Poreklo prezimena, selo Radevo (Lipljan)

20. septembar 2014.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Radevo, opština Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u ravnici, pored same Sitnice, na njenoj levoj strani. Tipa je zbijenog. Deli se na Gornju (na jugu) i Donju mahalu (na severu).

U selu ima jedan starinački rod, čak sa prezimenom Starinci, i samo je on imao svoju zemlju, dok su svi drugi bili čifčije.

Rodovi:

Starinci (2 k., Sv. Vrači), starinci.

Šaltini (6 k., Sv. Jovan Milostivi). Doselili se na prelazu 18. u 19. vek iz Onteruše (Podrima), jer su im se „odeljaci poturčili”, pa da i oni ne budu primorani na to.

Šarkovići (3 k., Varvara). Doselili su se iz Crne Gore posle Šaltinih.

Nerodimčani (3 k., Mitrovdan). Doseljeni sredinom 19. veka iz D. Nerodimlje, iz roda Bugara. Dalja starina u Slavištu.

Drmončići (1 k., Sv. Stefan). Predak im oko 18. veka došao iz istoimenog roda u Livađu kao „prizećen” kod već izumrlog roda Đorinih.

Mitrovići (2 k., Sv. Nikola). Doseljeni 1878. iz Livađa, iz roda Živkovića. Dalja starina im je u Siriniću.

Vujević (1 k.) i – Đokić (1 k.). Doseljeni 1913. od Raške.

Žinić (1 k.), Hrvat iz Marina Broda (Petrinja, Hrvatska). Doseljen 1919. u Gornje Dobrevo kao kolonista. U Radevo prešao docnije na ženino imanje.

Kovač (1 k.), kolonista iz 1921. iz Krivošija (Boka).

U selu ima 2 kuće muslimanskih Cigana, od kojih se jedna zanima kovaštvom, druga zemljoradnjom.

Tu živi i Sava Petrović koji se pre prelaska na hrišćanstvo zvao Murat Odić. Potiče iz ciganskog aškalijskog roda Odića u Vrševcu. U pravoslavlje prešao 1921. u Lepini gde je bio sluga. Sledeće godine se oženio jednom udovicom iz roda Šarkovića u Radevu i prešao na njeno imanje. Prezime Petrović je uzeo proizvoljno, a slavu je uzeo onu (Sv. Stefan) koju su slavili Drmončići u Lepini kod kojih je bio sluga pred napuštanje islama.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Mimica

    Saltini slave Jovana krstitelja.Od Saltina su Maksimovici, Joksimovici, Arsici i Aleksici. Kovac su Kovacevici, nema ih sada u selu, ziveli u Lipljanu a posle 99 odseljeni, otisli u Nis. Ranije je bila i jedna kuca siptara.

  2. Sofija

    Pozdrav! Ja sam Aleksic. Znate li jos nesto vise o poreklu mog prezimena?