Poreklo prezimena, selo Svrčina (Uroševac)

21. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Svrčina, opština Uroševac (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Svrcina

Selo je između rečice Sazlije na istoku i železničke pruge na zapadu, na desnoj strani jedne suve dolinice, koja se, okrenuta severu, pruža između brda Glavice (608 m) i Babuškog Brda (571 m).

Zbijenog je tipa. Veći deo sela (10 k.)je na napred opisanom mestu, a manji deo (2 kuće) je oko 2 km jugoistočno, pod Glavicom. Taj manji ili izdvojeni deo zove se Bajramović ili Spasić po rodu koji u njemu živi. Glavni deo sela se, kao malo naselje, ne deli na mahale.

Selo je pod imenom Svrčin poznato iz naše istorije po dvorovima Nemanjića u njemu. Sadašnji najstariji rodovi su zatekli selo, u kome je bilo i Srba čifčija i Srba zemljoposednika.

Rodovi:

Labjan (6 k.), poislamljeni i poarbanašeni Srbi. Preseljeni iz Labljana oko 1830, ali kao muslimani, dok im je otac preseljenog pretka bio u pravoslavlju. Pojasevi u 1932. od doseljenog pretka: Nura, Amit, Ćerim, Ćazim (35 g.). Ušli su u fis Krasnić. Predak Nura je zatekao Srbe u selu ,,od kojih je neki Stanimir („Staramir”) bio bogat i živeo na svoju zemlju, dok su drugi bili čifčije u Suljčevića iz Prištine. Srbi su se potom raseljavali, neki čak po dolasku muhadžira. Srbi Mutavdžijini u Trnu znaju svoju starinu u ovom selu, odakle su se iselili oko prelaza 18. u 19. vek.

Bajramovići ili Spasići (2 k.), poislamljeni i poarbanašeni Srbi. Preseljeni kao pravoslavni iz Glogovca uskoro posle Labjana. Pojasevi unazad u 1932. od doseljenja: Redžep (45 g.), Braim, Bajram, Kelja. Ovaj je Keljabio Srbin, samo mu srpsko ime ne kazuju. Ušli su u fis Sop.

Miraši (1 k.), od fisa Bitića. Preseljeni iz Miraša kad i Spasići.

Breznic (2 k.), od fisa Gaša. Muhadžiri iz Breznice (Toplica).

Pavlović (1 k.). Doseljen 1930. iz Tulara (Jablanica) na kupljeno imanje. Starinom je iz Crne Gore.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.