Poreklo prezimena, selo Runjevo (Kačanik)

20. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Runjevo, opština Kačanik (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Runjevo

Selo je pored reke Nerodimke oko 2 km severno od varošice Kačanika. Sem dveju kuća na desnoj strani sve su kuće na levoj strani reke. Položaj im je različit. Ima ih u ravni Nerodimkine doline, u ravni potoka koji se slivaju u Nerodimku, a neke leže i na dolinskim stranama Nerodimke i tih potoka.

Razbijenog je tipa. Deli se na mahalu Emrulaja, na severu, i mahalu Bornika, na jugu. Nazivi mahala su po jedinim rodovima u njima. Udaljenja između mahala su oko 300 m, ali i one nisu na okupu već razbijene u grupice kuća na isto takim rastojanjima od oko 300 m.

Pre doseljenja predaka sadašnjeg arbanaškog roda Emrulaja selo je bilo čiflik Hadži Imerovih iz Kačanika, a čivčije bili Srbi. Njihovi preci su, kaže se, kupili nešto zemlje od tih čiflik-sahibija. Srbi čivčije su se potom raselili, a jedan rod ostao i prešao na islam.

Rodovi:

Bornik (12 k.) poislamljeni i poarbanašeni Srbi. Starinom su iz sela Burnika, odakle su se početkom 19. veka preselili ovde na čiflik pošto su se u njihovo selo počeli doseljavati Arbanasi. Uskoro su potom ovde prešli na islam.

Emrulaj (13 k.), od fisa Beriša. Doseljeni početkom 19. veka iz Arne u Malesiji na kupljenu zemlju od čiflik-sahibija Hadži Imerovih u Kačaniku, nešto po dolasku Bornika. Pojasevi u 1931: Sejda (75 g.), Jahi, Ali, Osman.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.