Poreklo prezimena, selo Trstena (Kosovska Mitrovica)

22. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Trstena, opština Kosovska Mitrovica (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Kopaonika, južno od Crnog vrha (1364 m), a zapadno i južno od vrha Duhovca (1134 m). Kroz selo protiču Veliki potok i reka Vrelo.

Razbijenog je tipa. Deli se na tri mahale, čiji su nazivi po rodovima koji u njima žive. Kuće su na okupu samo u mahali Zumberovića, a isto tako i desetak kuća u mahali Grbovića. Svi ostali delovi sela su razbijeni na grupice od po dve do tri kuće. Udaljenja između tih grupica iznose 200-500 m.

Na ataru ovog sela prema Gumništu jedno se mesto zove Vori Škaut (Sloveninov grob). Tu je, kažu, bilo veliko groblje, čiji se tragovi više ne poznaju. Preci sadašnjih Arbanasa. U selu su početkom 19. veka zatekli selo kao čiflik „bega iz Peći”, na kome su čifčije bili preci sadašnjih Arbanasa iz Pasome i jedan rod meštana Srba koji je već bio u islamu. I preci sadašnjih Arbanasa su sve do oko 1860. bili čifčije, kada su, kažu, kupili selo.

Arbanaški rodovi:

Azlanović (10 k.) i – Bećirović (11 k.), od fisa Šalje. Doselili se iz Šalje u Malesiji početkom 19. veka. Pojasevi za Bećiroviće u 1933. od doseljenja: Beka (Bećir), Zećir, Jašar, Dema.

Poarbanašeni srpski rod je – Grbović (24 k.). Zatečen u selu još sredinom 18. veka pri doseljenju onih Arbanasa koji sada žive u Pasomi. Na islam prešli u drugoj polovini 18. veka za vreme življenja tih Arbanasa u ovom selu. Ušli su u fis Šalju, fis svoga sela i sela u susedstvu.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.