Poreklo prezimena, selo Trlabuć (Vučitrn)

22. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Trlabuć (ranije Trlobuć), opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Kopaonika, u gornjem delu doline Krive reke i Kiselog potoka.

Razbijenog je tipa. Deli se u tri mahale čiji su nazivi po rodovima koji u njima žive. Kuće u mahalama su zbijene. Udaljenja između mahala su 200-300 m.

Sada u selu žive samo Arbanasi, ali su njihovi preci zatekli Srbe u selu kao čifčije u nekog bega iz Vučitrna. Od njega su, kažu, njihovi preci kupili čiflik, a Srbi se onda raselili. Na te Srbe ukazuje topografski naziv Konaku Arses (Arsina Pojata).

Rodovi:

Osmanović (5 k.), – Alijović (11 k.) i – Zeneljović (8 k.), svi od fisa Beriša. Doselili se svi u isto vreme, oko 1800, iz Skadarske Malesije. Prvi rod sa ostalim nije u srodstvu, dok su druga dva roda međusobno bliži rođaci.

Vidušić (1 k.), od fisa Šalje. Preseljen oko 1895. iz Vidušića (Kopaonička Šalja).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.