Порекло презимена, село Руњево (Качаник)

20. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Руњево, општина Качаник (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Runjevo

Село је поред реке Неродимке око 2 км северно од варошице Качаника. Сем двеју кућа на десној страни све су куће на левој страни реке. Положај им је различит. Има их у равни Неродимкине долине, у равни потока који се сливају у Неродимку, а неке леже и на долинским странама Неродимке и тих потока.

Разбијеног је типа. Дели се на махалу Емрулаја, на северу, и махалу Борника, на југу. Називи махала су по јединим родовима у њима. Удаљења између махала су око 300 м, али и оне нису на окупу већ разбијене у групице кућа на исто таким растојањима од око 300 м.

Пре досељења предака садашњег арбанашког рода Емрулаја село је било чифлик Хаџи Имерових из Качаника, а чивчије били Срби. Њихови преци су, каже се, купили нешто земље од тих чифлик-сахибија. Срби чивчије су се потом раселили, а један род остао и прешао на ислам.

Родови:

Борник (12 к.) поисламљени и поарбанашени Срби. Старином су из села Бурника, одакле су се почетком 19. века преселили овде на чифлик пошто су се у њихово село почели досељавати Арбанаси. Ускоро су потом овде прешли на ислам.

Емрулај (13 к.), од фиса Бериша. Досељени почетком 19. века из Арне у Малесији на купљену земљу од чифлик-сахибија Хаџи Имерових у Качанику, нешто по доласку Борника. Појасеви у 1931: Сејда (75 г.), Јахи, Али, Осман.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.