Порекло презимена, село Сврчина (Урошевац)

21. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Сврчина, општина Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Svrcina

Село је између речице Сазлије на истоку и железничке пруге на западу, на десној страни једне суве долинице, која се, окренута северу, пружа између брда Главице (608 м) и Бабушког Брда (571 м).

Збијеног је типа. Већи део села (10 к.)је на напред описаном месту, а мањи део (2 куће) је око 2 км југоисточно, под Главицом. Тај мањи или издвојени део зове се Бајрамовић или Спасић по роду који у њему живи. Главни део села се, као мало насеље, не дели на махале.

Село је под именом Сврчин познато из наше историје по дворовима Немањића у њему. Садашњи најстарији родови су затекли село, у коме је било и Срба чифчија и Срба земљопоседника.

Родови:

Лабјан (6 к.), поисламљени и поарбанашени Срби. Пресељени из Лабљана око 1830, али као муслимани, док им је отац пресељеног претка био у православљу. Појасеви у 1932. од досељеног претка: Нура, Амит, Ћерим, Ћазим (35 г.). Ушли су у фис Краснић. Предак Нура је затекао Србе у селу ,,од којих је неки Станимир („Старамир”) био богат и живео на своју земљу, док су други били чифчије у Суљчевића из Приштине. Срби су се потом расељавали, неки чак по доласку мухаџира. Срби Мутавџијини у Трну знају своју старину у овом селу, одакле су се иселили око прелаза 18. у 19. век.

Бајрамовићи или Спасићи (2 к.), поисламљени и поарбанашени Срби. Пресељени као православни из Глоговца ускоро после Лабјана. Појасеви уназад у 1932. од досељења: Реџеп (45 г.), Браим, Бајрам, Кеља. Овај је Кеља био Србин, само му српско име не казују. Ушли су у фис Соп.

Мираши (1 к.), од фиса Битића. Пресељени из Мираша кад и Спасићи.

Брезниц (2 к.), од фиса Гаша. Мухаџири из Брезнице (Топлица).

Павловић (1 к.). Досељен 1930. из Тулара (Јабланица) на купљено имање. Старином је из Црне Горе.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.