Порекло презимена, село Појатиште (Урошевац) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Појатиште, општина Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војисла Порекло становништва села Појатиште, општина Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војисла Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Појатиште (Урошевац)

Порекло презимена, село Појатиште (Урошевац)

Порекло становништва села Појатиште, општина Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Главни део села је на једној коси која се као југозападни огранак планине Жеговца пружа према Урошевцу, а други део му је према северозападу, у пољу, близу речице Сазлије.

Главни део села је на развођу између Јужне Мораве и Ситнице, па му је један део у сливу једне, а други у сливу друге реке. Овде је узет у обзир само део села у сливу Ситнице, јер је онај други већ био обухваћен мојим радом у Горњој Морави и Изморнику („Насеља“, књ. 28).

Разбијеног је типа. Изузев део на моравској страни, село има део на косовској страни, затим на 1 км западно групицу насељеничких кућа и на 2 км према северозападу, близу речице Сазлије – одвојену махалицу Софтовић, названу тако по истоименом арбанашком роду и њој.

Село је подигнуто крајем 18. века на месту неких напуштених појата, по чему му је и име дошло. Село је при том оснивању било на моравској страни развођа, па се доцније, премештајем и придолажењем нових досељеника пропшрило и на косовску страну. У махали Софтовићу је 1864. до 1878. било и Черкеза, који су се 1878. иселили у Куманово и којих је при исељењу било 12 кућа. Насељавање Срба је у селу започело 1913. куповином имања од Арбанаса који су се исељавали у Турску, а по Првом светском рату је дошло и нешто колониста. Срби су 1930-1931. подигли цркву (св. Тројице) у Насељеничкој махали.

Арбанашки родови:

Маљок (2 к.), од фиса Краснића. Старином из Скадарске Малесије, а досељен из Хаса. Појасеви у 1932. од досељеног претка Алије: Алија, Сулејман, Камбер, Алил, Камбер 55 г.

Софтовић (5 к.), од фиса Сопа. Досељен из Сев. Албаније нешто доцније.

Српски родови у махали Софтовић:

Сталетовић (3 к.) из Готовуше (Сиринић) и – Тасић (1 к.) из Штрпца (Сиринић), досељени 1913. на купљена имања.

Глоговац (1 к.) 1925. из Паника (Билећа) на утрину.

Српски родови у Насељеничкој Махали: из околине Билеће:

Скулић (4 к.) 1921. и – Вујновићи (2 к.) 1922. из Паника.

Бокић (1 к.) из Кртиње, – Тркља (2 к.) из Подглавља и – Лечић (1 к.) 1929. из Жарвна.

Из околине Гацка:

Слијепчевић (1 к.) 1921. и – Старовић (1 к.) 1929. из Самобора, – Ковачевић (1 к.) 1929. из Срђевића.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top