Poreklo prezimena, selo Rance (Štimlje)

20. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rance, opština Štimlje (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na planini Crnoljevi, u slivu Ranačke reke, niže razvođa između reke Crnoljeve i Topilske reke, na nadmorskoj visini od 880 do 960 m.

Razbijenog je tipa. Kao malo naselje na mahale se ne deli, već se grupice kuća nazivaju po svojim rodovima. Rastojanje između pojedinih grupica je oko pet minuta hoda. I kuće u grupicama nisu na okupu.

U selu žive samo Arbanasi, koji kažu da im preci nisu zatekli selo, već da su se naselili na nenaseljenom zemljištu koje su kupili od Isića u Štimnji.

Rodovi:

Isovit (2 k.), – Šašivarovit (3 k.), – Abazovit (3 k.) i – Ibrovit (4 k.), svi su od fisa Sopa. Doseljeni kao jedna kuća iz Dodaja u Malesiji početkom druge polovine 18 veka. Pojasevi unazad, beleženi 1931: Sulja (30 g.), Fejza, Kurteš, Alija, Fejza, Salija, Isa.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.