Порекло презимена, село Ранце (Штимље)

20. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Ранце, општина Штимље (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на планини Црнољеви, у сливу Раначке реке, ниже развођа између реке Црнољеве и Топилске реке, на надморској висини од 880 до 960 м.

Разбијеног је типа. Као мало насеље на махале се не дели, већ се групице кућа називају по својим родовима. Растојање између појединих групица је око пет минута хода. И куће у групицама нису на окупу.

У селу живе само Арбанаси, који кажу да им преци нису затекли село, већ да су се населили на ненасељеном земљишту које су купили од Исића у Штимњи.

Родови:

Исовит (2 к.), – Шашиваровит (3 к.), – Абазовит (3 к.) и – Ибровит (4 к.), сви су од фиса Сопа. Досељени као једна кућа из Додаја у Малесији почетком друге половине 18 века. Појасеви уназад, бележени 1931: Суља (30 г.), Фејза, Куртеш, Алија, Фејза, Салија, Иса.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.