako jedan dobar i validan izvor poput Etnoloških istraživanja R.Kajmaković. Porodice Vidić i Tošković nisu nikada živjele u Dvorovima, a ako su nekada živjele u zaseoku Dijelovi treba ih upisati taksativno u Dijelovi, a ne Dvorovi.

 6. Lovcenka Lola Popovic

  Odavno sam van dopisivanja u vezi prezimena moje ujcevine.
  Gospodine Gorane, niti sam glupa niti neobrazovana, a emotivna jesam. Zasto ne bih bila? Ko ste vi i svi koji tako misle da me upucujete na google map-u i da mi pametujete o geografskom pojmu sva tri sela, koje poznajem od rodjenja.
  Decidna sam bila da su Toskovici naseljeni u Popovima i u Dijelovima. Odlicno znam gdje su I Popovi i Dijelovi i Dvorovi.
  Ako ste toliko Vi emotivno povrijedjeni sto ja trazim upis prezimena mojih predaka, to je Vas problem- izjasnila sam se da su prezime Vidic i Toskovic u Dijelovima kao i u Popovima( a nigdje ih u pomenutoj monografiji nema!). Sta Vama ne odgovara? Valjda su zasigurno na tim prostorima puno, puno prije Vaseg i mog rodjenja.
  Moj otac ima 90 god i savrsene je mentalne sposobnosti ( mozete se uvjeriti u to) i valjda je i on kao zet domacinske kuce Toskovic nesto istinito smio dodati. Najbolje da administratoru se obratite, jer se i dalje u kontekstu sa sasvim drugim zaseomom ( selom) pravi promasaj. A moj savjet za Vas je da posjetite zive ljude tog prezimena u Dijelovima i Popovima. I hvala Bogu da je tako jer prema Monografiji oni ne postoje- sacuvaj Boze. Uvazavam greske bilo koje vrste posebno kod sakupljanja tragova o porijeklu i bitisanju prezimena, ali zaista mi u vezi istog neoravedno drzite i geografski i istorijski cas.
  Zao mi je, dosta mi je jaka genetika iz tih oblasti i nisam napravila nikakvu gresku. Mislim da niste temeljno procitali moje intervencije. ONE SU NA MJESTU JER POSTOJE, PONAVLJAM, ZIVI POTOMCI TOSKOVICA U DIJELOVIMA I POPOVIMA ( zasto bi se zaboravili i VIDICI, barem taj ogranak koji nije imao muskih potomaka?).
  Vasa filosofija nema istinit prilaz.
  Oprosticu se od Vas, na kukturan nacin , ali u uvjerenju da smo sami prema sebi najgori. Zaista ne znam sta je poenta Vaseg komentara?!?
  Pozdrav,
  Lovcenka Lola Popovic iz Bara, CG

 7. goran

  Poštovana Lolo, da li vidite da je tema poreklo prezimena Dvorovi, a selo Popovi niti je obrađeno originalno u tom etnološkom dokumentu niti se pominje ni u monografiji i ovde gde je prenet deo tog istraživanja. U tome je poenta mog komentara, d ainssitirate na upisu nečega što nije tema.

 8. Марко

  Што се тиче колонизованог становништа, Барјактаревићи су доселили из Доње Слатине ( Горњи Рибник) код Кључа, Ступари су из околине Б. Петровца, Пјевачић из околине Чајнича, Кусмук “од Сарајева”, Продановић ” од Сарајева” највероватније Пале.

 9. Dejan Tomic

  Postovani,vidim da ne postoji u ovom popisu poreklo familije Tomic iz zaseoka Haniste. Pa bih voleo da se ucini nesto po tom pitanju. Srdacan pozdrav

 10. Sreten

  Boli me da se nigdje ne pominje jedna od najstariji prezimena simeunovic.